InfoFoto: Ilustracija - Facebook

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice: Edukacija učenika o značaju očuvanja reproduktivnog zdravlja

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Ponedeljak, 21 01 2019

Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice, slogan je pod kojim se obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, od danas do 27. januara. Tim povodom, Institu za javno zdravlje Kragujevac će u narednom periodu održati brojna predavanja na temu značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja za učenike osnovnih i srednjih škola.  

Rak grlića materice je još uvek ozbiljan problem javnog zdravlja u Evropi, a već duže od decenije predstavlja jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema u Srbiji, poručuju iz Instituta za javno zdravlje Kraguejvac. Od 2015. u našoj zemlji su registrovane 1.095 novoobolele žene od raka grlića materice, a 424 žena izgubi život od ove vrste karcinoma, za koji se sa sigurnošću zna da pripada grupi najpreventabilnijih, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije.  

U cilju podizanja svesti kod žena da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti od 21. do 27. januara obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice.  

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malign degeneraciju u preinvazivnoj fazi. Stručanjaci poručuju da je redovan pregled najbolja zaštita. Jednostavnim i bezbolnim Papanikolau testom promene mogu biti otkrivene u najranijoj fazi, kada je izlečenje moguće u više od 90 odsto slučajeva”, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Kragujevac. 

Za učenike osnovnih i srednjih škola ovdašnji Institut za javno zdravlje organizovaće predavanja na temu značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja. Pored toga, u Institutu se svakodnevno obavljaju individualni i grupni zdravstveno-vaspitni rad sa populacijom mladih na ovu temu.