InfoFoto: InfoKG

Fasada Knjaževsko-srpskog teatra u lošem stanju - Da li je u planu sanacija?

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Utorak, 30 05 2023

Prolazeći pored Knjaževsko-srpskog teatra svima je vidno da prednja fasada nije u sjajnom stanju. Naprotiv, ona se ljušti i osipa, te smo pitali nadležne da li je u planu njena sanacija.

Poslednji put fasada na zgradi Teatra radjena je 2008. godine.

- Sanacija fasade zgrade Teatra planirana je za sledeću godinu. Kao što ste verovatno upoznati, urađen je projekat Rekonstrukcije i dogradnje zgrade Teatra, pa će sanacija fasade biti deo tih radova. Ukoliko rekonstrukcija izostane, planirali smo da sledeće godine uradimo sanaciju fasade zgrade Teatra kao zaseban projekat, kaže za InfoKG dorektor Knjaževsko-srpskog teatra Mladen Knežević.

Loše stanje fasade, dakle, jeste evidentirano kao problem, ali je u ovoj kalendarskoj godini akcenat morao da bude stavljen na na funkcionalnost i unutrašnje uređenje zgrade Teatra.

- U ovoj godini akcenat smo stavili na hitnu sanaciju dela krova zgrade Teatra (iznad scene), za koju je izdvojeno oko milion dinara i koja je završena. Takođe, po nalogu Uprave za vanredne situacije bila je neophodna nabavka opreme i izrada planova vezano za protivpožarnu zaštitu. Stoga smo u toku ove kalendarske godine odvojili oko milion dinara za ove potrebe, a sve sa ciljem obezbeđivanja funkcionalnijeg i siugurnijeg radnog okruženja, objašnjava naš sagovornik.

Naredna kalendarska godina, zaključuje Knežević, biće posvećena estetskom izgledu zgrade Teatra.

- Dakle, u ovoj kalendarskoj godini stavili smo akctenat na funkcionalnost i unutrašnje uređenje zgrade Teatra, a naredne godine u planu nam je rad na estetskom izgledu zgrade, odnosno sanacija fasade zgrade ili kao zaseban projekat, ili kao sastavni deo projekta Rekonsturkcije i dogradnje zgrade Teatra što će, svakako, zavisiti od finansijskih mogućnosti, zaključuje Knežević.