Info

"Fiat" o sudbini fabrike: Samo "500L" ili novi model?

Autor: InfoKG
10:02 | Sreda, 07 02 2018

Kompanija "Fiat" uskoro bi trebalo da lansira naslednika "grande punta", a on bi mogao da se proizvodi u Kragujevcu. Serđo Markione, predsednik FCA, rekao je da će "Fiat" odluku o novom modelu u Kragujevcu objaviti 1. juna, kada će ova kompanija obelodaniti petogodišnji plan poslovanja, piše Blic.

Serđo Markione, predsednik FCA, rekao je da će "Fiat" odluku o novom modelu u Kragujevcu objaviti 1. juna, kada ova kompanija treba da obelodani petogodišnji plan poslovanja. On obuhvata period od 2018. do 2022. godine, i biće zvanično objavljen na godišnjicu od početka Markioneovog rukovođenja ovom kompanijom, koje traje od 2004. godine. Kako je i sam Markione najavio, plan će biti predstavljen u Baloku, gradiću u blizini Torina gde se nalazi probna staza italijansko-američke kompanije. Tim planom trebalo bi da bude predviđeno da li će se u Kragujevcu i dalje proizvoditi samo "fiat 500L" ili će kragujevačka fabrika dobiti još jedan model.

Prema nezvaničnim informacijama italijanskih medija, među kojima je u ugledna "La Republika", FCA planira da u proizvodnju uvede dva nova SUV modela, jedan manji i jedan veći, kao i automobil koji bi nasledio "grande punta", kome ističe rok pošto je u prodaji već 13 godina.

Kako je "Blic" već pisao, "Fiat" je u Brazilu već proizveo naslednika "punta" pod specijalnim imenom za južnoameričko tržište "argo". Međutim, italijanskoj kompaniji se ne isplati da takav model transportuje čak iz Latinske Amerike u Evropu. Zbog toga bi realna odluka menadžmenta iz Torina bila da upravo u Kragujevcu napravi novi model "grande punta" i plasira ga na tržište Starog kontinenta.

O novom modelu iz Kragujevca pišu i italijanski mediji, koji navode da su država, koja je manjinski vlasnik u našoj zemlji, i sindikati pozvali čelnike "Fiata" na razgovore o daljoj sudbini fabrike u Šumadiji. Prema njihovim navodima, u tim razgovorima trebalo bi da bude razmotreno i pitanje novog modela.

Novi model "Fiata", koji bi mogao da se proizvodi u Kragujevcu i da nasledi "grande punto", baziraće se na X6H platformi koju koristi "argo", ali bi trebalo drugačije da se zove, a trenutna radna verzija imena je "primo". Takođe, postoji mogućnost i da sa traka u Kragujevcu silazi i manji od dva SUV modela baziran na "džipu renegejd". Koji god od ova dva modela bude pravljen u Kragujevcu, za to postoje dva scenarija. Jedan je da bi se proizvodio paralelno sa "500L", a drugi da bi se odmah prešlo na proizvodnju novog modela. U oba slučaja tako bi kapacitet fabrike u Kragujevcu od 185.000 vozila trebalo da bude popunjen 100 odsto.

Izvor: BLIC/Nenad Božović

Izvor: Blic