InfoFoto: srbija.gov.rs

“Fiat” dao ponudu, nastavak pregovora u ponedeljak

Autor: Branko Vukašinović
18:00 | Petak, 21 07 2017

Kompanija “FCA Srbija” danas je dala zvaničnu ponudu predstavnicima Štrajkačkog odbora o zahtevima radnika kragujevačke fabrike o kojoj će se oni izjasniti tokom vikenda. To je za InfoKG izjavio predsednik Štrajkačkog odbora i Samostalnog sindikata u “Fiatu”, Zoran Marković. Nastavak pregovora predstavnika radnika sa rukovodstvom “Fiata” uz posredovanje Vlade Srbije zakazan je za ponedeljak, 24. jul.
 
Na trećoj rundi pregovora o “Fiatu” u Vladi Srbije danas je predstavnicima radnika kragujevačke fabrike predstavljena zvanična ponuda rukovodstva kompanije “FCA Srbija”. Oni o ponudi treba da se izjasne u ponedeljak, za kada je dogovoren novi sastanak u Vladi Srbije. 

Samostalni sindikat “Fiata” će tokom vikenda razmotriti ponudu poslodavca, rekao je za InfoKG Marković. Naglašava da o detaljima ponude i pregovora ne može da priča, pošto je takav dogovor svih učesnika sastanka. Dodaje i da mu je drago, ali i da je veoma značajno, što u pregovorima učestvuje i premijerka Ana Brnabić.
 
Pregovori o zahtevima radnika u “Fiatu” počeli su u sredu u Vladi Srbije, a učesnici pregovora su u prethodna dva dana u više navrata ocenili da su sastanci konstruktivni. 

Predstavnici kompanije „FCA Srbija“ izrazili spremnost organizovanja posebne komisije, u kojoj će učestovovati i predstavnik Štrajkačkog odbora, a koja će imati za cilј da izvrši analizu svih procesa rada u toj kompaniji radi eventualne optimizacije poslovanja i ispravlјanja svih mogućih nedostataka. To je saopšteno u sredu iz Vlade Srbije, kao i da su predstavnici kompanije “Fiat” naglasili da će razmotriti opcije za obezbeđivanje nadoknade za radnike koji ostaju prekovremeno u toku noći. 

Podsetimo, radnici “Fiata” stupili su u generalni štrajk 27. juna, a nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić u Skupštini grada Kragujevca 18. jula, proizvodnju su nastavili od sredu i tada su i počeli pregovori u Vladi Srbije. Radnici “Fiata” traže povećanje zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, prijem novih radnika ili drugačiju organizaciju rada, nadoknadu troškova zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena kada nema javnog prevoza, kao i isplatu i povećanje bonusa efikasnosti.