InfoFoto: srbija.gov.rs

“Fiat” ostaje u Srbiji: Rukovodstvo i sindikalci potpisali sporazum

Autor: Branko Vukašinović
10:20 | Utorak, 25 07 2017

Rukovodstvo kompanije "FCA Srbija" i Samostalni sindikat kragujevačke fabrike potpisali su danas sporazum u Vladi Srbije, kojim su predviđeni povećanje plata i novi kolektivni ugovor na tri godine, piše RTS. Predstavnici sindikata su prihvatili da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora.  

Premijerka Ana Brnabić je nakon potpisivanja sporazuma izjavila da su razgovori bili veoma teški, ali da je pronađen dobar kompromis, uz ocenu da su obe strane bile odgovorne i hrabre. Dodaje da i dalje stoji iza radnika "Fiata" i da će opet razgovarati sa zaposlenima ukoliko to bude potrebno i objasniti šta je dobijeno ovim razgovorima. 

Vlada Srbije je ovom prilikom intervenisala kako bi se postigao dogovor, jer bi u protivnom došlo do potpunog prekida proizvodnje u firmi koja zapošljava više od 2.500 radnika, a trpeo bi i BDP, izvoz i kooperanti”, objasnila je Brnabićeva.

Skupština Samostalnog sindikata zaposlenih u "Fiatu" prihatila je tokom vikenda ponudu koju im je poslodavac predočio u petak, posle trodnevnih pregovora u Vladi Srbije. Radnicima je ponuđeno povećanje zarada u naredne tri godine u skladu s procenom Narodne banke Srbije o rastu inflacije. U avgustu će im zarade biti uvećane za 2,2 odsto, a u februaru 4,5 procenata, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije. 

Dogovorena je isplata polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će ostatak biti isplaćen u decembru ove godine. Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće već 2018. godine. 

Postignut je dogovor i da se naknada za prevoz van standardnog radnog vremena duplira, tačnije u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza. 

“Fiat” je obećao da će formirati Komisiju za tehnička merenja, koja će utvrditi da li su i na kojim radnim mestima zaposleni preopterećeni. Komisiju će činiti članovi sindikata i članovi “FCA Srbija”, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije i počeće sa radom u septembru 2017. godine. 

Vlada Srbije smatra da je postignuti dogovor odličan pokazatelј da je naša zemlјa dobro mesto i za domaće i za strane investitore, što doprinosi dalјem ekonomskom rastu i razvoju zemlјe. 

Podsetimo, radnici “Fiata” stupili su u generalni štrajk 27. juna, a nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić u Skupštini grada Kragujevca 18. jula, proizvodnju su nastavili od prošle srede i tada su i počeli pregovori u Vladi Srbije. Radnici “Fiata” su tražili povećanje zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, prijem novih radnika ili drugačiju organizaciju rada, nadoknadu troškova zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena kada nema javnog prevoza, kao i isplatu i povećanje bonusa efikasnosti.