Info

FIAT POTVRDIO: Stiže novi terenac!

Autor: InfoKG
14:27 | Utorak, 13 08 2019

Globalni šef brenda Fiat Olivier Fransoa potvrdio je da kompanija planira da terenac na bazi "fiata tipo" proizvodi u Kragujevcu, piše Blic.

"Fransoa je potvrdio rad na porodičnom krosoveru srednje veličine. Ovaj model će se verovatno proizvoditi u srpskoj fabrici, zajedno sa obnovljenim Fiat 500L sa novim blagim hibridnim motorom i potvrđenim benzinskim motorima Firefli", navode italijanski mediji.

Pored toga, kako dodaju, planovi kompanije (FCA) su i ulazak u proizvodnju električnih automobila koju je bivši direktor Serđo Markione odbacivao, a sada je ključ za oživljavanje torinske marke.

Kako je "Blic" ranije pisao, kompanija, koja ima fabriku u Kragujevcu, mogla bi da oživi brend "Fiat" u Evropi serijom novih modela.

Kako su naveli, u pitanju su električni "fiat 500", produžena verzija malog modela "đardinjera", nova "panda", ali i "fijat tipo SUV". Poslednji model kompletirao bi gamu sa imenom "tipo" koja se proizvodi u turskoj fabrici "Tofaš", a obuhvata tri modela, hedžbek, limuzinu i karavan. Turska država uložiće 225 miliona evra u redizajn tog modela, koji je dostigao više od 100.000 prodatih primeraka samo u Evropi, a prodaje se i kao "fiat egea" u Turskoj (gde je prodaja veća od 34.000 vozila godišnje) i "dodž neon" u Meksiku. Budući da se u toj fabrici u gradu Bursi pored "tipa" proizvode i drugi modeli ("doblo", "kubo", "fijorino", ali i bratski modeli "pežo biper" i "sitroen nemo"), u FCA planiraju da proizvode "tipo SUV" u Kragujevcu, gde godišnja produkcija "fiata 500L" ne popunjava kapacitete fabrike.

Proizvodnja novog modela u Kragujevcu mogla bi da počne već 2020. ili 2021. godine.

Izvor: BLIC

Izvor: Blic