InfoFoto: Arhiva

FMN treći put na Šangajskoj listi najprestižnijih svetskih univerziteta

Autor: Branko Vukašinović
14:40 | Ponedeljak, 31 05 2021

Fakultet medicinskih nauka se treću godinu zaredom našao na Šangajskoj listi najprestižnijih Univerziteta u svetu za oblast klinička medicina. Ova visokoškolska ustanova rangirana je na listi između 201. i 300. mesta.

Na Šangajskoj listi Fakultet medicinskih nauka je prvi put bio 2019., kada je pored njega rangiran i kragujevački Prirodno-matematički fakultet i to na poziciji između 301. i 400. mesta. Prošle, kao i ove godine rangiran je samo Fakultet medicinskih nauka u okviru kragujevačkog Univerziteta i to između 201. i 300. mesta.

Dekan kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević ocenjuje da je ovaj uspeh samo potvrda kontinuiranog rada, koji traje godinama unazad, i rezultat je rada svih nastavnika i saradnika ove visokoškolske ustanove.

''Jedina komponenta sa kojom mi možemo da konkurišemo za Šangajsku listu je broj objavljenih naučnih radova, jer kriterijumi kao što je broj stranih studenata, koji je minimalan kao i broj Nobelovaca, koje nemamo nam ne idu u prilog. Naučno istraživački rad je dakle ono što nas kvalifikuje i u toj oblasti godinama postižemo fantastične rezultate. Teško je, kao i u sportu, osvojiti prvi trofej, ali ga je još teže odbraniti jer to svedoči o kontinuitetu vašeg rada'', rekao je Jakovljević. 

Nada se da će određenim potezima, koji su urađeni u proteklom period, dosadašnji nivo i kvalitet rada biti unapređeni što bi trebalo da rezultira i boljom pozicijom na Šangajskoj listi. Naglašava da je akreditovan studijski program na engleskom jeziku za studije farmacije i da je u postupku akreditacije za studije medicine i visoku školu. 

''Očekujem da ćemo u narednom periodu povećati i broj doktoranata na našem Fakultetu za šta već, pored zemalja iz okruženja, postoji interesovanje i studenata iz Rusije, čak i iz arapskih zemalja, tako da je plan da se napravi dualna akreditacija za doktorske studije na engleskom jeziku, što će svakako doprineti podizanju kvaliteta rada i nastave i omogućiti nam da ostanemo na prestižnoj Šangajskoj listi'', zaključio je Jakovljević.