InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Geoprostorni podaci najznačajniji za realizaciju infrastrukturnih projekata

Autor: InfoKG
18:00 | Sreda, 22 02 2023

Realizacija glavnih infrastrukturnih projekata u Srbiji i zakonska regulativa, bile su teme stručnog skupa koji je u organizaciji Republičkog geodetskog zavoda, danas u Kragujevcu okupio predstavnike Službi za katastar nepokretnosti iz gradova i opština sa područja centralnog, zapadnog i južnog dela naše zemlje. 

"Cilj današnjeg savetovanja u Kragujevcu je da upoznamo sve naše rukovodioce sa infrastrukturnim projektima na teritoriji Republike Srbije čija je realizacija u toku ili je planirana. Reč je o projektima od izuzetnog značaja na našu zemlju a odnose se na putne koridore, železnicu i gasovod. Geoprostorni podaci su deo svih 17 ciljeva održivog razvoja i učestvuju u pripremnim fazama, projektovanju, realizacijiji i daljoj eksploataciji infrastrukturnih objekata. Republički geodetski zavod kroz Službe za katastar nepokretnosti vodi i evidenciju o imovini kao i međama oko parcela koje treba da budu deo ekspropriacije za infrastrukturne objekte. Kako bi smanjili neophodno vreme, naša želja je da budemo spremni i na kvalitetan način obavimo sve poslove vezane za realizaciju infrastrukturnih projekata", kazao je mr Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda.

Učesnike današnjeg savetovanja pozdravio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, koji je zahvalivši se Republičkom geodetskom zavodu na izuzetnoj saradnji, podsetio da je prvi premer zemljišta počeo u Kragujevcu za vreme kneza Miloša, a radi pravičnije naplate poreza. 

"Služba katastra je kroz niz godina, decenija i vekova evoluirala i danas imamo potpuno digitalizovani katastar koji nam omogućava da jednostavnije realizujemo projekte jer su nam pravi i precizni podaci o imovini najznačajniji. Nalazimo se u deceniji velikih ulaganja, razvoju zemlje i rekonstrukciji decenijama unazad zapuštenog, zbog čega je podrška Republičkog geodetskog zavoda i Službi za katastar veoma važna i Kragujevcu i čitavoj Srbiji, rekao je gradonačelnik i podsetio na projekat "Čista Srbija" jer je uz podršku Službe za katastar, Kragujevac bio spreman da dobije veliku pomoć države i prvi počne sa radovima na izgradnji kanalizacione i vodovodne mreže. Projekti izgradnje Severne obilaznice, Gružanskog koridora, stadiona Čika Dača i mnogi drugi nas očekuju a Kragujevac zahvaljujući podacima koje dobija iz katastra, može da bude deo investicone tendencije koja se sprovodi u Srbiji", kazao je gradonačelnik Dašić. 

"Današnjem skupu prisustvovala je i načelnica Šumadijskog upravnog okruga koja je naglasila da je Republički geodetski zavod  važna državna institucija koja učestvuje u sprovođenju infrastrukturnih projekata od samog početka do kraja - od idejnog rešenja, preko topografskih karti, glavnog projekta do realizacije i konačnog upisa u katastar nepokretnosti. O njegovoj spremnosti da odgovori na sve izazove govori priznanje koje je dobio od Ujedinjenih nacija za najbolje urađenu digitalizaciju zemljišnog katastra ali i prisustvo četiri strane delegacije koje su došle da uče od nas. Republički geodetski zavod je spreman, a ovaj skup je prilika da vidimo da li smo mi ostali odgovorni subjekti, opštine, gradovi i okruzi spremni da odgovorimo izazovima", poručila je Ilić Stošić.