InfoFoto: Privatna arhiva

Gimnazijalka Mina Crnogorac dobitnica međunarodne nagrade iz oblasti psihologije

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 12 01 2021

Na Međunarodnom naučnom forumu mladih „Korak u budućnost“ u Moskvi dve polaznice Istraživačke stanice Petnica osvojile su nagrade – Jana Počuča iz oblasti biologije, a Mina Crnogorac iz oblasti psihologije.

Jana Počuča je učenica Prve beogradske gimnazije, a Mina Crnogorac Prve kragujevačke gimnazije. One su dobile nagrade za svoje projekte realizovane na seminarima biologije i psihologije u Istraživačkoj stanici tokom 2019. godine.

Mina Crnogorac, učenica Prve kragujevačke gimnazije, kaže da je Petnica imala ključnu ulogu u njenom obrazovanju i formiranju interesovanja: Istraživačka stanica mi je, između ostalog, podigla svest o brojnim pitanjima koja se mogu postaviti u nauci i mogućnosti da se na njih odgovori iz različitih uglova. Uz pomoć znanja koje sam tamo stekla, odabrala sam i nauku kojom bih u budućnosti volela da se bavim, a to je psihologija – objašnjava mlada naučnica i dodaje da joj je takmičenje na kojem je učestvovala pružilo priliku da usavrši veštine prezentovanja na stranom jeziku i sazna čime se bave njeni vršnjaci iz različitih zemalja. (vesti-online)

Oba rada, piše list Danas, su predstavljena na Petničkoj konferenciji „Korak u nauku“ u novembru prošle godine, i tako se kvalifikovala za učešće na ovom međunarodnom forumu.

Istraživačka stanica Petnicа raspisala je konkurs za prijavljivanje za njene programe u 2021. godini. Srednjoškolci iz svih krajeva Srbije, bez obzira na tip škole, a koji imaju interesovanje za prirodne, društvene ili tehničke nauke mogu da se prijave do kraja novembra.

Nakon procesa izbora, polaznici će naredne godine imati priliku da u Petnici svoje prve korake u nauci prave na najmodernijoj opremi, a sa njima će raditi najbolji mladi naučnici iz skoro svih instituta i fakulteta u Srbiji.

Izvor: DANAS; VESTI-ONLINE