Info

Glasajte za Tatjanu Dražilović u izboru za "Naj ženu": "Kuća mogućnosti" šansa za mlade bez adekvatnog staranja

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Petak, 19 03 2021

Tatjana Dražilović je osnivač Udruženja „Centar Zvezda“ i programa "Kuća mogućnosti", koji služi za zbrinjavanje mladih bez adekvatnog roditeljskog staranja. Zbog toga se našla u izboru za "Naj ženu" časopisa "Blic žena". Ovom prilikom pozivamo čitaoce da glasaju za Tatjanu kako bi se kroz njenu priču čuo glas mladih o kojima Udruženje brine, njihove priče postale vidiljivije u javnosti i same aktivnosti "Centra Zvezda" postale pristupačnije potencijalnim korisnicima.

Tatjana je majka četvoro maloletne dece koja kroz svoje odrastanje nije imala veze sa alternativnim staranjem. Njeno srećno detinjstvo podno Homoljskih planina inspiracija joj je u radu. Rođena je u Petrovcu na Mlavi gde je pohađala osnovnu i srednju školu. Učiteljski fakultet završila je u Beogradu, gde je i magistrirala, a doktorke studije - smer socijalni rad, upisala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radila je kao učiteljica. O mladima sa kojima radi kroz Udruženje kaže da su to osobe sa mnogo potencijala koje, nažalost, nema ko da podrži. Iz tog razloga, neretko, žive nesrećno i neostvareno. "Trudimo se koliko možemo da im nadomestimo ono što im nedostaje", kaže u ime "Centra Zvezda".

- Fokus je uglavnom na mladima koji sa navršenih 18 godina moraju da napuste alternativne staratelje (hraniteljske porodice, domove za nezbrinutu decu), a u tom uzrastu najčešće nisu dovoljno spremni da žive samostalno. Često su to mladi sa lošom perspektivom. Među njima su oni koji nisu završili srednju školu ili nisu zainteresovani da rade u struci, ne znaju poslove u domaćinstvu, nemaju šta da navedu u svojim radnim biografijama, nemaju da plate račune... Veliki problem je i stigmatizacija, sami nisu dobrodošli u firme, teško im iznajmljuju stanove... Takođe, pošto se radi o prelomnoj starosnoj dobi, ovi mladi ljudi, dešava se, krenu "lakšim putem", odnosno podlegnu uticajima lošeg društva, umrežavanju sa ljudima koji im ne žele dobro, na meti su kriminalnih otganizacija, trgovine ljudima... "Centar Zvezda" je tu da im pomogne da napreduju u svim životnim oblastima koje će im doneti bolju budućnost, da ih pohvali, založi se za njih, objašnjava Tatjana Dražilović.

Trenutno funkcionišu tri "Kuće mogućnosti" - u Kragujevcu, Beogradu i Nišu. Članovi "Centra Zvezda" svakodnevno neposredno rade sa mladima koji su u njima smešteni. Uglavnom oni ostaju u smeštajnim kapacitetima oko dve godine i još toliko se prati njihov dalji put. Kontakti ostaju i duže, razvijaju se prijateljstva, osećaj pripadnosti...

Misija "Centra Zvezda" je u tome da pomogne mladima da se obrazuju i osamostale i da im bude podrška za to vreme, kako u materijalnom, tako i u moralnom smislu, da osete da nisu napušteni i da imaju nekog ko bezrezervno brine o njima. To čini kroz: obezbeđivanje stipendija za školovanje, privatnih časova za polaganje ispita, ali i kroz obezbeđivanje garderobe, kompjutera, pomoći oko plaćanja ekskurzija i maturskih večeri, obezbeđivanje osnovnih uslova za život u kućama gde žive i slično. "Trudimo se da ne zaboravimo njihove rođendane i božićne poklone jer nekima od njih su to jedini pokloni koje dobiju", navode u Udruženju.

- Radimo na svim aspektima pripreme mladih za samostalni život - kuvanje, nabavka, budžetiranje, prekvalifikacije i dokvalifikacije, sertifikati, psihoterapija, briga o zdravlju, pomoć pri zapošljavanju... Naš pristup je sveobuhvatan, ali i veoma individualan, objašnjava naša sagovornica. 

Trenutno u "Kući mogućnosti" u Kragujevcu, koja je u iznajmljenom stanu u centru grada, žive trojica momaka koji su zaposleni, a tu su i dve aplikacije za nove prijeme. 

Tatjana nam objašnjava zašto bi volela da pobedi u izboru za "Naj ženu": "Dobila bih priliku da još jednom iznesem ovu priču u javnost, dobili bismo vidljivost koju nemamo u dovoljnoj meri, širem auditorijumu bismo predstavili problem kao takav, a mladima u potrebi način kako da dođu do nas". 

"Centar Zvezda" mogu kontaktirati centri za socijalni rad, srednje škole, ali i sami korisnici. Nije nužno da to budu mladi u potrebi za smeštajem, ima onih sa obezbeđenim stanovanjem, ali nekim drugim disfunkcionalnim aspektima u životu.

"Centar Zvezda" finansira se iz donacija nekoliko kompanija i pojedinaca, aplicira za grantove, a donatori su uvek dobrodošli. 

Glasanje za "Naj ženu" Blic žene traje do 21. marta u podne. Za Tatjanu Dražilović možete glasati putem sajta, na linku GLASAJTE ZA NAJ ŽENU "BLIC ŽENE" Svaka priča će vas zadiviti, a vi odaberite onu koja je na vas ostavila NAJSNAŽNIJI UTISAK ili putem mejla najzena@ringier.rs (u polju subject: Tatjana Dražilović; u telu mejla ne pišete ništa).

Socijalno preduzetništvo jedan je od načina za pribavljanje sredstava - mladi se usmeravaju na to da sami zarade, a to čine proizvodnjom dekorativnih sveća i drvenih elemenata za kuću, koji se prodaju na bazarima, raznim manifestacijama, a u Kragujevcu stalno u Gift šopu "Party Time" u Plazi, te preko interneta. 

Pored donacija u robi i uslugama, u "Centar Zvezda" uvek su dobrodošli i volonteri, a Udruženje nastoji da to budu što različitiji profili ličnosti, kako bi svaki korisnik imao makar jednu osobu sa kojom može u potpunosti da pronađe zajednički jezik. 

Trenutno "Kuća mogućnosti" u Kragujevcu nema psihologa, stomatologa i pružaoca drugih medicinskih usluga, neku pekaru ili maloprodajni objekat koji bi povremeno pomagali.

Galerija slika