Info

Godišnji intervju: EDIS DURGUTOVIĆ - Socijaldemokratska partija Srbije

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Sreda, 12 01 2022

Portal InfoKG i ove godine objavljuje seriju intervjua sa kragujevačkim političarima. Sumiramo utiske i učinke u prošloj godini, razgovaramo o aktuelnoj situaciji u gradu i očekivanjima za 2022. godinu. 

Naš sagovornik danas je Edis Durgutović, šef odborničke grupe Socijaldemokratske partije u Kragujevcu.

Početak godine prilika je da sumiramo utiske o godini za nama. Izdvojte par dobrih i loših stvari koje su se desile u našem gradu u 2021. godini.

- Kada pričamo o 2021. godini na samom početku treba da uzmemo u obzir činjenicu da je cela godina iza nas obeležena situacijom vezanom za KOVID 19 i problemima koji su proizašli iz tih okolnosti u kojima se i Kragujevac našao, samim tim i većina loših stvari koje su se desile u našem gradu su posledica toga, a tu pre svega mislim na pad privredne aktivnosti. (Težak položaj ugostitelja i svih delatnosti koje to prate, kao i neizvesnost oko Fiata). Od dobrih stvari treba istaći činjenicu da je Kragujevac počeo da vraća status koji mu i pripada kao četvrtom gradu po veličini, i da se uzdiže na toj lestvici, tome govore u prilog i najavljene investicije i započeti projekti od strane Vlade Srbije. Želeo bih da istaknem i rezultate naših sportista koji su ostvarivali uspehe i osvajali medalje kako na domaćim tako u na svetskim takmičenjima.

Kako su, po vašoj oceni, živeli Kragujevčani? Koliko je ispunjeno od datih im obećanja za godinu koju ispraćamo?

- Na ovo pitanje, kad god da mi ga postavite, uvek ću odgovoriti da može i mora bolje, bitno je da idemo napred. Život u Kragujevcu je zadovoljavajuć i pri tome ću uvek imati u vidu i činjenicu da jedan broj naših sugrađana živi teško, i da tu mora da bude fokus, kvalitet života tih ljudi mora da se popravi, ali moramo biti iskreni i sagledati okolnosti u kojima se trenutno nalazimo i u kojima smo se nalazili pre godinu dana, evidentno je da smo kao grad iskoračili.

Kao političar, iza svih obećanja koje sam dao, iako ih nije bilo puno, čvrsto stojim i danas. Neke važne teme i projekti za koje smatramo da su jako važni za bolji život u našem gradu su sastavni deo politike grada i počeli su da se realizuju ili su u planu za sledeću godinu.

Izdvojte nekoliko najvećih problema u Kragujevcu i kako ih treba rešiti?

- Građani najčešće izdvajaju puteve kao ozbiljan problem, bilo da žive u prigradskim naseljima i selima gde je potrebno uraditi potpuno nove ulice, bilo da žive u gradskom jezgru gde je potrebno sanirati postojeće ulice, za ovaj problem neophodno je izdvojiti puno novca iz gradskog budžeta, a to znači da bi neke druge oblasti morale da trpe. Socijaldemokratska parija (SDP) je stava i za to se zalažemo kroz institucije sistema da za rešavanje ovog problema je neophodno da svi zajedno napravimo dugoročan plan izgradnje i sanacije ulica, jasan spisak prioriteta koji bi bio javno dostupan, tako da svaki građanin zna kada je njegova ulica planirana da se radi. Autobuska stanica je svakako jedan od dugogodišnjih problema koji muči Kragujevčane, verujemo da ovaj problem najbolje, najefikasnje i najbrže može da se reši kroz javno-privatno partnersvo. Tržnica je takođe na vrhu liste, ovaj projekat sa čijom realizacijom se kasni više od godinu dana jako je bitan za sve građane, nedopustivo je sto se ovoliko kasni sa završetkom radova, kao i to što su napravljene velike greške u projektovanju i nadzoru i to je svakako jedan od problema koji mora da se reši brzo, a svi odgovorni za ovaj projekat moraju da snose odgovornost.  Verujemo da nakon što je došlo do promene direktora JKP Šumadija i nakon što je novi direktor Marko Vujnović preuzeo rukovođenje ovim preduzećem, sagledao sve probleme koji su nastali u predhodnom periodu vezano za tržnice, plan koji je napravio i korake koje je preduzeo vode ka konačnom rešenju ovog problema i za to ima podršku Socijaldemokratske partije Srbije.

Gledajući gradski budžet za 2022. godinu, kako će živeti Kragujevčani u otpočeloj godini?

- Budžet grada za 2022. godinu koji je nedavno usvojen u iznosu od 9,5 milijardi dinara predstavlja jedan dosta realan, izbalansiran budžet koji nam daje za pravo da kažemo da će se Kragujevac u 2022. godini kretati napred i razvijati u skladu sa realnim mogućnostima. Planirani prihodi su dosta realno postavljeni i očekujemo da realizacija bužeta bude na nivou od 85% do 90%, što je odličan pokazatelj koji nam stvara prostor da planirani rashodi, odnosno ulaganja i izdvajanja iz gradskog budžeta, budu realno ostvariva, što je dobro za sve građane Kragujevca. Veća sredstva opredeljena su za razvoj saobraćajne infrastrukture, obrazovanje, a veći iznos iz gradskog budžeta za 2022. godinu planiran je i za sufinansiranje boravka dece u vrtićima, čime će se broj dece povećati. Takođe veća sredstva biće opredeljena za obavljanje komunalne delatnosti, za održavanje javne higijene, zaštitu životne sredine, ekoloogiju i energetsku efikasnost. Treba napomenuti da će izdvajanja za poljoprivredu biti veća i sa dosadašnjih 25 miliona (u 2021.) su uvećana na 50 miliona, što složićemo se svi nije dovoljno spram potreba i očekivanja, ali ja značajno i pokazuje nameru da će se u narednim godina više ulagati u ovu oblast.

Osvrt na republičke investicije koje su najavljene za Kragujevac u 2022. godini. Šta će njihova realizacija doneti našem gradu?

- Najbitnije za Kragujevac je svakako pokretanje prve faze projekta izgradnje severne zaobilaznice. Ništa manje važan je i projekat „Čista Srbija“ u okviru kog su počeli radovi na zameni i postavljanju nove kanalizacione mreže u Kragujevcu. Pored izgradnje 360 kilometara najsavremenije kanalizacione infrastrukture, projekat podrazumeva dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sanaciju postojeće deponije i izgradnju novog regionalnog centra za upravljanje otpadom. Jedna od najznačajnih republičkih investicija je i zamena kotlova u Energetici, odnosno prelazak sa uglja na gas. Ovaj projekat je fenomenalna stvar za sve nas koji živimo u Kragujevcu jer rešava višedeceniski problem. Takođe, bitan projekat koji se realizuje je izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, u naselju Denino brdo. Jasno je svima da se sa ovim i sličnim investicijama Kragujevac ubrzano razvija i menja na zadovoljstvo svih Kragujevčan.