Gosti iz gradova prijatelja i pobratima čestitali Kragujevcu Đurđevdan

Ponedeljak, 07 Maj 2018 14:09Autor: InfoKG

Povodom Đurđevdana, Dana grada, i obeležavanja jubileja - 200 godina od proglašenja prve prestonice moderne Srbije, u Kragujevcu su boravili brojni gosti, predstavnici gradova prijatelja i pobratima. Kao poklon odavde su poneli crtež sa likom Svetog Đorđa, rad akademskog slikara Nenada Ristovića.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić organizovao je za njih tradicionalni prijem.

Predstavnici Karare iz Italije i Bijalsko Bjala iz Poljske, koji su saradnju započeli 1975., odnosno 1977. godine, istakli su da se potencijal Kragujevca vidi danas na svakom koraku i u svakom pogledu, da je grad sve razvijeniji i napredniji. Iako dolazimo iz različitih zemalja i govorimo različitim jezicima, rečeno je, ono što nas spaja je Kragujevac.

Zahvaljujući očuvanju tradicije, potencijalu i inicijativi građana, Kragujevac se razvija brzo i to u svim oblastima. Danas je to, primetili su gosti iz Belorusije savremen grad koji očarava lepotom, dobrotom  i gostoprimstvom.

Čestitkama povodom jubileja pridružila se i delegacija iz Nemačke. Kragujevac i Ingolštat ove godine obeležavaju 15 godina saradnje i ovo je izuzetan primer za celu Evropu koji pokazuje koliko je važno negovanje pobratimskih odnosa između naša dva grada. Naš zadatak je da isti oblik partnerstva prenesmo i na našu omladinu. 

Predstavnici 12 gradova prijatelja i pobratima, među kojima su bili i gosti iz Jerihona, Južnomoravske regije Češke Republike, Ohrida, Oštre Luke, Prijedora, Starog grada – Sarajeva, uputili su čestitke svim građanima Kragujevca i zahvalili se na sjajnoj organizaciji Majskih svečanosti, koje su boravak u našem gradu učinile prijatnim i nezaboravnim.

Iz Mostara u Bosni i Hercegovini, gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću uručen je simbol grada – ključ Mostara, a i z Kragujevca u sve gradove prijatelje i pobratime, kao sećanje na 200 godina od proglašenja za prestonicu moderne Srbije, otišao je crtež sa likom Svetog Đorđa, rad akademskog slikara Nenada Ristovića.
 

Najnovije vesti iz ove kategorije