Info

Gotova obnova KOŠARKAŠKOG TERENA u Velikom parku, EU zadovoljna kako grad koristi dobijena sredstva (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Sreda, 02 10 2019

Obnova košarkaških terena u Velikom parku završena je, zahvaljujući sredstvima EU u iznosu od gotovo 150. 000 evra i novcu kojim učestvuje grad - oko 28.000 evra. Renovirani su i pešačka zona, tribine, ulazna kapija i ograda. Tim povodom Kragujevac je posetio Hristos Makridis, zamenik šefa Odelјenja za Srbiju u Generalnom direktoratu EU za politiku susedstva i proširenje, koji je naš gad ocenio primerom dobre prakse u sprovođenju projekata koje podržava EU.

Nova odgovarajuća oprema doprineće poboljšanju uslova za brojne sportiste, klubove, ali i za lokalno stanovništvo, posebno đake osnovnih i srednjih škola. Pored toga, biće unapređeni uslovi za organizovanje sportskih i kulturnih događaja u gradu.

Radovi su završeni, a teren će svoje kapije otvoriti već za koji dan, kada se sav posao oko dokumentacije privede kraju.

„Projekti koji se sprovode u Kragujevcu su pravi primer koristi koje građani Srbije imaju od evropskih integracija“, rekao je Hristos Makridis, zamenik šefa Odelјenja za Srbiju u Generalnom direktoratu EU za politiku susedstva i proširenje prilikom posete Kragujevcu, a povodom završetka prvog od četiri projekta finansiranih preko programa EU PRO - obnove košarkaških terena u Velikom parku.

U Kragujevcu se sprovode još tri projekta ukupne vrednosti 1,2 miliona - revitalizacija i proširenje industrijske zone, izrada tehničke dokumentacije za most preko Lepenice, kao i projekat razvoja geografskog informacionog sistema. U investicijama grad je učestvovao sa 15 odsto ukupne donacije.

„Evropska unija podržava mikro i mala preduzeća u Srbiji a pozvao bih sve preduzetnike i preduzetnice koji žele da nabave novu opremu i otvore nova radna mesta, da iskoriste priliku i prijave se na drugi javni poziv programa EU PRO za podršku mikro i malim preduzećima. To nisu velika sredstva, ali mogu da doprinesu velikim rezultatima“, rekao je Makridis. Za ovaj poziv, koji je otvoren do 10. novembra, čiji budžet iznosi 2,5 miliona evra, mogu da se prijave preduzeća za proizvodnju, registrovana u periodu 2014-2018 godine na teritoriji jedne od 99 lokalnih samouprava uključenih u EU PRO program. Više informacije o pozivu se može naći na internet stranici programa www.eupro.org.rs.

Makridis je u Kragujevcu posetio i dva od ukupno 106 preduzeća koja su podržana u prvom pozivu EU PRO programa koji je sproveden 2018. godine.

Preduzeće CT Media Textile Printing koje proizvodi radnu i zaštitnu odeću je dobio bespovratna sredstva će biti iskorišćena za nabavku mašina i opreme za proizvodnju polo-majica. Podrška će preduzeću omogućiti da proširi asortiman proizvoda, uz zadržani ostvareni nivo kvaliteta a kao rezultat biće i otvorena dva, a potom i još tri nova radna mesta.

Drugo preduzeće koje evropski zvaničnik posetio, Sanum per Fructus bavi se preradom i prodajom meda i proizvoda od meda, a uz podršku EU nabavilo  mašine za homogenizaciju, pretakanje i punjenje meda u bočice, što će povećati kapacitete četiri puta, dok će biti otovorena i dva nova radna mesta.

Aktivnosti EU PRO-a, programa  koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Galerija slika