InfoFoto: Arhiva

Gotovo svi hospitalizovani zbog Korone u KC Kragujevac na kiseoničnoj terapiji

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Četvrtak, 31 12 2020

U Kovid sistemu Kliničkog centra Kragujevac oko 95 odsto hospitalizovanih pacijenata zaraženih Korona virusom je na nekoj vrsti kiseonične terapije. To je za InfoKG izjavio direktor ove zdravstvene ustanove Predrag Sazdanović i naglasio da je trenutno zauzeto oko 86 odsto kreveta od ukupnog kapaciteta kovid sistema u Kragujevcu. Očekuje da će se situacija sa virusom COVID-19 stabilizovati krajem proleća ili početkom leta, kada u Srbiji počne masovna vakcinacija.   

U Kovid sistemu Kliničkog centra Kragujevac, koji trenutno čini 12 klinika, a tu je uračunata i privremena bolnica na Šumadija sajmu, trenutno je hospitalizovano više od 300 pacijenata. Od tog broja, kod 260 njih je registrovan COVID-19, dok ostali čekaju na rezutate ili su bili negativni, a imaju sve simptome ovog virusa.      

Klinička slika hospitalizovanih u kovid sistemu Kliničkog centra Kragujevac je generalno teška, jer je oko 95 odsto njih na nekoj vrsti kiseonične terapije. Trenutno je na intenzivnoj nezi oko 60 pacijenata”, rekao je za InfoKG Sazdanović. 

Dodaje da je trenutna zauzetost kreveta 86 odsto, ali da se taj procenat menja iz sata u sat.  

Podsetio je da je instalacijom kiseonične mreže, koja je gotovo završena, kragujevački Klinički centar dobio više od 200 novih kiseoničnih mesta. To, prema njegovim rečima, predstavlja dupliranje kapaciteta ove zdravstvene ustanove, usred epidemije Korona virusa. 

Sazdanović očekuje da će se situacija sa Korona virusom stabilizovati krajem proleća ili početkom leta, kada u Srbiji počne masovna vakcinacija. Apeluje na građane da i tokom novogodišnjih i božićnih praznika poštuju mere, da drže distancu i nose maske.