InfoFoto: Ilustracija - Arhiva - Printscreen/RTS

Grad finansira vantelesnu oplodnju za žene do 45 godina

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Petak, 23 10 2020

Grad Kragujevac će finansirati dva pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje do 250.000 dinara po jednom pokušaju za žene iznad 43 do 45 godina, bez obzira na to da li su prethodno iskoristile ovu pomoć o trošku države ili ne. To je jednoglasno odlučeno na današnjoj sednici Skupštine grada u hali “Jezero”. Ova odluka se odnosi i na one žene u ovoj strosnoj grupi koje su već jedno dete dobile u postupku biomedicinski potpomognute oplodnje ili prirodnim putem. Inače, na sednici je rečeno da usvajanje ove odluke očekuje osam žena koje pune 45 godina do kraja ove ili u prvoj naredne godine. Naglašeno je i da je zahvaljujući ovoj vrsti finansijske podrške, Kragujevac od 2015. do sada dobio 11 sugrađana. 

Na današnjoj sednici Skupštine grada jedan od najvažnijih bila je Odluka o ostvarivanju prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u drugom besplatnom pokušaju vantelesne oplodnje o trošku grada. Rač je o dopuni postojeće odluke, odnosno o većem obimu prava. Na sednici je rečeno da je dopuna ove odluke omogućena rebalansom, a planirana je i budžetom za 2021. Prema rečima člana Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordane Damnjanović ovom dopunom se vrši usaglašavanje ove odluke sa strateškim dokumentima u oblasti populacione politike na republičkom nivou. 

Republički fond za zdravstevno osiguranje je doneo mere kojima se proširuje pronatalitetna politika, a to je da žene do 43. godine života imaju pravo na neograničeni broj pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje i tri krioembriotransfera. Šta je sa ženama iznad 43 do 45 godine života? Njima podršku kroz ovu odluku daje grad Kragujevac sa dva pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje do 250.000 dinara po jednom pokušaju, bez obzira na to da li su prethodno iskoristile ovu pomoć o trošku države ili ne. Izmena pravilnika Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje uvodi se dodatna pronatalitetna podrška ženama koje su jedno dete dobile u postupku biomedicinski potpomognute oplodnje. Grad Kragujevac i ovde, nakon pomoći koju republika obezbeđuje, a to su dva pokušaja za ove žene i jedan krioembriotransfer, takođe, će finansirati dva pokušaja nakon ispunjenih uslova koje propisuje RFZO. Novina kojom se posebno kao grad ponosimo je za one žene koje su prirodnim putem dobile prvo dete, grad Kragujevac, takođe, će pružiti finansijsku podršku sa dva postupka biomedicinski potpomognute oplodnje”, rekla je Damnjanović.

S obzirom na to da je jedan od uslova za ostvarivanje ovog prava i da žena ima tri godine prebivalište na teritoriji grada Kragujevca, šef Odborničke grupe “Srpski pokret obnove – SPO”, Milan Urošević je na sednici predložio da se taj uslov smanji i da se ova odluka na sledećoj sednici ponovo dopuni.  

Član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović je rekla da je taj predlog za razmatranje, ali da se to odnosi na jako mali broj žena. 

Ako je do 43. godine života neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države, jako mali broj žena će biti, koje će nakon 43. do 45. menjati prebivalište, kako bi stekle uslov za ovaj vid finansijske pomoći”, tvrdi Damnjanović.  

Naglašava da je na donošenje ove odluke sa nestrpljenjem čekalo osam žena koje do kraja ove ili u prvoj polivini sledeće godine pune 45 godina. Zaključuje da je zahvaljujući ovom vidu finansijske pomoći Kragujevac od 2015. godine, kada je doneta ova odluka, do danas dobio 11 novih sugrađana.  

Zanimljivo je da je ova odluka, kao i prethodnih puta, doneta jednoglasno. Zapravo svih 65 odbornika, koji su u tom trenutku prisustvovali sednici Skupštine grada u hali “Jezero”, glasovima je podržalo ovu odluku.