Info

Grad nemoćan da ispoštuje svoju Odluku: Taksistima ugovoren sastanak sa načelnicima inspekcijskih službi

Autor: Jovana Mladenović
16:10 | Ponedeljak, 13 03 2017

Oko 30 taksista samostalaca, koji su protestovali na platou ispred zgrade Gradske uprave, nezadovoljni nesprovođenjem Odluke o obaveznoj taksi tarifi, sastalo se sa čelnicima lokalne smaouprave. Ono što je dogovoreno za sada je samo niz novih sastanaka sa načelnicima inspekcija i kabinetom gradonačelnika.

Predstavnici taksista sastali su se sa zamenikom gradonačelnika Ivicom Momčilovićem, načelnikom Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove Andrejom Ilićem i načelnikom Gradske uprave za privredu Miroslavom Paunovićem. Dogovoreno je da se taksiti u sredu sastanu sa nadležnim inspekcijama Šumadijskog upravnog okruga, a sa Momčilovićem će ponovo razgovarati narednog utorka.

"Funkcionisanje taksi prevoza u Kragujevcu, opterećuju problemi, nagomilani tokom dužeg vremenskog perioda, a takvim poslovanjem oštećeni su i korisnici i taksi prevoznici ali i svi građani. U cilju sprovođenja Zakona i Gradskih odluka koje uređuju ovu oblast, Inspektorat za saobraćaj i puteve Gradske uprave vrši svakodnevni nadzor i kontrolu, a povremeno i uz asistenciju pripadnika saobraćajne policije PU Kragujevac. Grad će kao i do sada da radi sve što je u nadležnosti njegovih službi ali je neophodno i uključivanje nadležnih republičkih institucija, jer je u zajedničkom interesu sistemsko rešavanje problema", rekao je Momčilović.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove Andreje Ilića, u proteklih mesec i po dana iz saobraćaja je isključeno više od sedamdeset vozila, i podneto više zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, a sve u cilju obezbeđenja sigurnog i kvalitetnog taksi prevoza na teritoriji grada Kragujevca. Najveći broj vozila isključen je zbog toga što nije korišćen taksimetar za obračun i naplatu cene vožnje.

Podsetimo, taksisti su nezadovoljni neispunjenim obećanjem od strane čelnika lokalne samouprave da će se pobrinuti za sprovođenje Odluke o obaveznim taksi tarifama, koju je doneo upravo sam Grad. Oni su na isti način i iz istih razloga već protetsovali 27. februara, kada im je obećano da će se Odluka, koju je donelo Gradsko veće još krajem 2015. godine, od sada dosledno primenjivati, te da će gradske službe učiniti sve da tako bude. Samostalci koji prostestuju tvrde da se sve završilo samo na pismenom obaveštenju taksi udruženjima, svojevrsnom podsetniku da se Odluka mora poštovati. Sporno je što različita taksi udruženja primenjuju različite tarife, neki voze sa startom od nula dinara, naplata se vrši preko tableta, a ne taksimetra, kako je zakonom propisano. Da bi se ova oblast uredila i važila pravila ista za sve, Gradsko veće donelo je 2016. godine Odluku o obaveznim taksi tarifama. Start bi trebalo da iznosi 60 dinara, a svaki kilometar 50 dinara u prvoj tarifi, dok je u drugoj tarifi (za noćnu vožnju od 22.00 do 6.00) start 70 dinara, a cena pređenog kilometra 60 dinara.