InfoFoto: Arhiva

Grad POKLONIO državi 10 hektara zemlje

Autor: InfoKG
08:00 | Sreda, 25 01 2023

Grad Kragujevac je odlučio da državi pokloni parcelu od 10 hektara. Razlog je dolazak nemačke firme, odnosno zvanično realizacija investicionog projekta između države i nemačke firme "Progress Werk Oberkirch AG." prenosi Nova.rs.

Zašto bi grad poklanjao zemljište koje nije namenjeno za ostvarenje interesa svih građana?Zašto sam nije pregovarao sa investitorom nego preko države? Čime se firma bavi? Koliko je dobra za razvoj Kragujevca? Da li joj je mesto u širem centru grada? Zašto opozicija tvrdi da je šteta višemilionska? 

Kragujevačko Gradsko veće odlučilo je da parcelu od 10 hektara pokloni državi. Na parceli kod Instituta za strna žita, tik do Palate pravde, Univerziteta, stambenog kompleksa i na oko kilometar od strogog centra grada planirana je izgradnja nemačke fabrike "Progress Werk Oberkirch AG." Proizvođač sofisticiranih metalnih i drugih komponenti automobilske industrije, ima 3.000 zaposlenih na 8 lokacija na 3 kontinenta

Ova parcela nekada je bila deo ekonomije Instituta za strna žita, trenutno u javnoj svojini Grada Kragujevca a otuđuje se bez naknade u javnu svojinu Republike Srbije.

U članu 99 Zakona o planiranju i izgradnji stoji da lokalna samouprava može otuđiti neizgrađeno građevinsko zemljište po ceni manjoj od tržišne ili bez naknade uz prethodnu saglasnost Vlade i u slučaju unapređivanja lokalnog ekonomskog razvoja.

Grad Kragujevac je od države kupio Institut za strna žita a preuzimanjem i prodajom njegovog zemljišta trebalo je da zaradi a ne da ga poklanja, stav je lokalne opozicije.

“Ako uzmemo u obzir kolika je trenutna vrednost metra kvadratnog na ovoj lokaciji i da ona trenutno raste, grad Kragujevac će samo po osnovu toga izgubiti blizu 20 miliona evra. Plus ugroziće druge lokacije koje su ovde takođe planirane za prodaju i na taj način će napraviti dodatnu štetu a izgubiće i doprinose za uređenje građevinskog zemljišta. To je nivo štete od oko 50 do 70 miliona evra što predstavlja više od polovine gradskog budzeta. Na osnovu informacija koje smo mi dobili da su Niš, Novi Sad, Inđija odbili ovu fabriku nama je zaista frapantno da je gradonačelnik prihvatio. Kakve benefite ima grad Kragujevac od toga što stalno pravi ustupke pod političkim pritiscima sa nivoa centralne vlasti” izjavio je za dnevnik televizije Nova S Dalibor Jekić, poslanik SSP-a iz Kragujevca.

Odluka o otuđenju parcele od 10 hektara u radnoj zoni “Feniks” doneta je 14. decembra prošle godine. Ugovor između Grada i Republike još uvek nije zaključen.

Grad Kragujevac je već jednom ustupio zemljište Republici Srbiji, na parceli u naselju Denino brdo izgrađeni su stanovi za pripadnike službi bezbednosti.

Izvor: Nova.rs