Info

Grad se preko "Telekoma" i “Huawei "vadi" za nesposobnost da obezbedi javnu rasvetu

Autor: Jovana Mladenović
15:45 | Utorak, 22 01 2019

Nakon teksta koji je portal InfoKG objavio danas o tome kako ulična rasveta u strogom centru grada mesecima ne funkcioniše, a iz Gradske uprave se opravdali time da su kablove oštetili izvođači radova na širenju optičke mreže, iz "Telekoma", koji je jedan od naručilaca pomenutih radova, dobili smo nezvaničnu, ali informaciju iz pouzdanog izvora, da Grad neosnovano "potura" ovakva objašnjenja. To ide u prilog i činjenici koja je vidna na svakom koraku, a ne samo u ovom konkretnom slučaju - da je javna rasveta u celom gradu jednostavno u rasulu. Tokom pomenutih radova jeste došlo do oštećenja, ali je ono, tvrde izvođači, sanirano već istog dana, a čak nije ni bilo na pomenutoj lokaciji.

U Kragujevcu U RASULU elementarne stvari: SVETILJKE u srcu grada mesecima NE RADE! (FOTO)

Inače, za održavanje javne rasvete u gradu zadužena je Gradska uprava, koja za te radove bira izvođača. 

Naime, na naše pitanje upućeno Gradskoj upravi za komunalne i inspekcijske poslove zašto javna rasveta na konkretnom potezu oko hotela Zelengora, u samom srcu grada, mesecima ne funkcioniše, objašnjeno nam je da su izvođači radova na širenju optičke mreže (naručioci radova kompanije “Huawei” i “Telekom Srbija", prim.aut.) oštetili kablove, te da postoji nalog da se taj problem sanira. "S obzirom na vremenske uslove u prethodnom periodu, raskopavanje i nastavljanje kabla nije bilo moguće, pa je izvodjač radova na održavanju javne rasvete pokušao u više navrata da privremeno napoji javnu rasvetu u pomenutom delu vazdušnim putem. Nadležna Gradska uprava je izdala nalog za otklanjanje kvara izvodjaču radova", navedeno je u odgovoru našem portalu.

Nešto kasnije, pouzdani izvori iz "Telekoma" u nezvaničnom razgovoru za naš portal, nisu porekli da u jednom trenutku jeste došlo do oštećenja kabla javne rasvete, ali da je kvar saniran već posle par sati, a to čak i nije bilo na lokaciji koju pominjemo. 

KOMENTAR AUTORA: Kako smo i sami konstatovali da nefunkcionalna javna rasveta nije problem samo strogog centra grada, već šireg gradskog i prigradskog područja, o čemu može da posvedoči svaki građanin Kragujevca, te da, čija god da je krivica, ne postoji opravdanje da svetiljke u samom srcu grada mesecima ne rade, a nadležnost za njihovo funkcionisanje u svakom slučaju je u rukama Gradske uprave, ostajemo pri stavu da je javna rasveta u rasulu zbog očigledne nemoći i nezainteresovanosti da se jedna tako elementarna stvar reši i da je sramota pred građanima Kragujevca bilo čime se pravdati da u 2019. godini kragujevačka kaldrma, kojom se navodno svi toliko ponose, bude mesecima u mraku.