Info

Gradi se i prodaje u Kragujevcu: Stabilne cene stanova, kvadrat najčešće 1000 evra

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Četvrtak, 17 08 2017

U Kragujevcu se cene stanova ne menjaju u poslednjih 5 godina, a prosečno po kvadratu budući vlasnici nekretnina trebalo bi da izdvoje oko 1000 evra, mada ih mogu pazariti i za 650 u rubnim naseljima. Najtraženiji su manji stanovi, a paušalna procena je da se godišnje izgradi i proda oko 500 stanova.   

Na temu trendova u oblasti građevinarstva u gradu razgovarali smo sa Miroslavom Brkovićem, vlasnikom "Brković nekretnina". 

Od 2000. do 2008. godine potražnja za stanovima bila je u porastu, što su pratile i cene. Svetska ekonomska kriza 2008. godine napravila je veliki presek u građevinarstvu, gotovo da ga je bacila na kolena, a slika tog kolapsa preslikala se i na Region, Srbiju i naš grad. U periodu od 2010. do 2012. godine dolazi do stabilizacije, a od 2012. počinje pojačana potražnja za nekretninama. To je u Kragujevcu samo blago podiglo cene, koje su od tada do danas na istom nivou. 

Danas u Kragujevcu se gradi, ne toliko kao pre 10 godina, ali se gradi. Paušalna procena je da se godišnje izgradi i proda oko 500 stanova. Kragujevac je na trećem mestu u Srbiji po potražnji i cenama, iza Beograda i Novog Sada.

Najinteresantnija lokacija je Centar, te širi Centar, zona koja gravitira ka fakultetima i Kliničkom centru, jer vlasnici tu uglavnom kupuju stanove sa namerom da ih izdaju i tako trajno prihoduju. 

Najviše se traže jednosobni i jednoiposobni stanovi, te manji dvosobni, dok su veći slabije u prometu. Taj trend prate i cene, pa su najskuplji, očekivano, oni koji se prodaju u najvećem obimu. Prosečna cena kvadrata u Kragujevcu iznosi 1000 evra, da bi se na rubu grada one kretale oko 650 do 700 evra. Što je lokacija udaljenija od Centra, kvadrat "pada" za pedesetak do sto evra. Ima, međutim, i onih stanova gde po kvadratu računate i 1200 evra, zavisno od načina gradnje, lokacije... Na cene utiče i način plaćanja. Cene novogradnje i starijiih nekretnina ne razilaze se drastično, pa su noviji stanovi svakako atraktivniji.    

Kada je reč o prevarama i višestrukim prodajama nekretnina, one se ne dešavaju od kada kupoprodajni ugovori prolaze kroz ruke notara. Od ranije postoje problemi i suđenja, ali to u Kragujevcu nije prisutno kao u Beogradu. Do manipulacija dolazi samo kada se kupci ne uzdaju u pravnu sigurnost, već u "reč". 

Miroslav Brković ovom prilikom uputio je savet sugrađanima da ulažu u nekretnine radije nego da novac stavljaju u banke, jer su kamate na štednju su sve niže. Naravno, tu je uvek aktuelan savet - kupujte oprezno i odgovorno, vodite računa o pravnoj sigursnoti.