Info

Gradi se novi zatvor, svi sudovi pod jednim krovom? (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
15:57 | Subota, 09 04 2016

Izgradnja novog kazneno-popravnog doma, u skladu sa najsavremenijim svetskim standardima, najavljena je danas prilikom posete ministra pravde Nikole Selakovića zatvoru u Petrovcu, a plan je da radovi počnu za najviše godinu dana. Takođe, najavljena je i mogućnost da se svi sudovi i tužilaštva nađu pod jednim krovom.

Novi zatvor će služiti ne samo Šumadijskom i Pomoravskom okrugu, već i celoj zapadnoj Srbiji. Primaće 400 osuđenika, a upošljavaće više od 200 lica u službi obezbeđenja, tretmana i edukacije, najavio je Selaković prilikom obilaska lokacije za izgradnju. Gradiće se na prostoru od dva i po hektara, iza Okružnog zatvora, a zemljište je ustupio grad.

Investicija je vredna 22 miliona evra, od čega je 17 miliona obezbeđeno kroz povoljne kredite banke Saveta Evrope, a pet miliona iz budžeta Republike Srbije. "Grad koji ima svoj kazneno-popravni zavod može da oseti benefite kroz razlčite vrste društveno korisnog rada. Kragujevac je imao priliku da se uveri u to, kada su osuđenici nedavno bili angažovani na punjenju vreća sa peskom, u odbrani od poplava. To je samo jedan od načina gde se vidi koliko ovakva ustanova može da bude korisna", kazao je Selaković.

Ministar pravde je rekao i da postoji mogućnost da se od Grada dobije lokacija na kojoj će država napraviti savremeni objekat, gde će biti svi pravosudni organi. "Razgovaramo sa Gradskom upravom i gradonačelnikom o tome da napravimo objekat po najsavremenijim standardima, gde će biti smešteni svi sudovi i tužilaštva, a da zauzvrat zgradu Okružnog suda, nekadašnjeg načelstva, ustupimo gradu Kragujevcu na korišćenje", rekao je Selaković.

Kod Kragujevčana, ipak, ostaje doza sumnje u izgradnju novog zatvora jer je takva investicija najavljivana nebrojano puta do sada.

Galerija slika