Info

Gradu Kragujevcu prva nagrada u oblasti odgovornost i vladavina prava

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 18 03 2021

Godišnja nagrada za najbolju opštinsku/gradsku upravu u 2020. godini u oblasti Odgovornost i vladavina prava, koju dodeljuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, pripala je gradu Kragujevcu. Finansijski deo nagrade koji dodeljuje resorno Ministarstvo iznosi 2.3 miliona dinara, a SKGO iz budžeta programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“ dodeljuje 1.8 miliona dinara.
 
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, na osnovu predloga stručne komisije, dodeljuje sredstva iz Budžetskog fonda za programe lokalnih samouprava koja predstavljaju vid podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samuprave, odnosno daljeg unapređenja praksi dobre uprave i upravljanja na lokalnom nivou. 

Nagrade su dodeljene u sledećim oblastima: Efikasnost i delotvornost koja je pripala opštini Knić, Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave koja je pripala opštini Veliko Gradište, Odgovornost i vladavina prava – Gradu Kragujevcu i Odgovornost i antidiskriminacija – Gradu Kruševcu.

Ukupna sredstva koja će biti dodeljena lokalnim samoupravama sa najboljom praksom u oblastima dobre uprave iznose 9.2 miliona dinara. Pobednici u svakoj od četiri oblasti će steći pravo na finansijsku nagradu u iznosu od 2.3 miliona dinara.

Prva nagrada u oblasti Odgovornost i vladavina prava dodeljena je gradu Kragujevcu za primer dobre prakse pod nazivom „Sprovođenje postupka za ostvarivanje prava za dodelu sredstava za podsticanje programa/projekata ili nedostajućeg dela sredstava iz budžeta grada Kragujevca za realizaciju programa/projekata od javnog interesa koje realiuju udruženja“. Grad Kragujevac je kroz uređenje internih procedura u potpunosti uskladio akta sa regulatornim okvirom i uspostavio dobru praksu u ovoj oblasti. Kroz sprovođenje javne rasprave omogućio je građanima da uzmu aktivno učešće i izaberu oblasti od javnog interesa za koje će se .dodeljivati sredstva. Udruženja su dobila priliku da uzmu učešće u komisijama za sprovođenje konkursne procedure i vrednovanje i ocenu projekata kao i da podnošenjem prigovora  učestvuju u proceduri vrednovanja.

Pored sredstava iz Budžetskog fonda Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, pobednici konkursa će biti nagrađeni i dodatnim finansijskim sredstvima koja dodeljuje SKGO iz budžeta programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“. Ukupan fond iz ovog dodatnog izvora finansiranja godišnje nagrade iznosi 7.2 miliona dinara i biće raspodeljen jednako na četiri pobednika.