InfoFoto: Printscreen

Grip hara Kragujevcom

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Utorak, 10 01 2017

U Kragujevcu je od početka godine od gripa obolelo više od 2.400 građana, pokazuju podaci ovdašnjeg Instituta za javno zdravlje. Najviše pacijenata u dobi između 30 i 65 godina starosti, a potom slede deca školskog uzrasta.

U Institutu za javno zdravlje Kragujevac kažu da je broj obolelih znatno veći u odnosu na decembra, ali i isti period prošle godine. Očekuju da će se u narednih nedelju dana broj obolelih od gripa smanjiti.

Virus se prenosi kapljičnim putem, a inkubacija traje od jednog do pet dana. Osnovni simptomi su temperatura viša od 38 stepeni, jeza, drhtavica, malaksalost, gubitak apetita i suvi kašalj.

Lekari savetuju Kragujevčanima da izbegavaju velike skupove, zatvorene i zagušlјive prostore u kojima cirkuliše veliki broj lјudi, da redovno provetravaju prostorije u kojima borave, da se zdravo hrane, konzumiraju voće i povrće, piju dovolјno tečnosti i oblače se u skladu sa vremenskim prilikama.

Ukoliko infekcija ipak nastupi, savet lekara je da se miruje, piju topli čajevi i unosi vitamin C. Iz Doma zdravlja savetuju u slučaju da postoji povišena temperatura građani uzimaju lekove za snižavanje telesne temperature, a ukoliko se tegobe ne smire za tri do četiri dana da se jave svom izabranom lekaru.