Info

Grip se pritajio, moguć novi talas

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Ponedeljak, 25 02 2019

U nedelji za nama registrovano je manje obolelih od gripa u odnosu na prethodnu nedelju, objavio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Takav slučaj je i u Kragujevcu, gde je u ambulantama očekivan broj pacijenata za ovo doba godine. Nastavak školske godine, odnosno povratak dece kolektivima, potencijalni je rizik, ipak, da se respiratorne infekcije i oboljenja slična gripu ponovo intenziviraju.

U Kragujevcu je sa respiratornim infekcijama i oboljenjima sličnim gripu, među kojima je i onih kod kojih je virus potvrđen, najviše pacijenata u uzrasnoj dobi od 30 do 69 godina. Kod dece nije zabeleženo drastično povećanje, kažu za InfoKG u Domu zgradvlja.

Međutim, kako su se đaci od danas, nakon zimskog raspusta produženog za nedelju dana upravo zbog gripa, vratili u školske klupe, postoji mogućnost da se zabeleži novi talas gripa ili oboljenja sličnih njemu. 

Podsetimo, na teritoriji Šumadije epidemija nije proglašavana, a Klinički centar je još od 26. januara zabranio posete i ta odluka i dalje je na snazi.