InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Grujičić najavila početak izgradnje novog Kliničkog centra Kragujevac za kraj sledeće godine (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:01 | Sreda, 05 04 2023

Izgradnja novog Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu trebalo bi da počne krajem sledeće godine, a tender za projektovanje biće raspisan do 15. aprila, najavila je ministarka zdravlja Srbije prof. dr Danica Grujičić prilikom današnje posete ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Projekat će najverovatnije biti proširen na još neke zgrade unutar ovog zdravstvenog kompleksa.

- Šumadija je centar Srbije i kad je dobro Šumadiji dobro je celoj Srbiji. Prema tome, Kragujevac nije zanemaren. Danas sam obišla i Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i uverila se u kakvim uslovima rade. Verovatno ćemo projektovanje morati da proširimo na još neke zgrade unutar zdravstvenog kompleksa. Što se tiče Dečije klinike, ona će morati da bude potpuno nova. Gradiće se na mestu sadašnje jer je statika zgrade takva da mora da se ruši. Dečija klinika će imati sve što je potrebno za decu do 16 godina – rekla je ministarka Grujičić.

Kada je reč o nabavci opreme, u posldnjih šest meseci uloženo je oko 5 miliona evra u kupovinu opreme za UKC Kragujevac.

- Ono što ćemo urgetno nabaviti već u prvoj nabavci koja bi trebalo da se raspiše u toku ovog meseca je kompletna oprema za neonatologiju, sve što je traženo, kompletna oprema za patologiju, jer da biste imali uspešnu onkologiju morate da imate perfektnu patologiju. Nabavićemo i novi mikroskop i novi ultrasonični aspirator za neurohirurgiju – kazala je Grujičić.

Istakla je da je neurohirurgija u Kragujevcu dostigla visok profesionalni nivo tako da pacijenti iz ovog regiona više ne moraju da dolaze u Beograd na lečenje.

Ministarka Grujićić je nakon obilaska Kliničkog centra obišla i Dom zdravlja Kragujevac.
 

Galerija slika