Info

GUŽVA ispred GAS-a zbog eKG kartica: Građani besni što plaćaju vožnju busom 150 dinara (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:30 | Petak, 03 05 2019

Ispred Gradske agencije za saobraćaj velika je gužva jer je trenutno jedino na tom mestu moguće kupiti i dopuniti eKG karticu za javni gradski i prigradski prevoz. Međutim, to nije jedini problem, građani koji nisu stigli da kupe ovu karticu, besni su jer su plaćali vožnju autobusom 150 dinara, kako kažu, kao da se taksijem voze. Iz Gradske agencije za saobraćaj poručuju da eKG kartica u njihovim prostorijama može da se kupi još od 15. aprila, ali da je problem nastao jer većina čeka poslednji dan da to učini. 

Upotreba novih eKG kartica u javnom gradskom i prigradskom prevozu zvanično je startovala 1. maja. Reč je o elektronskom sistemu plaćanja uz pomoć eKG kartica koje se čekiraju na validatorima u autobusima. S obzirom na to da je trenutno jedino moguće karticu kupiti i dopuniti u prostorijama Gradske agencije za saobraćaj, ispred ovog prodajnog mesta je velika gužva. 

Građani se žale na to što je cena karte kod vozača, za one koji nemaju eKG karticu, 150 dinara, jer, kako kažu, vožnju autobusom plaćaju kao da se voze taksijem. Bune se i na to što je primena novog sistema plaćanja javnog prevoza u Kragujevcu startovala za praznik. Međutim, iz Gradske agencije za saobraćaj poručuju da upravo zbog toga 1. maja vozači nisu naplaćivali 150 dinara kratu građanima koji nisu kupili eKG karticu, već da je to startovalo od 2. maja. 

U Gradskoj agenciji za saobraćaj kažu da je prodaja eKG kartica startovala još 15. aprila, ali da je do ovog problema došlo jer većina građana čeka poslednji dan da kupi karticu. Najavljuju da će sredinom ovog meseca eKG kartice moći da se dopune i na trafikama, u prodavnicama, kao i na ostalim uplatnim mestima. Očekuju i da će se do tada sve normalizovati, a samim tim i gužve smanjiti. Dodaju i da u cilju smanjenja gužvi, lica starija od 65 godina postojeće karte mogu zameniti za nove eKG u periodu od 25. maja do 25. jula. U Gradskoj agenciji za saobraćaj naglašavaju i da je interesovanje građana za eKG kartice premašilo sva njihova očekivanja.

Kada je reč o cenama karata za javni gradski i prigradski prevoz, one su od početka primene novog elektronskog sistema plaćanja povećane. Umesto dosadašnjih 60, jedna vožnja košta 70 dinara, a ko se odluči za vremensku kartu u trajanju od 120 minuta i, po potrebi, menja vozila, to će ga koštati 90 dinara. Dnevna vremenska karta za jedan dan košta 200 dinara, a važi 24 sata od momenta prve validacije za neograničen broj vožnji. Cena vremenske karte za tri dana je 550, a za pet dana 700 dinara. Građani koji nemaju eKG karticu vožnju kod vozača plaćaju 150 dinara. 

Cena elektronske karte van režima pretplate za jednu vožnju plaćena beskontaktnom platnom karticom i mobilnim telefonom koji podržava NFC tehnologiju i ima instaliranu odgovarajuću aplikaciju uvećava se za troškove koje naplaćuju mobilni operateri odnosno poslovne banke, a ne može biti veća od 15 posto prodajne cene sa PDV–om, propisane novim cenovnikom.

Cena izdavanja personalizovane plastične smart kartice iznosi 300 dinara, za povlašćene kategorije sa godišnjom kalendarskom elektronskom kartom i za trudnice je 600 dinara, a nepersonalizovana plastična smart katica košta 250 dinara. Rok važenja kartica je tri godine. Za učenike koji pohađaju osnovne i srednje škole sa prebivalištem na teritoriji grada, prvo izdavanje personalizovane kartice je besplatno, jer će troškove snositi nadležna Gradska uprava.

Galerija slika