Info

GV: 5,2 miliona za podsticaj poljoprivrede

Autor: Jovana Mladenović
13:40 | Sreda, 08 03 2017

Kroz tri javna poziva registrovana poljoprivredna gazdinstva u prilici su da apliciraju za podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od 5,2 miliona dinara koja se izdvajaju iz budžeta lokalne smaouprave, odlučeno je na današnjoj sednici Gradskog veća.

Podsticajna sredstva u ukupunom iznosu do 600.000 dinara opredeljena su za nabavku prenosne opreme za mužu. Maksimalan iznos po ovom osnovu ne može biti veći od 50.000 dinara po domaćinstvu, uz obavezu da korisnik podsticajnih sredstava kupljenu opremu ne sme otuđiti u periodu od tri godine od dana prenosa sredstava.

Drugi javni poziv odnosi se na dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove priključne mehanizacije u iznosu do 3,6 miliona dinara. Podsticajna sredstva odobravaju se do 40 odsto od iznosa na dostavljenom računu pri čemu maksimalan iznos po ovom osnovu ne može biti veći od 60.000 dinara po domaćinstvu. Korisnici podsticajnih sredstava po ovom osnovu kupljenu mehanizaciju ne mogu otuđiti u periodu do pet godina.

Gradsko veće donelo je odluku i o objavljivanju javnog poziva za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku sadnog materijala voća u ukupnom iznosu do milion dinara. Sredstva su namenjena za nabavku sadnog metrijala za površinu pod zasadom voća veću od 0,25 hektara i za zasade vinove loze od 0,20 do 0,50 hekara. Podsticajna sredstva su namenska i bespovratna, dodeljuju se u maksimalnom iznosu do 50 odsto po dostavljenom računu, odnosno do 50.000 dinara po domaćinstvu.

Svi javni pozivi biće objavljeni na zvaničnoj internet stranici grada www.kragujevac.rs i mesnim kancelarijama na seoskom području.

Članovi veća na danas održanoj sednici odobrili su sredstva subvencija “Šumadija sajmu“ u iznosu od 6,3 miliona dinara budžetske pomoći za tekuću likvidnost.