Info

GV: Donet Program podsticaja privredi, raspodeljene subvencije u sportu i kulturi

Autor: Jovana Mladenović
10:30 | Ponedeljak, 23 01 2017

Za podsticanje privredi u tekućoj godini iz gradskog budžeta će biti izdvojeno 11,6 miliona dinara, a na ime subvencija namenjeno je 150 miliona. Za razvoj kulture namenjeno je 33 miliona, dok će, od subvencija u sportu, FK Radnički dobiti 48 miliona dinara, odlučeno je na današnjoj sednici Gradskog veća.

Gradsko veće donelo je Program podsticaja privredi u tekućoj godini za šta će biti opredeljeno 11,6 miliona dinara. Od ukupnih sredstava za unapređenje privrednog i investicionog ambijenta planirano je četiri miliona dinara, za finansijsku podršku lokalnom ekonomskom razvoju tri miliona, a za podsticaje za razvoj preduzetništva milion dinara. Za ostale komunalne usluge biće izdvojeno 3,6 miliona dinara. Većnici su doneli i Program tekuće subvencije privredi u 2017. godini u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara. Najviše sredstava opredeljeno je za Šumadija sajam i to 78 miliona, Centru za strna žita namenjeno je 60 miliona i Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj 12 miliona dinara.

Programom finansiranja za razvoj kulture u 2017. godini predviđeno je nešto više od 33 miliona dinara. Gradsko veće donelo je Program raspodele budžetskog fonda za zaštitutu životne sredine i to za: kontrolu kvaliteta vazduha, monitoring polena u vazduhu, merenje nivoa buke, kvaliteta površinskih i optadnih voda kao i za ispitivanje zagađenosti zemljišta.

Odlukom o raspodeli sredstava subvencija Sportskom privrednom društvu “FK Radnički 1923“ opredeljeno je 48 miliona dinara. Prenos sredstava vršiće se u ratama, srazmerno ostvarenim prihodima u budžetu.

Gradsko veće odobrilo je 842 besplatne karte za prevoz u javnom i prigradskom prevozu kao vid podrške licima kod kojih postoje izuzetni, naročito opravdani razlozi vezani za socijalnu i zdravstvenu ugroženost, invalidnost i drugo, a to pravo ne mogu da ostvare po drugom osnovu.