InfoFoto: kragujevac.rs

“Huawei” oprema od dva miliona dolara za Gradski data centar stiže u oktobru

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Utorak, 17 09 2019

Isporuka “Huawei” opreme, vrednosti dva miliona dolara, koju će Narodna Republika Kina donirati Kragujevcu za potrebe Gradskog data centra, očekuje se tokom oktobra. To je najavio član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i “Pametan grad”, Danilo Savić, nakon sastanka sa visokom delegacijom kompanije “Huawei” u Kini. 

Delegacija Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu koju predvodi direktor Mihailo Jovanović, a u čijem je sastavu i član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i “Pametan grad”, Danilo Savić, sastala se sa visokom delegacijom kompanije “Huawei” u gradu Donguan u Kini. 

Na sastanku su razmatrane mogućnosti oko uklјučivanja kompanije “Huawei” u razvoj cloud infrastrukture budućeg Državnog data centra u Kragujevcu, kao i uspostavlјanja Državne platforme za veštačku inteligenciju koja bi bila bazirana na HPC (high performance computing) rešenjima. Izgradnjom Državnog data centra u Kragujevcu koji će po svojim kapacitetima i tehničkim i bezbednosnim standardima biti vodeći u jugoistočnoj Evropi, te pripremom Strategije razvoja veštačke inteligencije u Srbiji i planiranjem Državne platforme za veštačku inteligenciju, Vlada Srbije pravi nove iskorake i pozicionira Srbiju kao regionalnog lidera u razvoju IT sektora”, saopšteno je iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. 

S obzirom na to da će, pored Državnog, Kragujevac dobiti i Gradski data centar, na sastanku se razgovaralo i o donaciji Narodne Republike Kine u iznosu od dva miliona dolara za te namene. Član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i “Pametan grad”, Danilo Savić najavio je da se isporuka kompletne opreme, čiji je proizvođač “Huawei”, očekuje tokom narednog meseca.  

Inače, Gradski data centar trebalo bi da se nalazi u ulici Save Kovačevića, nedaleko od zgrade Gradske uprave. Reč je o primarnom Data centru za čuvanje i smeštaj podataka grada Kragujevca, gradskih uprava, svih javnih preduzeća i ustanova koji su u okviru nadležnosti grada. To će sigurno pomoći i objedinjavanju podataka što za građane znači da će lakše i brže doći do realizacije zahtevanih usluga bez odlaska na šaltere preduzeća, uprava i slično.