InfoFoto: InfoKG

I domaćinstva iz Šumadije dobijaju bespovratna sredstva od države za unapređenje seoskog turizma

Autor: InfoKG
09:00 | Sreda, 10 07 2024

Među 82 registrovana seoska turistička domaćinstava, etno kuće i salaša u Srbiji, čiji su projekti ispunili sve kriterijume propisane uredbom za dobijanje sredstava od države za rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj, nalazi se i 19 iz Centralne Srbije i Šumadije. 

Ministarstvo turizma i omladine saopštilo je da je Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja ruralnog turizma i ugostiteljstva u Republici Srbiji donela odluku o dodeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara.

Podsticaji su dodeljeni za najbolje rangirana 82 registrovana seoska turistička domaćinstava, etno kuće i salaša čiji su projekti ispunili sve kriterijume propisane uredbom za dobijanje sredstava za rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Najveći broj korisnika bespovratnih sredstava za razvoj seoskog turizma, koja se prvi put dodeljuju ove godine, nalazi se u regiji Zapadne Srbije (28), AP Vojvodine (20) i Centralne Srbije i Šumadije (19).

Ova mera je značajno stimulisala ulazak u legalne tokove velikog broja seoskih turističkih domaćinstava, čiji je broj povećan za trećinu u odnosu na period neposredno pre usvajanja uredbe, i danas ih ima 1.052 u centralizovanom sistemu eTurista, budući da je registracija bila uslov za učešće u programu podsticaja.