InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Iako demantovana, saznanja InfoKG se ipak obistinila: SPAS ulazi u lokalni parlament

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Četvrtak, 26 11 2020

Stranka Aleksandra Šapića SPAS ulazi u gradski parlament, iako nije prešla cenzus na lokalnim izborima i to preko pet odbeglih Verkovih odbornika, iz grupe “Nova Šumadija”, i jednog iz “Alternative”. Na taj način potvrđena su saznanja i pisanja portala InfoKG, kada smo početkom oktobra došli do ove infromacije, koju je tada demantovala šef Odborničke grupe “Nova Šumadija” Katarina Milosavljević. Ona sada nije bila dostupna za komentar, dok nam je Marko Gavrilović nekadašnji odbornik “Alternative”, rekao da će u Skupštini grada biti formirana nova odbornička grupa pod nazivom “SPAS Kragujevac”, čiji će šef bit upravo on.   

U Kragujevcu i nemoguće političke situacije, po ko zna koji put postaju moguće. U prilog tome ide i informacija da će stranka Aleksandra Šapića Srpski patriotski savez (SPAS) ući u gradski parlament, iako nije prešla cenzus na lokalnim izborima. Naime, po kragujevačkim političkim kuloarima se početkom oktobra pominjalo kako će šest odbornika, koji su nakon izbora napustili Zajedno za Šumadiju i formirali odborničku grupu “Nova Šumadija”, preći u SPAS i tako ovu stranku uvesti u gradski parlament. Tada je šef Odborničke grupe “Nova Šumadija” Katarina Milosavljević demantovala ove navode. Opširnije ovde: Da li SPAS preko odbeglih Verkovih odbornika ulazi u lokalni parlament iako nije prešao cenzus na izborima?  

Međutim, samo mesec i po dana od toga ova saznanja su se obistinila, a u priču je ušao i dojučerašnji odbornik “Alternative” Marko Gavrilović, sada član SPAS-a, dok iz nje izlazi odbornik “Nove Šumadije” Nenad Milić. 
Zapravo, od ukupno šest odbornika, koji su nakon izbora napustili ZZŠ i formirali “Novu Šumadiju”, njih petoro će sa Markom Gavrilovićem činiti novu Odborničku grupu “SPAS Kragujevac”.  

Potvrdu za formiranje nove odborničke grupe u lokalnom parlamentu, dobili smo i od predsednika Skupštine grada, Miroslava Petrašinovića. On je za InfoKG izjavio da je “Nova Šumadija” podnela zahtev za promenu naziva odborničke grupe u “SPAS Kragujevac”. Dodao je i da će tu odborničku grupu činiti Katarina Milosavljević, Slavica Đorđević, Dragana Kapor, Nebojša Abadić, Marija Šneblić i Marko Gavrilović, a da će Nenad Milić biti samostalni odbornik.

Portal InfoKG je ovim povodom kontaktirao šefa Odborničke grupe “Nova Šumadija” Katarinu Milosavljević, ali se ona do objavljivanja ovog teksta nije odazvala našim pozivima.  

Nekadašnji odbornik “Alternative”, Marko Gavrilović je za InfoKG potvrdio da je sad član stranke “SPAS” i da ona ulazi u lokalni parlament. Na pitanje zbog čega je napustio “Alternativnu” i prešao u SPAS, prvobitno je rekao da nema komentar, a onda je dao objašnjenje. 

Grupa građana Alternativa je još 2018. sa strankom SPAS imala interni dogovor da nakon izbora postane deo nje. Pojedinici iz “Alternative” su posle izbora pregovarali i sa drugim strankama, ali ne želim da iznosim prljav veš. Na kraju nije postignut dogovor i “Alternativa” nije postala deo vladajuće većine, a nije se pripojila ni SPAS-u. Tada se Grupa građana “Alternativa” raspala i ona ne postoji. Nakon svega toga, počeli su pregovori sa ljudima koji vode organizaciju u Kragujevcu, mene i pojedinih članova Alternative. Na kraju sam tako postao deo SPAS-a”, rekao je za InfoKG Gavrilović i dodao da će on biti šef Odborničke grupe “SPAS Kragujevac”, a njegov zamenik Dragana Kapor. 

Iz Grupe građana “Alternativa” danas su saopštili da ih je Marko Gavrilović izdao i da im je ukrao odbornički mandat. 

Marko Gavrilović bio je jedan od osnivača Kragujevačke Inicijative, prvi operativac, omiljeni poštar u Ždraljici (gde je ostvario drugi rezultat na izborima u junu), čovek od poverenja Slađana Rakića (i komšija u Ilinoj vodi) i kao takav treći na izbornoj listi, a sada svoj mandat odnosi u SPAS Aleksandra Šapića, koji je na istim izborima osvojio tri puta manje glasova od liste Alternative. Gavriloviću je izgleda bilo bitno da po svaku cenu uđe u vlast i tako se pridruži velikoj većini političkog šljama, koji se prodaje bez griže savesti i čestitosti, preko noći pogaze sve ono za šta su se godinama zalagali, a to samo govori o pojedincu i njegovim moralnim načelima”, navodi se, između ostalog, u saopštenju Grupe građana “Alternativa”.  

Podsetimo i da je od sedam političkih organizacija koje su prešle cenzus na lokalnim izborima formirano čak 14 odborničkih grupa, koje sa ukupno 87 odbornika čine Skupštinu grada, a samo su tri opozicione. Shodno dosadašnjim dešavanjiima, ne bi čudilo da dođe formiranja još novih odborničkih grupa, o čemu se uveliko priča po kragujevačkim političkim kuloarima.

Bilo kako bilo, ono što se može zaključiti iz cele ove situacije, jeste da je očigledno neophodno promeniti izborni sistem u Srbiji, posebno na lokalu, gde bi po logici ljudi direktno birali gradonačelnika i odbornike. Na taj način bi njihova odgovornost prema građanima koji su ih izabrali trebalo da bude veća.