InfoFoto: Printscreen - RTS

Iako je najavljeno, evo zašto se još uvek ne uređuje Šumaričko jezero

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 14 04 2022

Iako je najavljeno da će Šumaričko jezero u Kragujevcu ovog leta dobiti novi izgled, to se ipak u potpunosti neće obistiniti, piše RTS. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, pod čijom je zaštitom jezero, zabranio je da se na plaži obavljaju radovi.

Kragujevčani vole da vreme provode na jezeru u Šumaricama, koje je deo Spomen parka "Kragujevački oktobar". Mnogi građani, međutim, imaju primedbe na zapuštenost. 

"Provodim ovde dosta vremena, ali se ne kupam, zato što mi je prljavo za kupanje, prljavo je za dete", kaže jedna Kragujevčanka, a njen sugrađanin dodaje: “Plaže su uske, neuređene. Vrlo malo prostora za to ima, trave dosta”.

Vest da će jezero u Šumaricama i okolni prostor konačno biti uređeni, građane je obradovala, ali je radost bila kratkog daha. Budući da je to kulturno dobro od izuzetnog značaja, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture zabranio je da se na plaži bilo šta postavlja. U Sportskom privrednom društvu “Radnički”, pod čijom je ingerencijom okolina jezera, kažu da im je dozvoljeno samo da se renovira deo iznad plaže.

Uradićemo sve potrebne renoviranje stolova i stolica, klupa, posebne klupe za dojilje, biciklarnik i ono sve što je podređeno odmoru i rekreaciji, ali da se držimo napomena koje je dao Republički zavod za zaštitu, a to je da ne smemo da devastiramo, znači, spomen park u čijem sastavu je ovo jezero”, kaže za RTS direktor SPD Radnički Kragujevac, Bratislav Uraković.

Za te namene će, umesto 30 miliona dinara prvobitno opredeljenih iz lokalne kase, biti utrošeno 12 miliona. Preostali deo novac biće iskorišćen za renoviranje gradskih bazena u Kragujevcu.

Najbolji mogući način u ovom trenutku za iskorišćivanje tog novca za uređivanje partera otvorenih bazena, ali i uređivanje, odnosno projektovanje same terase. Ta terasa je naš budući sportski kompleks”, navodi za RTS član Gradskog veća za sport u Kragujevcu, Predrag Stevović.

Nadležni najavljuju da će uraditi novi projekat uređenja plaže Šumaričkog jezera u nadi da će ga Republički zavod za zaštitu spomenika kulture odobriti. 

Izvor: RTS