Info

Igraj za energiju: Takmičenje za osnovce, podsećanje na važnost uštede

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Sreda, 06 03 2019

U Osnovnoj školi Radoje Domanović za učenike šestog razreda održano je takmičenje u društvenoj igri Igraj za energiju. Poklanjanjem društvene igre osnovnim školama u Kragujevcu, Ministarstvo rudarstva i energetike pružilo je podršku u obeležavanju Međunarodnog dana energetske efikasnosti, datuma važnog u podsećanju javnosti na uštedu energije. Tom prilikom rečeno je da je u planu sređivanje zgrade osnosvne škole u Čumiću, a resorno Ministarsvo je raspisalo konkurs.

Učenici su nadmetali znanja iz oblasti energetske efikasnosti. Društvena igra ima za cilj da nauče što više pojmova iz ove oblasti i da ono što nauče, igrajući je, primene kod kuće ali i prenesu drugarima i roditeljima

Grad Kragujevac je u poslednje četiri godine uložio više od 200 miliona dinara u projekte energetske efikasnosti preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaginjima, Ministarsva rudarstva i energetike, KFP-a i Ministarstva prosvete. Time su obuhvaćeni projekti koji se tiču podizanja svesti kod najmlađih sugrađana, koji se odnose na kompenzaciju reaktivne energije, mere na sistemu daljinskog grejanja i energetski je saniran veliki broj objekata. U okviru toga zamenjeni su prozori na školama, a urađene su i mere na sistemu daljinskog grejanja kako bi škole bile toplije, ali i smanjeni računi za energente. 

U planu je sređivanje zgrade osnosvne škole u Čumiću, a resorno Ministarsvo je raspisalo konkurs na koji će Grad da aplicira novim projektom.

"Do 2018. godine imali smo za cilj da uštedimo do 9 odsto finalne potrošnje energije a novim ciljevima do 2030. godine ćemo ići u smeru uštede energije kakva je u Evropi, a to je 32,5 odsto. Pre nekoliko godina Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je zakon o korišćenju energije i taj zakon je usaglašen sa direktivama EU. Nove direktive predviđaju unapređenje zakona i podzakonska akta kako bismo sproveli neke nove ciljeve. U planu je da kreiramo nešto što će biti osnov za energetsku politiku u narednih deset godina", rekla je Antonela Solujić, šef Odseka za unapređenje energetske efikasnosti pri Gradskoj upravi.