Info

InfoKG 7 dana: Kulinari trijumfovali u Bugarskoj, otvoren Dnevni boravak u Maršiću, policija dobila načelnicu, dekan udario na hirurga, “Rastimo uz ples”…

Autor: Branko Vukašinović
10:04 | Nedelja, 04 06 2017

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Kulinari osvojili dve medalje u Bugarskoj, Teodora nastavlja lečenje u Frankfurtu, rešen finansijski problem, uskoro profesionalni upravnici zgrada, Nedi hitno potrebna novčana pomoć, kragujevački mališani na Olimpijadi u mentalnoj aritmetici, otvoren Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Maršiću, Jasmina Rajković novi načlenik kragujevačke policije, raspisan objedinjeni konkurs za upis dece u vrtiće, dekan udario na hirurga, “Rastimo uz ples”: 800 predškolaca oduševilo Kragujevčane, Nemci žele da se u Šumaricama obeleže grobovi vojnika Trećeg rajha, vašarska atmosfera...

Članovi HoReCa asocijacije Kragujevac, Miloš Totović i Milan Stevanović osvojili su srebrnu i bronzanu medalju na prvom Međunarodnom takmičenju u karvingu, a reč je o umetnosti rezbarenja voća i povrća, koje je održano u Gabrovu u Bugarskoj. Opširnije ovde: Kragujevačkim kulinarima dve medalje u Bugarskoj.

Lečenje devetogodišnje kragujevčanke Teodore Vranješević, obolele od akutne mijeloidne leukemije, biće nastavljeno u Univerzitetskoj klinici u Frankufrtu, uprkos tome što još uvek nije isplaćen kompletan iznos cene transplantacije koštane srži, a zahvaljujući zalaganju Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu, garancijama koje daje Humanitarna fondacija „Budi human“ i razumevanju rukovodstva ove nemačke zdravstvene ustanove. Opširnije ovde: Teodora nastavlja lečenje u Frankfurtu, rešen finansijski problem.

Kandidati za profesionalne upravnike zgrada, fizička i pravna lica, tokom juna i jula pohađaće obuke za sticanje licence za obavljanje te funkcije, u skladu sa Pravilnikom koje je donelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac do sada se javilo oko 70 građana zainteresovanih za pohađanje obuke koja košta 25.000 dinara bez PDV-a. Opširnije ovde: Uskoro profesionalni upravnici zgrada, obuke 25.000 dinara, plata možda veća od prosečne.

Porodica male Kragujevčanke Nede Kujundžić, koja boluje od cerebralne paralize, strahuje da će, zbog nedostatka novca, devojčica propustiti termin odlaska na transplantaciju matičnih ćelija u Beč, zakazanu za 8. jun. Apelujemo na sve humane Kragujevčane da pomognu Nedi da napravi prve korake ka srećnijem detinsjtvu! Opširnije ovde: HITNO JE: Neda nema dovoljno novca za transplantaciju, donacije slabo pristižu, potrebna pomoć humanih ljudi!

Međunarodna Olimpijada u mentalnoj aritmetici biće održana u subotu, 10. juna, u hotelu “Jugoslavija” u Beogradu. Na takmičenju će, pored mališana iz Evrope i Azije, učestvovati i 15 dečaka i devojčica iz Kragujevca. Organizator Olimpijade je Škola mentalne aritmetike “Malac genijalac”. Opširnije ovde: Malac genijalac: Kragujevački mališani sa vršnjacima iz Evrope i Azije na Olimpijadi u mentalnoj aritmetici.

Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju otvoren je pri hramu Svetog Vasilija Velikog u Maršiću, zahvaljujući saradnji Udruženja za pomoć deci sa smetnjama u razvoju Sveti Vasilije Veliki i Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Vukašin Marković“. Opširnije ovde: Otvoren Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Maršiću.

Novi načelnik Policijske uprave u Kragujevcu je Jasmina Rajković iz Aranđelovca, nezvanično saznaje InfoKG. Opširnije ovde: Jasmina Rajković novi načelnik kragujevačke policije.

Raspisan je objedinjeni konkurs za upis dece u vrtiće predškolskih ustanova “Nada Naumović” i “Đurđevdan”. Roditelji zahteve za upis dece u vrtiće mogu da preuzu sa internet stranice grada Kragujevca i u predškolskim ustanovama “Nada Naumović“ i “Đurđevdan“, a tu su mogu informisati i o potrebnoj dokumentaciji. Zahtev i dokumentacija za upis u vrtiće predaju se od 5. do 20. juna u periodu od 8 do 14 časova u ulici Save Kovačevića broj 30. Opširnije ovde: Raspisan objedinjeni konkurs za upis dece u vrtiće.

Direktor opšte hirurgije kragujevačkog Kliničkog centra, dr Rade Marković napadnut je u sredu uveče u bašti jednog kafića u centru grada, a na njega su, kako tvrdi, nasrnuli dekan Fakulteta medicinskih nauka, dr Predrag Čanović i njegov sinovac, pišu Večernje novosti. Opširnije ovde: Dekan udario na hirurga.

Manifestacija “Rastimo uz ples” održana je po prvi put u Kragujevcu, a oko 800 mališana iz vrtića Predškolske ustanove “Đurđevdan” plesom je oduševilo publiku na “Čika Dači”. Opširnije ovde: Rastimo uz ples: 800 predškolaca oduševilo Kragujevčane.

Članovi Nemačkog saveza za brigu o ratnim grobovima prošle godine su pomenuli mogućnost da se na Starom vojničkom groblju u Šumaricama obeleže grobovi njenih vojnika iz oba svetska rata. Iz lokalne samouprave poručuju da je zahtev izrečen usmeno, a ne u zvaničnoj formi, kao i da to pitanje podrazumeva i angažman Vlade Srbije, piše Politika. Opširnije ovde: Nemci žele da se u Šumaricama obeleže grobovi vojnika Trećeg rajha.

U Kragujevcu je na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene održan tradicionalni vašar, a na tezgama, postavljenim kod Zelene pijace i u okolini, za svakog ima po nešto. Opširnije ovde: Vašarska atmosfera u Kragujevcu: Na tezgama za svakog po nešto.

Ostale vesti iz rubrike INFO pročitajte OVDE.