InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Božić, nova lica, intervjui, ginisovac, Gutman, venčanje, Fiat...

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 13 01 2019

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Obeležen Božić javnim lomljenjem česnice na Trgu kod krsta, nova lica na listi 50 najmoćnijih u Kragujevcu u 2018., koncert za doček Srpske nove godine, Rotaraktovci darivali prvorođenu bebu na Božić, intervjui sa Ivicom Momčilovićem i Veroljubom Stevanovićem, novi izazov paraolimpijca Gorana Nikolića – 77 maratona za 77 dana, profesoru emeritus Ivanu Gutmanu Svetosavska nagrada za životno delo, mladence iz Stragara na venčanje dovezla monahinja kvadom - zvanice pešačile zavejanim putem do manastira, na Šumadija sajmu dvadesetak manifestacija ove godine, povećan broj turista – naš grad najviše posećivali Bugari, nastavlja se proizvodnja u Fiatu, održan drugi protest "1 od 5 miliona"...

Episkop šumadijski Gospodin Jovan čestitao je pravoslavnim vernicima Božić uz sveradosni božićni pozdrav - Mir božji, Hristos se rodi! Povodom Božića u Kragujevcu je po drugi put organizovano javno lomljenje česnice na Trgu kod krsta. Zlatnik je ove godine izvukao trinaestogodišnji Veljko Savić, a zlatno srce pedesetdvogodišnji Vitomir Ratković. Opširnije ovde: Božićna poslanica vladike Jovana: "U susret mu izađimo čistim srcem, mirom i ljubavlju" i Lomljenje česnice u Kragujevcu: Veljko izvukao zlatnik, Vitomir zlatno srce.

Na listi 50 najmoćnijih u Kragujevcu u 2018., u odnosu na prethodnu, našlo se devet novih lica. Reč je o Bojanu Milovanoviću, Mariji Šerifović, Luki Milivojeviću, Saši Jaćović, Mladenu Petkoviću, Nenadu Filipoviću, Miroljubu Tomiću, Davoru Veličkovskom i Dragomiru Milojeviću. Opširnije ovde: Ko su nova lica na listi 50 najmoćnijih u Kragujevcu?

U Kragujevcu će večeras za doček Nove godine po julijanskom kalendaru biti organizovan koncert na Trgu kod krsta na kom će nastupiti Gradski dečji hor “Mali Liceum”, Epilog, Vesela mašina i Električni orgazam. Kragujevčani će tačno u ponoć biti u prilici da uživaju u vatrometu sa zgrade Gradske uprave. Opširnije ovde: Doček SRPSKE NOVE GODINE na Trgu kod krsta uz VATROMET.

Rotarakt klub Kragujevac darivao je poklon čestitkom i tortom od pelena prvorođenu bebu na Božić, a reč je o devojčici, koju je na svet donela Ivana Stanković. Pored toga, Rotaraktovci su prošle nedelje uručili 30 novogodišnjih paketića deci koja su na lečenju na Klinici za pedijatriju ovdašnjeg Kliničkog centra. Opširnije ovde: Rotaraktovci darivali prvorođenu bebu na Božić i obradovali novogodišnjim paketićima decu na pedijatriji

Portal InfoKG je razgovarao sa pojedinim lokalnim političarima o godini za nama i očekivanjima za 2019. Šta su nam rekli zamenik aktuelnog gradonačelnika, Ivica Momčilović i bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović možete pročitati ovde: Intervju: IVICA MOMČILOVIĆ - Uprkos najavama kataklizme, Kragujevac stabilan i razvija se i Intervju: VEROLJUB STEVANOVIĆ - Mladi odlaze iz Kragujevca, temeljne promene ili još teži život.

Kragujevački paraolimpijac Goran Nikolić započinje 15. aprila u Čikagu novi podvig, a to je da istrči 77 maratona za isto toliko dana, čime bi nadmašio rekord koji je oborio pre dve godine kada je istrčao 55 maratona za 55 dana. Cilj mu je da ovim novim izazovom od srpske dijaspore prikupi novac za završetak sportske sale Bogoslovije Svetog Jovana Zlatoustog u Kragujevcu. Opširnije ovde: Novi izazov paraolimpijca Gorana Nikolića – 77 maratona za 77 dana.

Profesor emeritus Ivan Gutman dobitnik je Svetosavske nagrade za životno delo Univerziteta u Kragujevcu. Nagrada će mu biti uručena na Svetosavskoj akademiji 27. januara u Univerzitetskoj galeriji. Na ovogodišnjoj svečanosti neće biti dodeljena Svetosavska nagrada za izuzetna postignuća, s obzirom na to da nije bilo predloženih kandidata za ovu nagradu, potvrdili su za InfoKG na ovdašnjem Univerzitetu. Opširnije ovde: Gutmanu Svetosavska nagrada za životno delo.

Jasmina i Marko iz sela Stragari kod Kragujevca venčali su se juče u manastiru Blagoveštenje Rudničko, a kako je čitav kraj gotovo zavejan, na crkveni obred stigli su kvadom, a prevezla ih je monahinja Ana, piše Telegraf. Opširnije ovde: Mladence iz Stragara na venčanje dovezla monahinja kvadom, zvanice pešačile zavejanim putem do manastira.

Na Šumadija sajmu tokom 2019. biće održano dvadesetak sajmaskih manifestacija, među kojima su tradicionalne, poput sajamova građevinarstva, venčanja, zapošljavanja, poljoprivrede, turzima, a u planu su i nove. Sa kragujevačkog sajmišta poručuju da su zadovoljni svim održanim manifestacijama tokom 2018. i očekuju da će i planirane za ovu godinu postići isti, ako ne i veći uspeh. Opširnije ovde: U Kragujevcu 20 sajmova u 2019.

Kragujevac je od januara do novembra 2018. posetilo gotovo 45.500 gostiju, što znači da je broj turista u odnosnu na isti period 2017. povećan za tri odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Samim tim, povećan je i broj noćenja turista, koji je tokom prošle godine iznosio gotovo 94.377. U Gradskoj turističkoj organizaciji Kragujevac kažu da je među gostima najviše bilo bugarskih državljana. Opširnije ovde: Povećan broj turista, Kragujevac najviše posećivali Bugari.

U kompaniji FCA Srbija u sredu, 16. januara, zvanično će biti nastavljena proizvodnja, nakon gotovo dvomesečnog odmora. To je za InfoKG izjavio predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici, Zoran Marković. Dodaje da još uvek nije upoznat sa planom proizvodnje za ovu godinu i očekuje da će sve biti poznato do pokretanja proizvodnih traka. Opširnije ovde: Nastavlja se proizvodnja u Fiatu, nakon gotovo dvomesečnog odmora

Građanski protest „Jedan od pet miliona“ održan je u Kragujevcu po drugi put, masovniji nego prethodni. Ovog puta bilo je više govornika, a jedan od njih postao je naročito zanimljiv javnosti koja se bavi "evolucijom" njegove stranačke pripadnosti od naprednjaka, preko radikala, do predvodnika opozicije. Opširnije ovde: Održan protest "1 od 5 miliona", među predvodnicima bivši naprednjak i radikal

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.