InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Deponija, Ćiftina ćuprija, ambrozija, zagađenje, Gospojinske svečanosti, Zelena pijaca, Fiat, Jovanovački hram...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 01 09 2019

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Naš grad dobija Regionalnu deponiju, sanacija Ćiftine ćuprije trebalo bi da bude gotova do početka školske godine, od Kragujevčana veće plate imaju Piroćanci, Kostolčani, Borani..., za borbu protiv ambrozije iz gradske kase izdvojeno četiri miliona, Kragujevac, uz Valjevo i Kraljevo ima najzagađeniji vazduh u Srbiji, otvorene jubilarne Gospojinske svečanosti, Zelena pijaca dobija novi izgled, u našem gradu navodno će da se proizvode dva modela – SUV i FIAT 500 Giardiniera, pomozimo oslikavanje hrama u Jovanovcu, otvorene bazene posetilo više od 40.000 Kragujevčana - kupališna sezona produžena do sredine septembra...

Kragujevac će u naredne tri godine dobiti Regionalnu deponiju komunalnog otpada, koju će, pored našeg grada, koristiti još sedam opština iz centralne Srbije, pišu Večernje novosti. To je predviđeno novom projektno-tehničkom dokumentacijom za sanaciju smetlišta u Jovanovcu i izgradnju postrojenja za mehanički i biološki tretman smeća. U izgradnju kompleksa za preradu komunalnog i industrijskog otpada biće uloženo oko 40 miliona evra, a radove će finansirati Republika Srbija, Evropska unija i korisnici ovog postrojenja. Opširnije ovde: Kragujevac dobija Regionalnu deponiju

Sanacija pešačkog mosta Ćiftina ćuprija preko Lepenice, "teška" čak 11 miliona dinara, koja je počela još 15. juna, konačno bi trebalo da bude završena do početka školske godine, kako bi učenici OŠ “Milutin i Draginja Todorović” mogli neometano da ga koriste, rečeno je za portal InfoKG iz Gradske uprave. Opširnije ovde: Sanacija ĆIFTINE ĆUPRIJE konačno gotova do početka školske godine?

Prosečna neto plata u Kragujevcu u junu 2019. iznosila je 52.447 dinara, a to je u odnosu na maj manje za 77 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Zanimljivo je da su od Kragujevčana, veće prosečne neto zarade imali, između ostalih, Piroćanci, Kostolčani, Borani... Opširnije ovde: Od Kragujevčana VEĆE PLATE imaju Piroćanci, Kostolčani, Borani...

Za uništavanje ambrozije, jedne od najopasnijih alergenih bilјaka, na javnim površinama na teritoriji Kragujevca iz budžeta grada izdvojeno je četiri miliona dinara. Iz Gradske uprave poručuju da ukupna površina na kojoj se ove godine sprovode mere za suzbijanje i uništavanje ambrozije iznosi oko 40 hektara i dodaju da će stručne službe reagovati i na drugim lokacijama u slučaju opravdanih poziva građana. Opširnije ovde: Za borbu protiv AMBROZIJE iz gradske kase izdvojeno ČETIRI MILIONA.

Kragujevac, uz Valjevo i Kraljevo ima najzagađeniji vazduh u Srbiji, a suspendovane PM-10 čestice su kao i prethodnih godina dominantan faktor aerozagađenja, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine. Opširnije ovde: U TOP TRI: Kragujevčani udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji.

Jubilarne Gospojinske svečanosti, desete po redu, počele su u sredu u Kragujevcu i trajaće do 20. septembra. U okviru manifesatcije biće organizovano nekoliko događaja kulturnog i duhovnog sadržaja, kao i pokloničko putovanje na Svetu Goru. Opširnije ovde: Otvorene JUBILARNE Gospojinske svečanosti.

Zelena pijaca biće rekonstruisana sredstvima u iznosu od 2,5 miliona evra, izdvojenih iz dugoročnog kredita JKP Šumadije kod Addiko banke. Novi izgled podrazumeva izgradnju podzemne garaže, nadstrešnica sa paviljonima, renoviranje postojećeg objekta, uređenje platoa, sređivanje parkovskih površina, saznaje portal InfoKG. Opširnije ovde: Rekonstrukcija ZELENE PIJACE: Podzemna garaža, paviljoni, renoviranje postojećeg objekta.

Menadžment torinsko-američke grupacije planira da u fabrici kompanije "FCA Srbija" proizvodi dva nova vozila – jedan gradski SUV i novi model iz porodice "500" sa oznakom "Giardiniera", prenosi B92. Opširnije ovde: NOVI OBRT: U Kragujevcu će se praviti dva modela – SUV i FIAT 500 Giardiniera?

U hramu Začeća Svetog Jovana Krstitelja u Jovanovcu u toku je oslikavanje ovog svetilišta. Međutim, kako bi ti radovi u potpunosti bili okončani nedostaje još 29.000 evra. Zbog toga Crkveni odbora pri Jovanovačkom hramu poziva zainteresovane građane da u skladu sa mogućnosti doniraju novac. Opširnije ovde: Pomozimo oslikavanje hrama u Jovanovcu.

Otvorene bazene Sportsko-privrednog društva “Radnički” u protekla dva meseca posetilo je više od 42.000 Kragujevčana. Iz Radničkog najavljuju da će usled povoljnih vremenskih prilika kupališna sezona na otvorenim bazeni biti produžena do sredine septembra. Dodaju i da se sezona kupanja na jezeru u Šumaricama završava u nedelju, 1. septembra, kao i da Avantura park i zip lajn nastavljaju sa radom dok vremenski uslovi to dozvole. Opširnije ovde: Otvorene bazene posetilo više od 40.000 Kragujevčana, kupališna sezona produžena do sredine septembra.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE