InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Divlje deponije, Fiat, Stefan, snimatelj heroj, Palata pravde, nevreme…

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 29 07 2018

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Na groblju u Beloševcu gomile smeća, građani ne mogu do grobnih mesta, učenica Prve gimnazije deo srpskog tima na Svetskom srednjoškolskom debatnom prvenstvu u Zagrebu, raspisan javni poziv za projektovanje i izgradnju deonice puta Kragujevac-Batočina, Marković najavio da Fiat ostaje u Srbiji, Apelacioni sud dobio nove sudije, pomozimo Stefanu Jovanoviću, u slučaju ujeda psa ili mačke lutalice odšteta do 80.000 dinara, snimatelj iz Kragujevca spasao život mladiću u smrskanom automobilu, novi ultrazvučni 3D aparat umesto dosadašnjeg starog više decenija, početak izgradnje Palate pravde u našem gradu u septembru, pacijenti nezadovoljni zbog neljubaznosti i nepoštovanja njihovog vremena u zdravstvenim ustanovama, nevreme napravilo kolaps u gradu…

Ružne slike dolaze nam sa groblja u Beloševcu - gomile smeća od kojih gotovo da ne može da se prođe do pojedinih grobnih mesta. Nažalost, ovaj problem nije novost, već je postao standardna stvar. Ko je kriv, ko nadležan? Opširnije ovde: Ružne slike u našem gradu: Na "divljem" groblju i divlje deponije, građani ne mogu do grobnih mesta

Učenica Prve kragujevačke gimnazije Andrijana Vitošević bila je deo srpskog tima koji je učestvovao na Svetskom srednjoškolskom debatnom prvenstvu u Zagrebu. Opširnije ovde: Učenica Prve gimnazije deo srpskog tima na Svetskom srednjoškolskom debatnom prvenstvu u Zagrebu.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javni poziv za projektovanje i izgradnju deonice državnog puta Kragujevac-Batočina. Opširnije ovde: Raspisan javni poziv za projektovanje i izgradnju deonice puta Kragujevac-Batočina.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata "Fijat Krajsler automobili Srbija" Zoran Marković ne očekuje da personalna promena izvršnog direktora na čelu kompanije "FCA" promeni osnovne smernice poslovanja, piše "Politika". Opširnije ovde: Marković najavio: FIAT OSTAJE u Srbiji.

Kragujevački Apelacioni sud dobio je troje novih sudija, koji su izabrani od strane Visokog saveta sudstva. Opširnije ovde: Apelacioni sud dobio nove sudije

Kragujevčaninu Stefanu Jovanoviću, koji je 2013. godine pretučen bejzbol palicom po glavi, potrebna je pomoć humanih ljudi kako bi sakupio novac za brojne medicinske tretmane i operacije u Rusiji u borbi za vid. Možete donirati slanjem SMS poruka (244 na 3030) preko Fondacije "Budi human" ili uplatom na račun. Opširnije ovde: Pomozi, doniraj: Stefan je pretučen bejzbol palicom, pobedio je smrt, sada se BORI ZA VID.

Kragujevčani će ubuduće u slučaju ujeda psa ili mačke lutalice u naseljenom mestu na teritoriji grada, moći da podnesu pisani zahtev za naknadu štete Gradskom pravobranilaštvu. Odšteta se u zavisnosti od povrede kreće od 20.000 do 80.000 dinara. To je predviđeno Pravilnikom o postupku i načinu rešavanja zahteva za mirno rešenje sporova za naknadu štete nastale usled ujeda pasa ili mačaka lutalica, koje je donelo Gradsko veće. Opširnije ovde: U slučaju ujeda psa ili mačke lutalice odšteta do 80.000 dinara.

D. N. (28) iz Užica, koji je u prošle nedelje preživeo težak udes, verovatno nikada ne bi saznao ko mu je pomogao da ne iskrvari u smrskanom automobilu, da u užičku Opštu bolnicu, gde se oporavlja od teških povreda, nije stiglo jedno pismo. Napisao ga je čovek koji ga je spasao težih posledica i koji je bio priseban da mu u olupinu doturi zavoj kojim je ovaj podvezao rane. Jedini on, od svih vozača koji su prošli magistralom, zaustavio je automobil i pritrčao unesrećenom. Reč je o Aleksandru Radojičiću snimatelju Televizije Kragujevac. Opširnije ovde: HEROJ IZ MRAKA: Snimatelj iz Kragujevca spasao život mladiću u smrskanom automobilu.

Služba za zdravstvenu zaštitu žena, ogranak u Bresnici, dobila je ultrazvučni 3D aparat, namenjen za preglede trudnica i ostalog dela ženske populacije, koji je zamenio dosadašnji, star više decenija. Opširnije ovde: Novi ultrazvučni 3D aparat umesto dosadašnjeg starog više decenija.

Izgradnja Palate pravde u Kragujevcu počeće u septembru ove godine,  a plan je da radovi, koji se sa oko 25 miliona evra finansiraju iz republičkog budžeta, budu okončani do novembra 2021. Reč je o objektu površine oko 23.000 kvadratnih metara, koji će se nalaziti iza zgrade Rektorata kragujevačkog Univerziteta. Tim povodom su u kragujevačkom Apelacionom sudu ugovor o izvođenju radova potpisali ministarka pravde Nela Kuburović i predstavnici firme “Štrabag“. Opširnije ovde: Početak izgradnje Palate pravde u Kragujevcu u septembru.

Savetniku za zaštitu prava pacijenata u Kragujevcu mesečno se, u proseku, pisanim putem obrati od šest do sedam građana, a znatno je veći broj onih koji probleme sa zdravstvenim ustanova rešavaju medijacijom, bez podnošenja progovra. Primedbe su uglavnom odnose na dostupnost zdravstvene zaštite, poštovanje pacijentovog vremena i kvalitet pruženih usluga. Opširnije ovde: Pacijenti nezadovoljni zbog neljubaznosti i nepoštovanja njihovog vremena u zdravstvenim ustanovama.

Nevreme praćeno obilnim padavinama, jakim vetrom, grmljavinom i gradom pogodilo je u petak Kragujevac. Ulicama su tekli pravi potoci vode i nosili stolice, suncobrane i druge predmete. Automobili su na pojedinim mestima bili potopljeni do pola, voda je nosila i asfalt, a padala su i stabla. Građani čiji su objekti pretrpeli štete tokom jakih nevremena u proteklom periodu moći će da računaju na novčana sredstva od strane lokalne samouprave za ublažavanje i saniranje štete. Opširnije ovde: Nezapamćeno nevreme paralisalo Kragujevac: Ovako je sve izgledalo u slikama i Novac za Kragujevčane koji su pretrpeli štetu u nevremenima.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.