InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Fiat, požar, Gospojinske svečanosti, Data centar, arheolozi, Palata pravde…

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 02 09 2018

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Obustavljena proizvodnja u Fiatu, Izgorele prostorije FK “Sušica“, počele "Gospojinske svečanosti", grad od države dobio 30 miliona, Kragujevac dobija pet puta veći Data centar od onog u Beogradu, uskoro konkurs - mladim istraživačima u novembru stanovi, nova otkrića arheologa o neolitskim naseljima u Šumadiji, izdvojen novac iz gradske kase za sanaciju štete od nevremena u domaćinstvima, “Romanipen” i grad obradovali 80 romskih mališana školskim priborom, počela izgradnja Palate pravde - ministarka Kuburović položila kamen temeljac…

U kompaniji “FCA Srbija” u ponedeljak je obustavljena proizvodnja, a radnici su upućeni na sedmodnevno plaćeno odsustvo. Do obustave rada je došlo zbog usaglašavanje broja proizvedenih automobila sa prodajom, izjavio je za N1 predsednik Samostalnog sindikata Fiata, Zoran Marković. Opšrinije ovde: Obustavljena proizvodnja u Fiatu

U prostorijama Fudbalskog kluba “Sušica” u noći između ponedeljka i utorka izbio je požar koji je brzom intervencijom pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac ugašen. Na sreću, povređenih nema, pričinjena je samo materijalna šteta. Uzrok požara biće naknadno utvrđen. Opširnije ovde: Gorele prostorije FK “Sušica“.

Kulturno-umetničkim programom i otvaranjem "Smotre narodnog stvaralatva" počele su "Gospojinske svečanosti". Opširnije ovde: Kragujevčani vole "Gospojinske svečanosti": Otvorena "Smotra narodnog stvaralaštva".

Gradu Kragujevcu iz republičke kase uplaćena su sredstva u iznosu od oko 30 miliona dinara, na ime sufinansiranja mera popilacione politike. Između ostalog, Dom zdravlja dobiće nova vozila, biće opremljene kuhinje pojedinih gradskih vrtića i rekonstruisano odmaralište na Kopaoniku. Opširnije ovde: Kragujevcu od države 30 miliona: Nova vozila za Dom zdravlja, opremanje kuhinja vrtića.

U Kragujevcu je planirana izgradnja novog državnog Data centra koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, a koji je Vlada Srbije proglasila strateškim projektom, prenosi RTS. Opšrinije ovde: Kragujevac dobija pet puta veći DATA CENTAR od onog u Beogradu.

Očekuje se raspisivanje konkursa za stanove za mlade istraživače u Kragujevcu, sa rokom prijave od 45 dana, čiji će rezultati biti poznati sredinom novembra. Opširnije ovde: Uskoro konkurs: Mladim istraživačima u novembru stanovi

Otkrića arheologa Brajana Henksa i Marka Bermana, profesora Univerziteta u američkom Pitsburgu, sa saradnicima i stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, bacaju novo svetlo na neolitska arheološka naselja u Grivcu i Kusovcu, u centru Šumadije, pišu Večernje novosti. Opširnije ovde: Nova otkrića arheologa o neolitskim naseljima u Šumadiji.

Grad Kragujevac izdvojiće 3,4 miliona dinara za sanaciju štete nastale usled nevremena koje je 27. jula zahvatilo ovo područje. Opširnije ovde: Izdvojen novac iz gradske kase za sanaciju štete od nevremena u domaćinstvima.

Mališanima romske nacionalnosti koji polaze u pripremni predškolski program i u prvi razred osnovne škole uručeno je 80 školskih pribora, rančeva i radnih udžbenika u prostorijama Crvenog krsta. Opširnije ovde: “Romanipen” i grad obradovali 80 romskih mališana školskim priborom.

Počela je izgradnja Palate pravde u Kragujevcu, na parceli iza zgrade Rektorata ovdašnjeg Univerziteta, a ministarka pravde Nela Kuburović je tim povodom položila kamen temeljac. Plan je da radovi, koji se sa oko 25 miliona evra finansiraju iz republičkog budžeta, budu okončani do novembra 2021. Opširnije ovde: Počela izgradnja PALATE PRAVDE, ministarka Kuburović položila kamen temeljac.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.