InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Gimnazijalci, Novi Milanovac, Srpska nova godina, nova vozila, Vučić, Yanfeng...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 19 01 2020

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Tim "Passengers" Prve kragujevačke gimnazije ostvario direktan plasman u finale turnira "First Lego League", Novi Milanovac pobednik 11. Šumadijskih zimskih igara, organizovan doček Nove godine po juijanskom kalendaru na Trgu kod krsta – prvorođenoj bebi 100.000 dinara od grada, Spoljno-trgovinski suficit Šumadije u usponu, Nastavljena proizvodnja u Fiatu, “Šumadija” radi na uređenju gradskih grobalja, Medicinski fakultet u procesu akreditacije tri nova studijska programa, ovdašnja Uprava za vanredne situacije dobila četiri nova vozila od MUP-a, Grković: 2019. uspešna za kragujevački Zavod za zaštitu spomenika kulture, prihodovano 43 miliona, Vučić: Energetika zagađuje Kragujevac, država mora da reši taj problem, u našem gradu prošle godine smanjen broj venčanja, a povećan broj razvoda, za razliku od 2018., Vlada daje gotovo 4,3 miliona evra subvencija kineskoj kompaniji Yanfeng...

Tim "Passengers" Prve kragujevačke gimnazije ostvario direktan plasman u finale na kvalifikacionom turniru "First Lego League" u Slovenskim Konjicama, gde se predstavljao projektom "Pametno igralište". Opširnije ovde: First Lego League: GIMNAZIJALCI ponovo za ponos, "pametnim igralištem" direktno u FINALE.

Novi Milovac pobednik je 11. po redu manifestacije “Šumadijske zimske igre – Susreću se sela Šumadije“, organizovane pod sloganom “Šumadija – srpsko blago”. Pobednička ekipa nagrađena je sa 120.000 dinara i robnim nagradama, koje su dodelili sponzori manifestacije. Opširnije ovde: Novi Milanovac pobednik 11. Šumadijskih zimskih igara.

Kragujevački sastav Vesele osamdesete zagrejao je Kragujevčane koji su odlučili da Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekaju na Trgu kod Krsta, da bi potom nastupio beogradski bend Neverne bebe. Inače, dečak težak 3,160 kilograma prva je beba rođena u novogodišnjoj noći po julijanskom kalendaru, a za dobrodošlicu na svet samo dva minuta nakon ponoći, naš mali sugrađanin od Grada je dobio novčanu čestitku od 100.000 dinara. Opširnije ovde: Vesele osamdesete zagrejale, Neverne bebe uvele Kragujevčane u srpsku Novu godinu i Novčana čestitka od 100.000: DEČAK prva beba rođena u Novoj godini po julijanskom kalendaru.

Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u 2019. godini bila je u usponu. U 2020. godini očekuje se nastavak dobrih privrednih rezultata, čemu će doprineti plasiranje prvih tramvaja iz Simensovih pogona i Majnd industrijskog parka. Opširnije ovde: Spoljno-trgovinski suficit Šumadije u usponu, u tekućoj godini se očekuje nastavak takvog trenda.

Radnici kragujevačke fabrike FCA Srbija vratili su se na radna mesta i nastavili proizvodnju vozila "500L", posle prekida od 9. decembra zbog zimskog odmora i plaćenog odsustva, piše Beta. Opširnije ovde: Nastavljena proizvodnja u Fiatu, nakon jednomesečne pauze.

Javno komunalno preduzeće “Šumadija” tokom prethodne godine obavljalo je radove na Bozmanu i Varoškom groblju, a za te namene je utrošeno više od 2,2 miliona dinara. Za ovu godni planirani su radovi na Palilulskom i Sušičkom groblju. Opširnije ovde: “Šumadija” radi na uređenju gradskih grobalja, do sada uloženo 2,2 miliona.

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu predao je dokumentaciju za akreditaciju tri nova studijska programa - master iz regenerativne medicine, kao i ishrane i suplementacije, a u oblasti doktorskih studija namera je uvođenje zajedničkog programa sa Ekonomsim fakultetom u našem gradu za menadžment u sistemu zdravstvene zaštite. Opširnije ovde: Medicinski fakultet u procesu akreditacije TRI NOVA STUDIJSKA PROGRAMA.

Uprava za vanredne situacije Kragujevac dobila je krajem prošle godine od Ministarstva unitrašnjih poslova tri terenska i jedno vatrogasno vozilo. Pored toga, vatrogasci-spasioci su dobili i nove interventne uniforme. Iz kragujevačke Uprave zahvajuju resornom ministarstvu i poručuju da će na ovaj način vatrogasno-spasilačke jedinice još brže delovati, a samim tim će biti povećana bezbednost građana. Opširnije ovde: Uprava za vanredne situacije Kragujevac dobila četiri nova vozila od MUP-a.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac je tokom 2019. prihodovao oko 43 miliona dinara, zahavljujući realizaciji brojih nacionalnih i međunarodnih projekata, pa u ovoj ustanovi kulture prošlu godinu ocenjuju kao veoma uspšenu. Pored toga, kragujevački Zavod je prošle godine dobio i posebno priznanje najznačajnijeg evropskog udruženja za zaštitu kulturnog nasleđa “Europa Nostra“. Opširnije ovde: Grković: 2019. uspešna za kragujevački Zavod za zaštitu spomenika kulture, prihodovano 43 miliona.

U Kragujevcu je najveći zagađivač vazduha termoelektrana, koja se 50 godina nalazi u centru grada, i taj problem ne može da reši lokalna samouprava, nego država. To je izjavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji Jutro na Televiziji Prva. Dodao je da će država za rešavanje ovog problema u Kragujevcu da uloži između 200 i 300 miliona evra u narednih pet do šest godina. Opširnije ovde: Vučić: Energetika zagađuje Kragujevac, država mora da reši taj problem.

U Kragujevcu je prošle godine smanjen broj venčanja, a povećan je broj razvoda, za razliku od 2018., pokazuju podaci Gradske uprave. Naime, tokom 2019. u našem gradu je sklopljeno 925 brakova, a razvedeno 345 parova. Opširnije ovde: Evo koliko su se Kragujevčani venčavali i razvodili u 2019.

Vlada Srbije dodeliće subvenciju od 4.275.000 evra kineskoj kompaniji Yanfeng, koja je krajem novembra prošle godine otvorila fabriku za proizvodnju komponenata za automobilske enterijere u Kragujevcu, piše Nova ekonomija. Ova kompanija se zauzvrat obavezala da zaposli najmanje 700 novih radnika do kraja 2023. godine, vidi se iz ugovora Yanfenga sa Ministarstvom privrede. Opširnije ovde: Vlada daje gotovo 4,3 miliona evra subvencija kineskoj kompaniji Yanfeng.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.