InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Hala “Jezero”, vozni park, poslovnik, utaja, Mind park, Prva gimnazija…

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 15 04 2018

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Hala “Jezero” obeležava 40 godina postojanja, Fiat ostaje, ali sa manje povlastica, dar Rotarakta prvorođenoj bebi na Uskrs, “Vodovod” sa 700.000 evra obnovio vozni park, Oružari: Kabine za pucanje nebezbedne, nema zaštitne opreme; kompanija demantuje, vlast htela da menja poslovnik Skupštine grada, pa odustala, Urošević: Zbog nesposobnosti gradske vlasti Kragujevac zavisi od “Fiata”, osuđen član Gradskog veća i predsednik kragujevačkog PUPS-a zbog poreske utaje, Šarčević upozorio Univerzitet u Kragujevcu, rok za odgovor 30 dana, Počela izgradnja Mind parka – Vučić: Za Šumadiju danas počinje bolja budućnost, uskoro obnova Prve gimnazije, obezbeđeno 22 miliona…

Sportska hala “Jezero” ove godine obeležava četiri decenije postojanja, tokom kojih su organizovane brojne sportske, muzičke i političke manifestacije. Jubilej će biti obeležen u oktobru prigodnim programima i sportskim aktivnostima, a planirano je i postavljanje spomen ploče legendi jugoslovenske košarke Radivoju Koraću Žućku u hali „Jezero“. Opširnije ovde: JUBILEJ: Hala “Jezero” obeležava 40 godina postojanja.

Izvesno je da će Fiat i posle isteka desetogodišnjeg ugovora ostati u Kragujevcu, ali će, prema najavama zvaničnika države Srbije, poslovati pod drugačijim uslovima. To bi gradski i državni budžet moglo da uveća za više milijardi dinara, u zavisnosti od poslovanja ove kompanije, pišu Novosti. Opširnije ovde: FIAT OSTAJE, ali sa manje povlastica: Novi ugovor pod drugačijim uslovima.

Rotarakt klub Kragujevac darivao je novčanom čestitkom i tortom od pelena prvorođenu bebu na Uskrs, a reč je o dečaku Lazaru. Opšrinije ovde: Dar Rotarakta prvorođenoj bebi na Uskrs.

Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” u potpunosti je obnovilo vozi park sa 20 putničkih automobila, dva kamiona kipera, a nabavilo je i dve cisterne. Ukupna vrednost nabavke je 700.000 evra, a “Vodovod” je sredstva obezbedio od sopstvenih prihoda. Opširnije ovde: “Vodovod” sa 700.000 evra obnovio vozni park.

"I pored izuzetno teške situacije vezane za uslove rada i nedostatka odgovarajuće zaštitne opreme i brojnih drugih teškoća sa kojima se zaposleni suočavaju, predstavnici rukovodstva već drugi put ne dolaze na zakazanu sednicu Odbora za bezbednost i zdravlje na radu", tvrde iz Sindikalne organizacije "Zastava oružja". Sa druge strane, rukovodstvo kompanije navode o sabotaži sednica i nebezbednim uslovima rada demantuje. Opširnije ovde: ORUŽARI: "Kabine za pucanje nebezbedne, nema zaštitne opreme"; Kompanija DEMANTUJE.

Na predlog vladajuće većine, trebalo je da bude izmenjen Poslovnik Skupštine grada, ali je, prema našim saznanjima, na današnjoj sednici Komisije vladajuća partija od sopstvene ideje odustala. Da je izmena Poslovnika sprovedena u delo, atmosfera na sednicama Skupštine grada bila bi znatno izmenjena - pre svega, za kvorum bi bilo potrebno prisustvo samo 29 odbornika, bio bi ograničen broj javljanja po povredi Poslovnika, te uveden sat za glasanje. Opširnije ovde: Vlast htela da menja POSLOVNIK Skupštine grada, pa odustala, KVORUM bi da spusti na SAMO 29!

Nesposobnost i lenjost gradske vlasti glavna su prepreka da se Kragujevac nađe na putu potpunog oporavka i razvoja, izjavio je predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove, Milan Urošević. Naglašava da čelni ljudi grada nisu iskoristili šansu da privuku veći broj stranih i domaćih investicija, kako opstanak grada ne bi zavisio od toga da li će “Fiat” potpisati novi ugovor ili ne. Opšrinije ovde: Urošević: Zbog nesposobnosti gradske vlasti Kragujevac zavisi od “Fiata”.

Sa računa Gradskog udruženja penzionera Kragujevac skinuto je oko 2,3 miliona dinara zato što nije plaćen PDV za nabavku ogreva u 2015. i 2016. godini, a njegov predsednik Ratko Tomašević, nakon sporazumnog priznanja krivice s tužilaštvom, kažnjen sa 100.000 dinara i na uslovnu kaznu od šest meseci, pod uslovom da za dve godine ne ponovi delo, piše portal Glas Šumadije. Opširnije ovde: OSUĐEN član Gradskog veća i predsednik kragujevačkog PUPS-a zbog PORESKE UTAJE.

Ministar prosvete Mladen Šarčević potpisao je upozorenje Savetu Univerziteta u Kragujevcu, zbog toga što ova visokoškolska ustanova odbija da preduzme pet mera za otklanjanje nezakonitosti, kao i tri preventivne mere, naložene u Zapisniku Republičke prosvetne inspekcije, prenosi B92. Šarčević kaže da kragujevački Univerzitet sada ima rok od 30 dana da odgovori na upozerenje. Opširnije ovde: Šarčević upozorio Univerzitet u Kragujevcu, rok za odgovor 30 dana.

U okviru nove industrijske zone Sobovica  -Lužnice počela je izgradnja industrijskog kompleksa “Mind park”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon polaganja kamena temeljca, poručio je da za ljude u Šumadiji danas počinje drugačija i neuporedivo bolja budućnost. Opširnije ovde: Počela izgradnja MIND PARKA – Vučić: Za Šumadiju danas počinje bolja budućnost.

Uskoro bi trebalo da bude započeta obonova Prve kragujevačke gimnazije, koja je pretrpela ogromnu štetu u podmetnutom požaru početkom januara ove godine, s obzirom na to da su sredstva za sve radove obezbeđena, samo se još čeka na okončanje tendera. Za rekonstrukciju će biti potrošeno oko 22 miliona dinara. Opširnije ovde: Uskoro obnova Prve gimnazije, obezbeđeno 22 miliona.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.