InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Jeftini stanovi, taksisti, Siemens, Fiat, Arsenijević, jubilej

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 11 02 2018

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Izgradnja jefitnih stanova počinje krajem marta – kvadrat 400 evra, predložite kandidate za Đurđevdansku nagradu do 1. marta, protest taksista ispred Skupštine grada, oglasio se "Siemens" povodom preuzimanja "Milanović inženjeringa", "Fiat" o sudbini kragujevačke fabrike 1. juna, oružari potpisuju peticiju protiv privatizacije, Arsenijević neće da podnese ostavku, zarade Kragujevčana ispod proseka, Sajam građevinarstva na Šumadija sajmu, Kragujevac 2018. obeležava 200 godina prve prestonice moderne Srbije…

Izgradnja jeftinih stanova širom Srbije, za pripadnike Vojske, policije i Bezbednosno-informativne agencije počeće krajem marta, i plan je da bude završena za godinu i po dana, izjavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Opširnije ovde: Evo koliko će koštati kvadrat u jeftinim stanovima koji će se graditi na Deninom brdu.

Lokalna samouprava raspisala je konkurs za dostavljanje predloga za dodelu Đurđevdanske nagrade grada Kragujevca za dostignuća u 2017. godini. Rok za dostavljanje predloga je 1. mart. Iz lokalne samouprave pozivaju sve građane da predlože kandidate za najvrednije priznanje grada Kragujevca. Opširnije ovde: Kragujevčani predložite kandidate za Đurđevdansku nagradu do 1. marta.

Samostalni taksi prevoznici protestovali su ispred zgrade lokalne smaouprave, parkiravši tu svoja vozila, zbog nepoštovanja gradske odluke o taksi prevozu, nelojalne konkurencije, "divljih" linijskih vozača... Sa njima su razgovarali gradonačelnik i predsednik Skupštine grada. Opširnije ovde: PROTEST taksita: Vozila CEO DAN ispred Skupštine grada.

Kragujevačka kompanija „Milanović inženjering“, dugogodišnji dobavljač aluminijumskih delova karoserije za šinska vozila, postala je deo “Siemensa”, saopšteno je iz te nemačke kompanije. Opširnije ovde: Oglasio se "Siemens" povodom preuzimanja "Milanović inženjeringa"

Kompanija "Fiat" uskoro bi trebalo da lansira naslednika "grande punta", a on bi mogao da se proizvodi u Kragujevcu. Serđo Markione, predsednik FCA, rekao je da će "Fiat" odluku o novom modelu u Kragujevcu objaviti 1. juna, kada će ova kompanija obelodaniti petogodišnji plan poslovanja, piše Blic. Opširnije ovde: "Fiat" o sudbini fabrike: Samo "500L" ili novi model?

Sindikalna organizacija zastava oružja prikuplja potpise od svih zaposlenih u svrhu peticije protiv privatizacije fabrike. Sa druge strane u Sindikatu „Nezavisnost“ kragujevacke namenske smatraju da predsednik Nadzornog odbora želi da opravda kolege iz drugog sindikata za nepromišljen potez koji je doveo do destabilizacije u fabrici. Dodaju i da su obustave rada u ovom trenutku nepotrebne i pogubne. U Sindikalnoj organizaciji “Zastava oružje” rekli su da im je rukovodstvo uplatilo, pa povuklo bonus. Opširnije o dešavanjima u “Zastava oružju” ovde: U Zastava oružju potpisivanje PETICIJE protiv privatizacije, Oružari iz Sindikata "Nezavisnost": Štrajk naneo neprocenjivu štetu fabrici, kriv predsednik Nadzornog odbora i Sindikalna organizacija “Zastava oružje”: Bonus uplaćen, pa povučen.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević neće podneti ostavku na tu funkciju i negira sve optužbe, tvrdeći da mu je afera nameštena. Smatra da će narednih dana biti pritvoren i najavljuje da će se do kraja boriti, kako kaže, istinom i kroz institucije – državu, vladu i sudove.  Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije “Transparentnost” podneo je krivičnu prijavu protiv dekana kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka Predraga Čanovića i rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića, zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, prenose nacionalni mediji. Opširnije o svim dešavanjima u vezi ovog slučaja pročitajte ovde: Arsenijevićevom sinu NIJE poništen doktorat, odluka o razrešenju sa funkcije rektora "na čekanju", Arsenijević bez ostavke: Afera nameštena, dobijam pisma od “mrtvih”, boriću se istinom do kraja, Nacionalni savet za visoko obrazovanje: Sprečiti dalje urušavanje ugleda kragujevačkog Univerziteta i Krivičnu prijavu, osim Arsenijevića, “popio” i Čanović

Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa u Srbiji isplaćena u decembru prošle godine iznosila je 54.344 dinara, dok je Kragujevac "ispod crte" sa 49.293 dinara. Opširnije ovde: ZARADE Kragujevčana ISPOD PROSEKA, Beograđani očekivano na vrhu.

Sajam građevinarstva danas će biti zatvoren na kragujevačkom sajmištu. Na ovogodišnjem sajmu oko 30 izlagača predstavilo je svoju ponudu nekretnina, građevinskog materijala i opreme za gradnju. Opširnije ovde: Otvoren Sajam građevinarstva.

U Kragujevcu će 2018. biti proglašena godinom obeležavanja jubileja dva veka prve prestonice moderne Srbije. Gradsko veće je usvojilo i uputilo taj predlog odluke u skupštinsku proceduru. Opširnije ovde: Kragujevac 2018. obeležava 200 godina prve prestonice moderne Srbije.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.