InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Jeftini stanovi, Zastava NTV, vatrogasci, most, SG, Arena...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 28 04 2019

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Počela izgradnja jeftinih stanova - ministar Vulin položio kamen temeljac, sadnjom platana u Velikom parku obeležen Svetski dan planete Zemlje, Zastava NTV - novo terensko vozilo iz kragujevačke fabrike na rigoroznim testovima, vatrogasci dobili novo vozilo od MUP-a, "Forma Ideale" jedan od lidera srpske industrije nameštaja, iz Fonda za lokal 10 miliona za sanaciju Kamenog mosta preko Lepenice, proglašeni dobitnici Đurđevdanske nagrade, Skupština grada usvojila Plan javnog zdravlja grada Kragujevca – deo opozicije bojkotuje rad lokalnog parlamenta, pokazna vežba u "Siemensu”, naš grad dobio Arenu - novi multifunkcionalni prostor na Šumaričkom jezeru, Kragujevac dobio gotovo 23 miliona iz republičke kase za mere populacione politike, srednjoškolci prikupili 160 jedinica krvi...

Izgradnja jefitnih stanova za pripadnike snaga bezbednosti počela je danas na Deninom brdu, a ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je kamen temeljac. U Kragujevcu će u prvoj fazi biti izgrađeno 216 stanova, odnosno dve zgrade sa po 108 stanova, a prodajna cena kvadrata će biti 430 evra bez PDV-a. Vrednost radova na izgradnji ovih stanova je 844 miliona dinara, a rok za završetak je 480 dana, što znači da bi prvi stanari trebalo da se usele u septembru sledeće godine. Opširnije ovde: Počela izgradnja JEFTINIH STANOVA, ministar Vulin položio kamen temeljac.

Širom sveta obeležen je Međunarodni Dan planete Zemlje, a u Velikom parku tim povodom zasađena su dva platana kao simboli dugovečnosti. Opširnije ovde: Sadnjom platana u Velikom parku obeležen Svetski dan planete Zemlje

Vojnotehnički institut u saradnji sa privrednim društvom “Zastava TERVO” učestvovao je u projektovanju novog terenskog vozila “Zastava NTV”, proizvedenog u kragujevačkoj fabrici, koje je trenutno na veoma rigoroznim i zahtevnim testovima, objavilo je Ministarstvo odbrane. Opširnije ovde: ZASTAVA NTV: Novo terensko vozilo iz kragujevačke fabrike na rigoroznim testovima.

Uprava za vanredne situacije Kragujevac dobila je novo vatrogasno vozilo od Ministarstva unutrašnjih poslova. Iz Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac poručuju da će novim vozilom umnogome povećati obilnost i spremnost u akcijama gašenja požara, spašavanja ugroženih lica, kao i smanjenju materijalne štete koju svaki akcidentni događaj može da nanese. Opširnije ovde: Kragujevački vatrogasci dobili novo vozilo od MUP-a.

Sektor drvne i industrije nameštaja beleži trend rasta u 2018. godini u odnosu na prethodnu - proizvodnja nameštaja veća je za 6,3 odsto, izvoz za 12, a značajno je i povećanje suficita za 56 miliona dolara. Kragujevačka kompanija „Forma Ideale“ jedan je od lidera u toj oblasti na domaćem tržištu, sa ukupnim godišnjim kapacitetom od 2,5 miliona paketa nameštaja, od čega se 80 odsto plasira kroz izvoz. Do kraja godine najavljuje proširenje kapaciteta i povećanje broja zaposlenih kojih je sada 1700. Opširnije ovde: "Forma Ideale" jedan od lidera srpske industrije nameštaja, uskoro proširenje proizvodnje i nova radna mesta.

Kragujevcu je iz Fonda za lokal odobreno 10 miliona dinara za sanaciju Кamenog mosta preko Lepenice u ulici Dr Jovana Ristića. Tim povodom ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić potpisao je u Beogradu ugovor sa zamenikom gradonačelnika Ivicom Momčilovićem. Opširnije ovde: Iz Fonda za lokal 10 miliona za sanaciju Kamenog mosta preko Lepenice.

Dobitnici Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2018. su Bratislav Milanović za izgradnju industrijskog kompleksa “MIND park”, Katarina Veljković za postignute rezultate u nastavi, Gorica Dimitrijević koja je putem Skajpa davala časove Teodori Vranješević dok je bila na lečenju u Nemačkoj, Mirko Demić za roman “Pustolovine bačkog opsenara”, Srećko Otović za edukaciju i popularizaciju sporta kod mladih i doktorka Jelena Tijanić za emisiju “Doživeti stotu”. To je odlučeno na sednici Skupštine grada. Laureatima će nagrade biti uručene na svečanoj sednici Skupštine grada, 6. maja, za Dan grada, na Đurđevdan. Opširnije ovde: Proglašeni dobitnici Đurđevdanske nagrade: Milanović, Veljković, Dimitrijević, Demić, Otović i Tijanić.

Plan javnog zdravlja grada Kragujevca za period od 2019. do 2026. usvojen je na sednici lokalnog parlamenta. Pored toga, odbornici su prihvatili predlog da se ulici u obuhvatu Radne zone Sobovica – Lužnice odredi naziv “Aleja Milanović”. Rad lokalnog parlamenta bojkotovao je deo opozicije, a iz Zajedno za Šumadiju su saopštili da ne žele da učestvuju u jednoj vrsti obesmišljavanja Skupštine grada, kao veoma važne institucije u Kragujevcu. Opširnije ovde: SG: Usvojen Plan javnog zdravlja grada Kragujevca – Deo opozicije bojkotuje rad lokalnog parlamenta.

U kompaniji "Siemens Mobility" u Sobovici Vatrogasno-spasilačka brigada Kragujevac izvela je taktičko-pokaznu vatrogasnu vežbu na industrijskom objektu, sa ciljem provere spremnosti svoje jedinice i zaposlenih da reaguju u slučaju akcedentnih situacija. Opširnije ovde: Vežba u "Siemensu": Evakuacija, vazdušni jastuci, požar u proizvodnoj hali.

Kragujevac je dobio novi multifunkcionalni prostor Woodland Resort Arenu, koja se nalazi u okviru Woodland Resort-a na Šumaričkom jezeru i moći će da ugosti više od 7.000 ljudi. Zbog prirodnog ambijenta u kome se ova prostor nalazi moći će da se pohvali sjajnom akustikom i idealnom lokacijom. Opširnije ovde: Kragujevac dobio ARENU! Novi multifunkcionalni prostor na Šumaričkom jezeru.

Kragujevac je iz republičkog budžeta dobio gotovo 23 miliona dinara za mere populacione politike, i u obavezi je da za sufinansiranje istih obezbedi nešto više od četiri miliona. Plan je da taj novac bude utrošen za nabavku kuhinje u vrtiću “Bambi”, 4D ultrazvučnog aparata, automobila, digitalnog kolposkopa i dva mikroskopa, kao i šest profesionalnih mašina za pranje suđa za potrebe predškolskih ustanova. Opširnije ovde: Kragujevac dobio gotovo 23 miliona iz republičke kase za mere populacione politike.

U okviru kampanje dobrovoljnog davanja krvi u kragujevačkim srednjim školama prikupljeno je više od 160 jedinica dragocene tečnosti. Najuspešnija je bila akcija u Prvoj tehničkoj školi tokom koje je prikupljeno 38 jedinica krvi. U Crvenom krstu zadovoljni su odzivom srednjoškolaca ovim akcijama, kao i prikupljenim jedinicama krvi. Opširnije ovde: Humanost na delu: Srednjoškolci prikupili 160 jedinica krvi.

Od 1. maja na snagu stupaju nove, povećane cene karata za javni gradski i prigradski prevoz koje prate i novi, elektronski sistem plaćanja uz pomoć eKG kartica koje se čekiraju na validatorima u autobusima i dopunjuju na uplatnim mestima. Opširnije ovde: Novi cenovnik u gradskom prevozu: Vožnja poskupljuje, ali vremenske karte veoma isplative

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.