InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Kada, reciklaža, Kina, GAS, požar, zapošljavanje, super deka, Ana Marković...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 10 11 2019

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: U rupi za kišnu kanalizciju kada i gomila smeća, svetski stručnjak Rafael Buđardini promovisan u počasnog doktora kragujevačkog Univerziteta, Kovačević oštro demantuje da je bilo ko napustio LDP, koliko se zaista brine o reciklažnom otpadu kad se ugase kamere i prođu dani "umivenog" marketinga,  Brnabić u Kini - kompaniji Huawei ponuđen deo Državnog data centra u našem gradu, svake srede do kraja godine prevoz plaćen MasterCard karticom samo 1 dinar, razvoj veštačke inteligencije u Državnom data centru, gorela vešernica u vrtiću Lane, u našem gradu za sada nema gripa, obeležen Dan zaštite od požara - Simulacija gašenja požara i evakuacije na Ekonomskom fakultetu, pomama za 300 radnih mesta u Crvenom krstu, super deka uči engleski zbog unučića i snaje iz Amerike, nastavnica Prve kragujevačke gimnazije Ana Marković među najboljim edukatorima Srbije u 2019., devojčica izmislila priču o belom kombiju u koji vrbuju kragujevačke đake, Klinika za psihijatriju obeležava 60 godina postojanja Simpozijumom “Teraporezistencija u psihijatriji”...

Kragujevčane neretko muka natera da rupe na putevima ili nedostajuće poklopce za kišnu kanalizaciju, koji zjape nedeljama i mesecima, označe na originalne načine, pa smo tako kao znak upozorenja imali badnjak, saksiju cveća, grane ukrašene novogodišnjim ukrasima... Meštani Flemingove ulice u naselju Lekina bara, rekli bismo, prevazišli su sve do sada - u veliku rupu za kišnu kanalizaciju stavili su kadu! Opširnije ovde: OVO JE DANAS NAŠ GRAD: U rupi za kišnu kanalizciju KADA, a sve "ulepšano" gomilom smeća.

Vodeći svetski stručnjak iz oblasti interne medicine Rafael Buđardini promovisan je u počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu u Svečanoj sali Rektorata zbog izuzetnog doprinosa razvoju medicine i naučnoistraživačkog rada. Pored toga, na svečanosti su u gostujuće profesore Fakulteta medicinskih nauka promovisani Veselin Mitrović iz Nemačke i Suzan Prajs iz Velike Britanije. Opširnije ovde: Svetski stručnjak Rafael Buđardini promovisan u počasnog doktora kragujevačkog Univerziteta.

"Ljudi iz LDP-a u Kragujevcu okupljaju sve građanske snage u jedan blok, sa ciljem da se smeni aktuelni gradonačelnik i lokalna vlast". Na ovaj način je predsednik Gradskog odbora LDP Kragujevac Boris Kovačević otvorio konferenciju za novinare na kojoj je odlučno demantovao da je bilo ko napustio Liberalno demokratsku partiju. Opširnije ovde: KOVAČEVIĆ oštro demantuje da je bilo ko napustio LDP - Šta je u tom slučaju Kragujevačka priča?

Dok nadležni redovno promovišu akcije prikupljanja reciklažnog otpada i apeluju na građane da budu savesni u primarnoj selekciji, što svakako pozdravljamo i čemu neizostavno dajemo medijsku podršku, neretko nas prizori na ulicama nateraju da se zapitamo koliko su oni sami odgovorni u obavljanju tog posla kada zagrebemo ispod površine, kada se ugase kamere i diktafoni i prođu dani "umivenog" marketinga? Znamo da otežavajućih okolnosti  u komunalnom sektoru grada Kragujevca ima, međutim, postoji i ono čuveno "ali", neke proste stvari koje kao građani zaista ne možemo da tolerišemo. Opširnije ovde: Koliko se zaista brine o reciklažnom otpadu kad se ugase kamere i prođu dani "umivenog" marketinga?

Kompaniji Huawei ponuđeno je da preuzme komercijalni deo Državnog data centra, koji se gradi u Kragujevcu, a na taj način bi ovaj kineski tehnološki gigant imao svoj centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu, prenose nacionalni mediji. To je poručeno sa sastanka predstavnika kompanije Huawei sa premijerkom Anom Brnabić, koja je u zvaničnoj poseti Kini. Opširnije ovde: Brnabić u Kini: Kompaniji HUAWEI ponuđen deo Državnog data centra u Kragujevcu.

Građane koji koriste javni gradski prevoz od sada će, ukoliko plaćanje izvrše MasterCard karticom, svake srede do kraja godine vožnja koštati samo jedan dinar. Opširnije ovde: Svake srede do kraja godine prevoz plaćen MasterCard karticom samo JEDAN dinar.

Najsavremeniji računarski sistemi visokih performansi zajedno sa softverskom platformom za veštačku inteligenciju kompanije Huawei biće smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu odmah po njegovom otvaranju. To je poručio sa otvaranja Srpsko-kineskog poslovnog foruma u Šangaju direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju za uspostavlјanje nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije sa direktorom kompanije Huawei u Srbiji Li Mnćun. Opširnije ovde: Razvoj VEŠTAČKE INTELIGENCIJE u Državnom data centru u Kragujevcu.

U vešernici obdaništa Lane na Bubnju u četvrtak ujutru oko 8 sati izbio je požar, koji je ugašen brzom intervencijom pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac, i na svu sreću povređenih nema. To je potvrdio za InfoKG načlenik ovdašnje Uprave za vanredne situacije, Zoran Kočović. Opširnije ovde: Gorela vešernica u vrtiću Lane

U Kragujevcu za sada nije potvrđen nijedan slučaj gripa, ali se javljaju pacijenti sa respiratornim infekcijama, upalom gornjih disajnih puteva i sa stomačnim virusom, potvrdili su za InfoKG u ovdašnjem Domu zdravlja. Dodaju da je to očekivano zbog vremenskih prilka u ovo doba godine, kao i da nema gužvi čak ni na pedijatriji. Opširnije ovde: U Kragujevcu za sada nema gripa, ali ima stomačnog virusa.

U okviru obeležavanja Dana zaštite od požara pripadnici Uprave za vanredne situacije Kragujevac izveli su taktičko-pokaznu vatrogasnu vežbu na Ekonomskom fakultetu kragujevačkog Univerziteta. Reč je o simulaciji gašenja požara, akciji spasavanja i evakuacije, kao i tehničke intervencije spasavanja iz saobraćajne nezgode. Opširnije ovde: Dan zaštite od požara: Simulacija gašenja požara i evakuacije na Ekonomskom fakultetu.

Više od 300 radnih mesta, koje je ponudilo oko 20 poslodavaca, privukla su veliki broj Kragujevčana da posete Sajam zapošljavanja koji je u organizaciji kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje održan u Crvenom krstu. Nezaposlena lica bila su u prilici da ostave svoje biografije u nadi da će dobiti posao. Opširnije ovde: Pomama za 300 radnih mesta u Crvenom krstu.

Da je ljubav bake i deke prema unučićima neizmera, potvrđuje sedamdesetogodišnji Kragujevčanin Slobodan Marinković iz Donje Sabante. Naime, ovaj super deka pohađa kurs engleskog jezika u Centru za obrazovanje “Ibis” i to kako bi mogao da komunicira sa unučićima i snajom, koji žive u Čikagu u Sjedinjenim Američkim Državama. Opširnije ovde: SUPER DEKA uči engleski zbog unučića i snaje iz Amerike: “Nije mi bilo dovoljno samo da mi mahnu i pošalju poljubac”.

Nastavnica fizike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, Ana Marković nalazi se među 10 najboljih edukatora Srbije za 2019. godinu, koju je objavilo Udruženje “Živojin Mišić”. Nastavnica Ana Marković za InfoKG je izjavila da ova nagrada za nju predstavlja dokaz da neko ko se trudi, radi i voli svoj posao može da dobije prizanje od svojih kolega, ali i da je titula podstrek za usavršavanje i dalji rad sa decom. Opširnije ovde: Nastavnica Prve kragujevačke gimnazije Ana Marković među najboljim edukatorima Srbije u 2019.

Maloletna Kragujevčanka izmislila je događaj da su navodno nepoznate osobe u belom kombiju ispred kragujevačkih škola pozivale učenike da uđu u vozilo, nudeći im bombone, saopšteno je iz ovdašnje Policijske uprave. Policija je pronašla ovu devojčicu i sa njom je službenik koji ima sertifikat za rad sa maloletnicima obavio razgovor, a o svemu je obavešteno kragujevačko Više javno tužilaštvo, kome će biti dostavljen izveštaj. Opširnije ovde: Devojčica IZMISLILA priču o BELOM KOMBIJU u koji vrbuju kragujevačke đake.

Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Kragujevac organizovaće, povodom 60 godina postojanja, prvi Simpozijum pod nazivom “Teraporezistencija u psihijatriji” od 14. do 16. novmebra u našem gradu. Očekuje se da prisustvo par stotina psihijatara iz cele zemlje, a među predavačima biće i vodeći svetski stručnjaci iz ove oblasti. Opširnije ovde: Klinika za psihijatriju obeležava 60 godina postojanja Simpozijumom “Teraporezistencija u psihijatriji”.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.