InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Kreativni park, ginisovac, silos, porez, poštanske marke, Đurđevdan…

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 22 04 2018

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Kreativni park, nag pobegao iz Kliničkog centra, pa se zaglavio između kuće i zgrade, "Svi smo mi Stanislavci" - do sada prikupljeno pola miliona za opremanje kabineta, Ministarstvo odbrane nagradilo kragujevačkog ginisovca Srđana Ristića, spomenik Dragiši Nedoviću kod Zelengore, mala Neda čeka novu transplantaciju u Beču, porodica prikuplja neophodna sredstva, nesavesno prolećno sređivanje, prevozeći silos polomio saobraćajnu signalizaciju, građani besni:stigla poreska rešenja i sa do tri puta većim iznosom, naš grad na poštanskim markama, počinju Majske svečanosti, odbornici na predstoječoj sednici Skupštine grada odlučuju o dobitnicima Đurđevdanske nagrade…

Kreativni park u Kragujevcu, koji je Fondacija “Dragica Nikolić” uložila pola miliona evra, propao je nakon godinu dana od otvaranja i izgleda kao da nije renoviran decenijama, piše Blic. Lokalna samouprava je raspisala javni poziv za podnošenje ponuda za rekonstrukciju pešačkih staza u parku i van njega. Opširnije ovde: Raspada se Kreativni park od pola miliona evra

Muškarac starosti oko 30 godina nag je pobegao iz Kliničkog centra i u nameri da se sakrije zaglavio se između kuće i zgrade u ulici Milovana Gušića. Vatrogasci su ga, odmah po dojavi, spasili. Opširnije ovde: NAG pobegao iz Kliničkog centra, pa se zaglavio između kuće i zgrade.

U okviru akcije “Svi smo mi Stanislavci” do sada je prikupljeno oko 500.000 dinara, a novac je namenjen za nabavku novih nastavnih sredstava za rad u kabinetima za fiziku, matematiku, hemiju i informatiku u Osnovnoj školi “Stanislav Sremčević”. Opširnije ovde: SVI SMO MI STANISLAVCI: Do sada prikupljeno pola miliona za opremanje kabineta.

Povodom Dana Vojske Srbije, kragujevački ginisovac, desetar Srđan Ristić nagrađen je sa 100.000 dinara za postignute rezultate u oblasti kulture, tradicije i sporta. Nagradu mu je u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba u Beogradu uručio ministar odbrane Aleksandar Vulin. Opširnije ovde: Ministarstvo odbrane nagradilo kragujevačkog ginisovca Srđana Ristića.

Spomenik tekstopiscu, kompozitoru i muzičaru Dragiši Nedoviću trebalo bi da bude podignut u okviru Prostorne kulturno–istorijske celine Staro gradsko jezgro, kod hotela Zelengora. Opširnije ovde: Spomenik Dragiši Nedoviću kod Zelengore

Malu Kragujevčanku Nedu Kujundžić očekuje još jedna u nizu transplantacija matičnih ćelija u Beču, kao i rehabilitacija u Slovačkoj nakon toga, pa je porodici potrebna pomoć humanih ljudi kako bi prikupili 13.000 evra za ove tretmane. Opširnije ovde: Mala Neda čeka novu transplantaciju u Beču, porodica prikuplja neophodna sredstva.

Prolećno sređivanje dvorišta za pojedine Kragujevčane znači da će raskrčiti prostor oko svoje kuće, ali već na ulici napraviti haos. Ne tako retke ovih dana su slike prenatrpanih kontejnera zelenim otpadom, a za verovali ili ne je ona na kojoj se vidi da je neko od sugrađana posekao celo drvo i ubacio ga u kontejner za sekundarne sirovine! Opširnije ovde: Nesavesno prolećno sređivanje: CELO DRVO isečeno i bačeno u KONTEJNER.

Vozač šlepera je prevozeći silos na Zvezdi, u ulici Kraljevačko bataljona, polomio portalni nosač saobraćajne signalizacije. Nosač je uklonjen i biće ponovo postavljen za petnaestak dana, a ukupna šteta je procenjena na oko 150.000 dinara, poručuju iz Službe signalizacije JKP “Čistoća”. Opširnije ovde: Prevozeći SILOS polomio saobraćajnu signalizaciju

Pojedinim Kragujevčanima ovih dana pristižu poreska rešenja sa i do, kako kažu, tri puta većim iznosom od prošlogodišnjeg, iako je gradska vlast donela odluku da stopa poreza na imovinu za fizička lica bude povećana za 50 odsto. Građani se žale i da je primetan veliki broj tehničkih i materijalnih grešaka u rešenjima. U Gradskoj poreskoj upravi kažu da je porez uvećan isključivo zbog povećanja poreske stope. Dodaju i da građani za eventualne greške u rešenjima mogu da napišu žalbu i prilože dokaz.  Opširnije ovde: GRAĐANI BESNI: Stigla poreska rešenja i sa do tri puta većim iznosom.

U opusu filatelističkog izdanja „Gradovi Srbije“ od nedavno se na poštanskim markama i FDC kovertama nalaze motivi Kragujevca, u tiražu od po 50.000 primeraka. Opširnije ovde: Kragujevac na poštanskim markama.

Majske svečanosti kojima će u godini jubileja, dva veka od kako je Kragujevac postao prva prestonica moderne Srbije, biti obeležen Đurđevdan – Dan grada počeće 3. maja i trajaće do kraja meseca. Opširnije ovde: Kompletan program MAJSKIH SVEČANOSTI – Mirko Babić predložen za zaslužnog građanina Kragujevca.

Redovna sednica Skupštine grada Kragujevca, 16. po redu, zakazana je za petak, 27. april, od 9 sati. Najznačajnija tačka dnevnog reda biće odluka o dodeli Đurđevdanske nagrade, najvišeg priznanja grada Kragujevca. Opširnije ovde: Zakazana sednica SG: Odbornici odlučuju o dobitnicima Đurđevdanske nagrade.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.