InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Kulinari, milijarde, požari, dinosaurus, Urošević, skener…

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 04 11 2018

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Kragujevačkim kulinarima dve medalje u Sarajevu, u vrtiću “Akvica” u toku upis mališana uz subvencije grada, osnovci sa starijim "kolegama" akcijašima čistili Šumarice od otpada, Data centar u našem gradu biće prestižan u Jugoistočnoj Evropi - veliko interesovanje svetskih investitora, Nikoliću se priviđaju milijarde, požari na otvorenom bukte kao nikada - nemar i neznanje odnose ljudske živote, širi se Avantura park - stiže i dinosaurus na Šumaričko jezero, Urošević pozvan u Savet Evrope na Svetski forum demokratije u Strazburu, “Zastava oružje” gradi halu od 2,5 miliona evra, ministarka Mihajlović obećala pomoć našem gradu u realizaciji infrastrukturnih projekata, skener u Kliničkom centru i dalje u kvaru - još se čeka na deo iz Japana - pacijente šalju u Kraljevo i Čačak…

Kulinari HoReCa asocijacije Kragujevac, Stefan Ristović i Uglješa Stepanović osvojili su dve medalje, zlatnu i bronzanu na Internacionalnom kulinarskom takmičenju ‘’Sarajevo 2018’’. Opširnije ovde: Kragujevačkim kulinarima dve medalje u Sarajevu.

U Privatnoj predškolskoj ustanovi “Akvica” na Aerodromu, verifikovanoj od strane Ministarstva prosvete, u toku je upis mališana uz subvencije grada. Roditelji, koji su ostvarili pravo na naknadu dela troškova boravka mališana od strane lokalne samouprave, plaćaju mesečno 5.278 dinara. Iz “Akvice” pozivaju sve roditelje da zajedno sa decom posete ovaj vrtić i upoznaju se sa planom i programom rada, vaspitačima i ambijentom. Opširnije ovde: U vrtiću “Akvica” u toku upis mališana uz subvencije grada

Učenici kragujevačkih osnovnih škola, njih 30, zajedno sa članovima Kluba akcijaša i volontera Kragujevca, zaposlenima u Spomen parku, članovima Vojnog sindikata i Društva srpsko-palestinskog prijateljstva realizovali su radnu akciju uklanjanja otpada na prostoru od Muzeja "21. oktobar" do Spomenika čistačima obuće. Opširnije ovde: Za primer: Osnovci sa starijim "kolegama" akcijašima čistili Šumarice od otpada

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, doc. dr Mihailo Jovanović i član veća grada Kragujevca zadužen za IKT, elektronsku upravu i “Pametan grad“, Danilo Savić, borave u zvaničnoj poseti Luksemburgu gde su se sastali sa gospodinom Žil Fejtom, direktorom IT centra Vlade te zemlje, sa kojim su razmotrili projekat eAmbasade i druge projekte eUprave, sve u cilju što bolje pripreme za izgradnju sekundarnog Državnog Data centra u Kragujevcu. Opširnije ovde: Data centar u Kragujevcu će biti prestižan u Jugoistočnoj Evropi, veliko interesovanje svetskih investitora.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić očekuje da će Vlada Republike Srbije kroz razne projekte u narednih pet do 10 godina investirati u naš grad oko pola milijarde evra. Dodaje da su među tim projektima državna stanogradnja, Data centar, rekonstrukcije Čika Dače i Kliničkog centra. Ova predviđanja prvog čoveka Kragujevca mnogima zvuče nerealno, jer bismo onda od Vlade u narednih 10 godina dobijali po ceo jedan gradski budžet na godišnjem novu. Poznavaoci političkih prilika u gradu kažu da se Nikoliću priviđaju milijarde. Opširnije ovde: Nikoliću se priviđaju milijarde.  

Oko 95 odsto svih intervencija Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac ovog meseca odnosilo se na požare na otvorenom, nastale usled paljenja niskog rastinja, strnjišta, biljnih ostataka. Gotovo da nema sela i zaseoka u Šumadiji gde nije gorelo! Nadležni kažu da je situacija alarmantna i upućuju ozbiljan apel građanstvu, a podsećamo i da je jedna takva okolnost nedavno bila uzrok lančanog udesa koji je odneo ljudski život. Opširnije ovde: GORELA ŠUMADIJA: Požari na otvorenom bukte kao nikada, nemar i neznanje odnose ljudske živote!

Avantura park na Šumaričkom jezeru biće proširen, s obzirom na to da će biti dograđeni postojeći, ali i izgrađeni novi sadržaji. U planu je i da kraj jezera bude postavljen dinosaurus. Za te namene biće utrošeno sedam miliona dinara, a novac je obezbedilo Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije. Očekivanja su da radovi budu okončani u maju. Opširnije ovde: Širi se Avantura park, stiže i dinosaurus na Šumaričko jezero.

Milan Urošević, pozvan je na Svetski forum demokratije, koji će biti održan od 19. do 21. novembra u Strazburu, u Francuskoj. Opširnije ovde: Urošević pozvan u Savet Evrope na Svetski forum demokratije u Strazburu.

Izgradnja hale u fabrici “Zastava oružje”, površine gotovo 5.000 kvadratnih metara, trebalo bi da počne u decembru, izjavo je za InfoKG, direktor kragujevačke namenske, Milojko Brzaković. Reč je o investiciji vrednoj oko 2,5 miliona evra, a novac je obezbeđen iz sopstvenog poslovanja “Zastava oružja”. Opširnije ovde: “Zastava oružje” gradi HALU od 2,5 miliona evra.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pružiće pomoć Kragujevcu u realizaciji projekata kao što su “Šumadijski koridor”, severna obilaznica, kao i industrijska zona Sobovica – Lužnice. To je poručeno sa sastanka potpredsednice Vlade Srbije i resorne ministarke Zorane Mihajlović sa predstavnicima grada Kragujevca. Tom prilikom je najavljeno da će javni poziv za stanove za pripadnike službi bezbednosti u Kragujevcu biti raspisan krajem novembra. Opširnije ovde: Ministarka Mihajlović obećala pomoć Kragujevcu u realizaciji infrastrukturnih projekata.

U kragujevačkom Kliničkom centru jedan od dva skenera za dijagnostiku je i dalje u kvaru, jer se još uvek čeka da stigne deo iz Japana koji treba da se zameni. Direktor ove zdravstvene ustanove, Predrag Sazdanović kaže za InfoKG da se zbog toga pacijenti kojima je potrebna preciznija dijagnostika, osim u Kraljevo, upućuju i u Gradsku bolnicu u Čačku. Na pitanje kada će skener biti popravljen, Sazdanović odgovara da će se to znati kroz desetak dana. Opširnije ovde: SKENER u Kliničkom centru I DALJE U KVARU, još se čeka na deo iz Japana, pacijente šalju u Kraljevo i Čačak.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.