InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Nevreme, plate, Šangajska lista, otvoreni bazeni, taksisti, “Komšija”, SG...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 30 06 2019

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Nevreme napravilo haos u gradu, obezbeđen posao za 13 lica iz kategorije teže zapošljivih, naš grad kaska za Beogradom za 15.400 dinara, ovdašnji Univerzitet među najboljima na svetu u oblasti matematike i kliničke medicine, počela kupališna sezona na otvorenim bazenima, taksisti protestovali i tražili uklanjanje "linijaša", u Robnoj kući “Komšija” sve “Od sijalice do kosačice” po povoljnim cenama, u napem gradu u toku realizacija tri pojekta od milion evra, APR obustavio likvidaciju “Zastavine ambulante”, prepucavanje vlasti i opozicije u Skupštini grada - Usvojen završni račun i data saglasnost “Šumadiji” da se kreditno zaduži 9,5 miliona evra...

Nevreme koje je prošle nedelje u popodnevnim satima zahvatilo područje Kragujevca najviše problema prouzrokovalo je u Grošnici, Ždraljici, Beloševcu, Ilićevu, Erdeču i Velikom Polju, gde su poplavljena dvorišta i stambeni objekti, a u ulicama koje nisu asfaltirane voda je odnela kameni materijal. Pored toga, kompaniji “FCA Srbija” naneta je šteta od oko 400.000 evra tokom tog nevremena, zbog vode koja se slivala iz obližnjih naselja pošto kišna kanalizacija nije mogla da je primi. Opširnije o tome ovde: Stravično nevreme u fotografijama iz celog grada, Ispaljeno rekordnih 220 protivgradnih raketa, poplavljene kuće, voda "ljuštila" puteve, požari od udara groma i Šteta od poplava u Fiatu oko 400.000 evra

U okviru programa dodele subvencija za zapošlјavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošlјivih na novootvorenim radnim mestima za sada je obezbeđen posao za 13 osoba u isto toliko firmi, poručeno je sa 19. redovne sednice Gradskog saveta za zapošljavanje. Za te namene je utrošeno gotovo 2,2 miliona dinara koje su obezbedili Nacionalna služba za zapošljavanje i lokalna samouprava. Opširnije ovde: Obezbeđen posao za 13 lica iz kategorije teže zapošljivih.

Prosečna neto plata u Kragujevcu u aprilu 2019. iznosila je oko 52.400 dinara, što je za oko 15.400 manje nego u Beogradu, a za 2.200 manje od republičkog proseka, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Opširnije ovde: Kragujevac kaska za Beogradom za 15.400 dinara.

Univerzitet u Kragujevcu uvršten je po prvi put u 300 najboljih na svetu na Šangajskoj listi i to za oblast Klinička medicina, dok je po treći put među 500 njaboljih za oblast Matematika. Sa kraguujevačkog Univerziteta poručuju da su svojim naučno-nastavnim radom i postignutim rezultatima ponovo prepoznati od strane najrelevantnijih svetskih institucija. Opširnije ovde: ŠANGAJSKA LISTA: Univerzitet u Kragujevcu među najboljima na svetu u oblasti matematike i kliničke medicine.

Kupališna sezona na otvorenim bazenima zvanično je danas počela. Direktor Sportsko privrednog društva "Radnički", Bojan Ilić, rekao je da je u toku rekonstukcija tribina, koja neće ometati kupače da uživaju na bazenima, a, kako kaže, nije završena pre početka sezone zbog vremenskih prilika. Cena dnevne ulaznice za otvorene bazene je, kao i prethodnih godina, 200 dinara, a novina je popodnevno kupanje za koje treba izdvojiti 100 dinara. Iz Radničkog najavljuju brojna iznenađena za Kragujevačne, kada je reč o ulaznicama za otvorene bazene, kao i da je u planu da ponovo bude uvedeno noćno kupanje, ali i da se organizuju brojne manifestacije. Opširnije ovde: POČINJE kupališna sezona na otvorenim bazenima, u toku rekonstrukcija TRIBINA.

Iako je nekoliko taksi udruženja u četvrtak ujutru planiralo blokadu dela grada uz zatvaranje raskrsnica i saobraćaja u oba smera, to im od strane nadležnih organa ipak nije dozvoljeno, pa su održali protestnu vožnju u kojoj se našao veliki broj vozila. Na taj korak odlučili su se jer im dve nedelje nakon prošlog okupljanja niko nije dao nikakav odgovor povodom zahteva - uklanjanje linijskih taksista i poštovanje zakona u oblasti taksi prevoza. Opširnije ovde: Ništa od BLOKADE GRADA: Taksisti u protestnoj vožnji, traže uklanjanje "linijaša" i poštovanje zakona.

U Robnoj kući “Komšija”, koja se nalazi u centru grada, kod starog hotela Dubrovnik, možete pronaći sve za vaš dom i dvorište, po konkurentnim cenama. Boje, lakovi, elektro i vodovodni materijal, ručni i baštenski alat, okovi, šrafovi, rasveta,tapete, samo su neki od 12.000 artikala koje “Komšija” nudi kupcima. Pored toga, “Komšija” nudi mogućnost kupovine “iz fotelje” posredstvom sajta komsija.shop. Opširnije ovde: Robna kuća KOMŠIJA: “Od sijalice do kosačice” po povoljnim cenama.

U Kragujevcu je u toku realizacija projekta Izgradnja otvorenih sportskih terena u Velikom parku i Revitalizacija i proširenje braunfild investicije u staroj industrijskoj zoni, a radi se i na izradi tehničke dokumentacije za sanaciju mosta preko reke Lepenice kod Šest topola. S obzirom na to da ova tri pojekta, čija je ukupna vrednost oko miliona evra, finansiraju Evropska unija i loklana samouprava, naš grad je posetio Šef drugog sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji, Štefen Hudolin sa saradnicima i obišao je gradilišta. Opširnije ovde: U Kragujevcu u toku realizacija tri pojekta od MILION evra, radove obišla delegacija EU

Agencija za privredne registre obustavila je postupak prinudne likvidacije Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, nekadašnje “Zastavine ambulante”, na osnovu žalbe koju je podneo direktor ove zdravstvene ustanove Antonio Dimitrovski, nezvanično saznaje InfoKG. Opširnije ovde: APR obustavio likvidaciju “Zastavine ambulante”.

Završni račun budžeta grada Kragujevca za 2018. godinu, kojim su ostvareni prihodi i primanja u iznosu od oko 87 odsto, odnosno nešto više od sedam milijardi dinara, usvojen je na poslednjoj sednici Skupštine grada. Pored toga, data je i saglasnost na Odluku Nadzornog odbora JKP “Šumadija“ o dva dugoročna investiciona kredita, ukupnog iznosa 9,5 miliona evra, za rekonstrukciju Zelene pijace i 100 autobuskih stajališta, uređenje četiri gradska groblјa, nabavku vozila i mehanizacije i izgradnju javne garaže. Predstavnici opozicije koji su učestvovali u radu sednice poveli su raspravu o “Zastavinoj ambulanti”, zapuštenoj infrastukturi i drugim komunalnim problemima. Opširnije ovde: PREPUCAVANJE vlasti i opozicije u SG: Usvojen završni račun i data saglasnost “Šumadiji” da se kreditno zaduži 9,5 miliona evra.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE