InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Novi smer, potraga, kragujevački “Hamer”, raspust, Autobuska stanica, požar, Nikolić, Sretenje...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 16 02 2020

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Novi smer u Srednjoj stručnoj školi, potraga za Draganom Rankovićem i dalje traje, nema epidemije gripa, za mere aktivne politike zapošljavanja NSZ i grad obezbedili 16,3 miliona, startovala probna proizvodnja kragujevačkog "Hamera", produžen školski raspust, kragujevačka Autobuska stanica je scenografija za horor, ministar Popović obišao radove na izgradnji Startap centra, Verko sa poslenicima kulture: Kragujevačka kultura u institucijalnoj krizi, požar u Ilinoj vodi, Rotaraktovci postavili kućice za napuštene životinje u Velikom parku, Nikolić dobio podršku Izvršnog odbora SNS-a da sastavi odborničku listu, SG: Uvećan osnovni kapital "Vodovoda" i "Šumadije", sredstva za zapošljavanje, novi direktor "Solidarnosti"..., Sajam venčanja na Šumadija sajmu, obeleženo Sretenje... 

Srednja stručna škola u Kragujevcu od naredne školske godine uvešće novi obrazovni profil, a to je Operater za izradu nameštaja, koji će upisati 30 učenika, piše RTK. Reč je o trogodišnjem zanimanju, a realizuje se kroz privatno javno partnerstvo kompanija i škole i to na inicijativu privrednika, a sve u cilju rešavanja problema nedostatka kadrova. Opširnije ovde: Operater za izradu nameštaja: Novi smer u Srednjoj stručnoj školi

Policija, porodica i prijatlji i dalje tragaju za dvadesettrogodišnjim Draganom Rankovićem iz Gornjih Grbica, kome se od 28. januara gubi svaki trag. Opširnije ovde: Od Dragana Rankovića već dve nedelje ni traga.

U kragujevačkom Domu zdravlja i dalje je povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, a sporadično se pojavljuju i oni sa simptomima virusa gripa tipa A, ali epidemija još uvek nije proglašena, potvrdili tu za Info KG u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Iz kragujevačke Školske uprave su za InfoKG poručili da za sada nema informacija da će zimski raspust biti produžen. Opširnije ovde: Nema epidemije gripa, ambulante i dalje prepune: Da li će zimski raspust biti produžen?

Za realizaciju četiri mere aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini, kroz koje bi trebalo 71 lice da dođe do posla, grad Kragujevac i ovdašnja filijala Nacionalne službe za zapošljavanje opredelili su više od 16,3 miliona dinara.  To je poručeno sa 23. sednice Gradskog saveta za zapošljavanje na kojoj je razmatran predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Kragujevca za ovu godinu. Opširnije ovde: Posao za 71 lice: Za mere aktivne politike zapošljavanja NSZ i grad obezbedili 16,3 miliona

U kragujevačkom preduzeću “Zastava TERVO” počela je proizvodnja nulte serije terenskog vozila “Zastava NTV” koje je, posle uspešnog testiranja, uvedeno u naoružanje Vojske Srbije, piše RTK. U ovom preduzeću do kraja godine očekuju početak serijske proizvodnje za potrebe Vojske Srbije, što bi dovelo i do zapošljavanja većeg broja radnika. Opširnije ovde: Startovala probna proizvodnja kragujevačkog "HAMERA".

Školski raspust na teritoriji cele Srbije, a samim tim i u Kragujevcu, zbog epidemiološke situacije sa sezonskim gripom, produžen je do ponedeljka 24. februara, piše Tanjug, a prenosi Blic. Opširnije ovde: PRODUŽEN ŠKOLSKI RASPUST i u Kragujevcu: Đaci u klupama od 24. februara.

Godinama unazad kragujevačka autobuska stanica liči na sve, samo ne na mesto kroz koje iko želi da prođe i vidi ga, a ako se tu zatekne - mora. Decenijske rupe u asfaltu, višegodišnje zgarište ostalo nakon požara u jednom od lokala, gomile smeća i krša, zarđala ograda... Nemoguće je ignorisati, ne zgranuti se, sačuvati točkiće na koferu i ostati suve obuće ako padaju kiša ili sneg. Peroni bedni kao da ste u nekoj palanci od 100 stanovnika, a ne u četvrtom po veličini gradu u Srbiji. Dobrodošli u Kragujevac, ili možda ipak ne?! Opširnije ovde: KRAGUJEVAČKA AUTOBUSKA STANICA JE SCENOGRAFIJA ZA HOROR: Smeće, rupe, zgarište I TAKO GODINAMA.

Radovi na izgradnji Regionalnog inovacionog startap centra u Kragujevcu, koje resorno ministarstvo finansira sa 20,3 miliona dinara, započeti krajem januara, teku po planu, a rok za završetak je kraj marta, nakon čega sledi opremanje prostora. Tim povodom ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je Kragujevac. Opširnije ovde: Ministar Popović obišao radove na izgradnji Startap centra, rok za završetak kraj marta.

Kragujevačka kultura je trenutno u jednoj izuzetnoj institucijalnoj krizi, jer ustanove nisu samostalne već se sve odluke centralizovano donose na nivou mreže “Koraci“. To smatraju pojedini kragujevački poslenici kulture koje su ugostili narodni poslanik Veroljub Stevanović, koji će na predstojećim lokalnim izborima biti nosilac izborne liste “Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu“, i predsednica Odbora za kulturu Zajedno za Šumadiju, Slavica Đorđević. Poslenicima kulture je obećano da će taj problem biti rešen i da će pored toga Veroljub Stevanović, u svom mandatu gradonačelnika, sa svojim stručnim timom realizovati brojne projekte i da će dati šansu samostalnim i mladim umetnicima. Opširnije ovde: Verko sa poslenicima kulture: Kragujevačka kultura u institucijalnoj krizi.

U Eko parku u Ilinoj vodi u četvrtak posle 14 časova izbio je požar, a gorela je štala. Na svu sreću povređenih nema, a brzom intervencijom vatrogasaca požar je lokalizovan, potvrdili su za InfoKG iz kragujevačke Uprave za vanredne situacije. Opširnije ovde: Požar u Ilinoj vodi: Gorela štala u Eko parku.

Članovi Rotarakt kluba Kragujevac napravili su i postavili nekoliko kućica za napuštene životinje na par lokacija u Velikom parku, kako bi im obezbedili sklonište tokom hladnih dana. Opširnije ovde: Rotaraktovci postavili kućice za napuštene životinje u Velikom parku

Predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke, Radomir Nikolić dobio je podršku Izvršnog odbora SNS-a da sastavi lista kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu za predstojeće izbore, pa se na osnovu toga može naslutit da će on biti i kandidat za gradonačelnika Kragujevca, nezvanično saznaje InfoKG. Opširnije ovde: InfoKG saznaje: Nikolić dobio podršku Izvršnog odbora SNS-a da sastavi odborničku listu.

Na prvoj ovogodišnjoj sednici Skupštine grada, na kojoj je za svega dva sata rezmatrano 14. tačaka, doneta je odluka o uvećanju osnovnog kapitala javno komunalnih preduzeća “Vodovod i kanalizacija“ i  “Šumadija“, usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu i za te namene je iz budžeta opredeljeno devet miliona dinara.  Pored toga, usvojena je i izmena Statuta Centra za obrazovanje, a na taj način je i zvanično Dečje odmaralište na Kopaoniku stavljeno u njegovu nadležnost. Na sednici nije bilo veće rasprave odbornika vlasti i opozcije, sporečkali su se na početku sednice oko kvoruma, a potom i oko Dečjeg odmarališta na Kopaoniku. Opširnije ovde: SG: Uvećan osnovni kapital "Vodovoda" i "Šumadije", sredstva za zapošljavanje, novi direktor "Solidarnosti"... 

Sajam venčanja danas će biti okončan na Šumadija sajmu. Opširnije ovde: Na Šumadija sajmu održava se trodnevni Sajam venčanja. Više od 50 izlagača, koji nude venčanice, nakit, šminku, frizure, dekoracije, sale za svadbe, torte, kao i fotografi i bendovi, za buduće mladence pripremili su sajamske popuste. Opširnije ovde: Počeo Sajam venčanja: Na jednom mestu sve što vam je potrebno za dan kada ćete izgovoriti sudbonosno "da"

Svečanom akademijom „Narode srpski! Ljubezna braćo moja“ u zdanju Stare skupštine obeležen je Dan državnosti, dan kada je na Sretenje 1835. godine pred 2400 narodnih predstavnika Srbija dobila svoj prvi moderan ustav i uveo je među uređene, moderne države onog doba. Opširnije ovde: Obeležen Dan državnosti: "Srbiji potrebni i Karađorđe i Miloš, jedan da je probudi, drugi da je podigne na noge"

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.