InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Nutaniks, Vlada, Šešelj, IV paviljon, rasveta, igralište, most...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 29 12 2019

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Američka kompanija Nutaniks planira da skladišti podatke u Državnom data centru u našem gradu, Rotaraktovci u marketu Gomex prikupili namirnice za ugrožene porodice, naš grad od Vlade Republike Srbije dobio 300 miliona dinara, Šešelj: Nesposobnjakoviću Radomiru ne biste dali ni stado ovaca da čuva da nije Tomin sin, Šarčević otvorio IV paviljon Studentskog doma vredan 1,5 milion evra, oboren pešak kod Zvezde, podlegao povredama u Kliničkom centru, pljačka zlatare Đani, novogodišnja rasveta, SBB fondacija donirala igralište našem gradu, predškolci “Đurđevdan” prikupio 70.000 dinara za školu “Vukašin Marković”, Kragujevčanka Snežana Marković nova predsednica Ustavnog suda Srbije, za prvorođenu bebu u 2020. godini 100.000 dinara od grada, ministar Ružić pustio u saobraćaj Kameni most... 

Američka kompanija Nutaniks, koja se bavi proizvodnjom softvera, planira da otvori regionalni data centar koji će biti smešten u Državnom data centru u Kragujevcu. Tim povodom potpisan je memorandum o razumevanju između Kancelarije za infomracione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije i američke kompanije Nutaniks. Opširnije ovde: Američka kompanija Nutaniks planira da skladišti podatke u Državnom data centru u Kragujevcu.

Rotarakt klub Kragujevac organizovao je akciju “Korpa solidarnosti” u Gomex marketu, tokom koje su sa građanima dobre volje prikupili namirnice i sredstva za higijenu koje će posredstvom Crvenog krsta uručiti najugroženijim porodicama u okolini Kragujevca. Opširnije ovde: Rotaraktovci u marketu Gomex prikupili namirnice za ugrožene porodice.

Grad Kragujevac je od Vlade Republike Srbije dobio 300 miliona dinara, prenose nacionalni mediji. Kako se navodi, novac je opredeljen "za izvršavanje obaveza budžeta lokalne vlasti” zbog manjih budžetskih prihoda i razloga "koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti”. Opširnije ovde: Kragujevcu od Vlade 300 miliona

Budžet Grada Kragujevca za 2020. godinu od istorijskih 10 milijardi dinara, koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine grada, bio je predmet polemike i u Narodnoj skupštini Republike Srbije i povod da poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pomene Radomira Nikolića, nazvavši ga nesposobnjakovićem s titulom gradonačelnika kome se ne bi dalo ni stado ovaca na čuvanje da nije sin Tomislava Nikolića i koji je direktno odgovoran za odumiranje Kragujevca. Opširnije ovde: Šešelj: Nesposobnjakoviću Radomiru ne biste dali ni stado ovaca da čuva da nije Tomin sin.

Na lokaciji Studentskog doma „Vita Janjić“, u prisustvu ministra prosvete Mladena Šarčevića, svečano je otvoren IV paviljon studentskog centra, koji spada u prvu, A klasu. Objekat se prostire na 2200 kvadratnih metara i u 68 soba raspolaže sa 147 ležajeva. U izgradnju i opremanje uloženo je nešto više od 1,5 milion evra. Opširnije ovde: A klasa: Šarčević otvorio IV paviljon Studentskog doma vredan 1,5 milion evra

U saobraćajnoj nesreći koja se u sredu ujutru oko 8 sati dogodila u ulici Kraljevačkog bataljona, kod Zvezde, oboren je pešak Ž. S. (82), koji je preminuo u kragujevačkom Kliničkom centru. Opširnije ovde: Oboren pešak kod Zvezde, podlegao povredama u Kliničkom centru.

Muškarac sa fantomkom na glavi i čekićem u ruci upao je u utorak oko 12 časova u zaltaru Đani, u Karađorđevoj ulici, polomio slatko na vitrini iz koje je ukrao nekoliko satova i pobegao, saznaje InfoKG. Policija intezivno traga za počiniocem ovog krivičnog dela. Opširnije ovde: Đani ponovo na meti lopova: Muškarac sa fantomkom usred dana upao u zlataru, polomio staklo i ukrao satove.

Ako su vam jelka i novogodišnje kućice postavljene u Pešačkoj zoni od strane GTO pre par dana dali nadu da će se Kragujevac možda u zadnji čas ipak odenuti u praznično ruho, džabe ste se nadali. "Gradski oci" su i ove godine potpuno ignorisali novogodišnju rasvetu, pa je praktično samo pouključivano ono što i inače stoji po banderama, po tih par lampica i sijaličica koje nisu nikakvi ukrasi, nego bruka za grad ovog gabarita. Ako ste roditelji mališana ili zauvek deca u duši, nešto od novogodišnje čarolije možete da vidite jedino u Plazi i tamo eventualno napravite koju fotografiju. Opširnije ovde: Da li ste primetili kako nam je grad lepo ukrašen u duhu praznika? NISMO NI MI i SRAMOTA NAS JE!

SBB fondacija donirala je igralište Kragujevcu u okviru kampanje “Ne prljaj. Nemaš izgovor”. Vrednost igrališta je 20.000 evra, a smešteno je u samom centru grada, u blizini Trga kod krsta. Park je izgrađen uz podršku lokalne samouprave. Opširnije ovde: SBB fondacija donirala igralište Kragujevcu.

Na humanitarnoj manifestaciji “Novogodišnja čarolija može da počne”, koju je u hali “Gordana Goca Bogojević” organizovala Predškolska ustanova “Đurđevdan”, prikupljeno je 70.000 dinara za Školu za osnovno i srednje obrazovanje “Vukašin Marković“. Opširnije ovde: NOVOGODIŠNJA ČAROLIJA: “Đurđevdan” prikupio 70.000 dinara za školu “Vukašin Marković”.

Dosadašnja zamenica predsednika Ustavnog suda Srbije, Kragujevčanka Snežana Marković, nova je predsednica tog suda, odlučeno je jednoglasno na 17. sednici održanoj 26. decembra. Opširnije ovde: Kragujevčanka Snežana Marković nova predsednica Ustavnog suda Srbije.

Prvorođena beba u 2020. godini 1. januara dobiće poklon čestitku grada Kragujevca u vrednosti 100.000 dinara. Opširnije ovde: Za prvorođenu bebu u 2020. godini 100.000 dinara od grada

Kameni most preko Lepenice, posle nešto više od dva meseca rekonstrukcije, pušten je u saobraćaj u prisustvu Branka Ružića, ministra državne uprave i lokalne samouprave. Vrednost radova je 18 miliona dinara. Još uvek mu nedostaju svetiljke, koje, kako je obećao gradonačlenik Radomir Nikolić, stužu u januaru. Reč je o spomeniku kulture od istorijskog značaja ne samo za Kragujevac, nego i za Srbiju. To je prvi armirano–betonski most, podignut 1923. godine. Opširnije ovde: Ministar Ružić KAMENI MOST pustio u saobraćaj, svetiljke stižu u januaru.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.