InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Oktobarska trka sećanja, polumaraton, kulinari, Kameni most, Klinički centar, 55 ulica...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 13 10 2019

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Održani Oktobarska trka sećanja i Kragujevački polumaraton, kragujevački kulinari trijumfovali na “Gastro kupu Srbije”, u toku sanacija Kamenog mosta, obeležena Dečja nedelja, za sanaciju 130 poplavljenih kuća 17,9 miliona dinara, Huawei planira da skladišti podatke u Državnom data centru u našem gradu, Informacione tehnologije novi studijski program na ovdašnjem Univerzitetu, kragujevački Klinički centar dobio akreditaciju na sedam godina i donaciju od princeze Katarine Karađorđević, u toku rekonstrukcija 55 ulica u sedam naselja, Ekonomski fakultet uspostavio saradnju sa Narodnom bankom Srbije...

“Oktobarska trka sećanja”, peta po redu, održana je u Spomen parku “Kragujevački oktobar” u Šumaricama, u organizaciji ovdašnjeg Rotarakt kluba i tom prilikom od kotizacija prikupljeno je 31.120 dinara namenjenih za nabavku sportskih rekvizita za decu iz Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica”. Opširnije ovde: Oktobarska trka sećanja: Prikupljena 31.000 dinara za decu iz "Kneginje Ljubice"

Pobednik 7. Zastava oružje kragujevačkog polumaratona, u kome je učestvovalo oko 450 takmičara, je Nenad Živković iz Kruševca, koji je stazu dugu 21 kilometar istrčao za 1 sat, 13 minuta i 22 sekunde. Među ženskim takmičarkama kroz cilj prva je prošla Jagoda Stolić iz Beograda za 1 sat, 29 minuta i 33 sekunde. Opširnije ovde: Kruševljanin Nenad Živković i Beograđanka Jagoda Stolić pobednici 7. Kragujevačkog polumaratona

Na vrhu kulinarske scene: Grand Prix "Gastro kupa Srbije" za "HoReCa asocijaciju Kragujevac" (FOTO)
"HoReCa asocijacija Kragujevac" na međunarodnom takmičenju "Gastro Kup Srbija 2019", koji je održan po treći put u Novom Sadu u sklopu međunarodnog sajma turizma od 3. do 5. oktobra, osvojila je prvo mesto i Grand Prix u sveukupnom plasmanu, kao i treće mesto. Opširnije ovde: Na vrhu kulinarske scene: Grand Prix "Gastro kupa Srbije" za "HoReCa asocijaciju Kragujevac".

U toku je sanacija Kamenog mosta preko Lepenice, za šta je Gradu Kragujevcu iz Fonda za lokal odobreno 10 miliona dinara, dok je ukupna vrednost 15,86 miliona sa PDV-om. Radovi bi trebalo da budu završeni do polovine decembra, najkasnije do kraja godine. Opširnije ovde: Sanacija KAMENOG MOSTA "teška" oko 15,8 miliona, radovi gotovi do kraja godine.

U Kragujevcu je brojnim programima obležene Dečja nedelja, pod sloganom „Da pravo svako dete uživa lako“. Opširnije ovde: Da pravo svako dete uživa lako: Počelo obeležavanje Dečje nedelje

U okviru Državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana tokom junskih poplava, koji je sproveden preko Kancelarije za javna ulaganja, u Kragujevcu je urađeno 130 pozitivnih rešenja za dodelu pomoći. Za sanaciju štete ukupno je odobreno 17,96 miliona dinara, a sredstva će biti isplaćena u narednih pet dana. Opširnije ovde: Za sanaciju 130 poplavljenih kuća 17,9 miliona dinara.

Kineski tehnološki gigant Huawei planira da otvori u Kragujevcu regionalni centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu, izjavio je za Tanjug direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović. Centar će se nalaziti u zgradi Državnog data centra u Kragujevcu, a u narednih mesec dana, očekuje se potpisivanje Memoranduma sa ovom kineskom kompanijom. Opširnije ovde: Huawei planira da skladišti podatke u Državnom data centru u Kragujevcu

Univerzitet u Kragujevcu promovisao je novi studijski program master akademskih studija – Informacione tehnologije. Na novom programu, koji je akreditovan kao jednoipogodišnje master studije, mesta ima za 35 studenata, a nastava će se održavati na srpskom i engleskom jeziku. Konkurs za upis studenata na master akademske studije već je otvoren i traje do 18. oktobra. Opširnije ovde: INFORMACIONE TEHNOLOGIJE novi studijski program na Univerzitetu u Kragujevcu.

Klinički centar Kragujevac dobio je novu akreditaciju na periodu od sedam godina, a onda i donaciju vrednu oko 123.000 evra u vidu opreme od Fondacije princeze Katarine Karađorđević. Opširnije ovde: Klinički centar Kragujevac REAKREDITOVAN na sedam godina i Princeza Katarina donirala Kliničkom centru Kragujevac opremu vrednu 123.000 evra.

Na teritoriji sedam mesnih zajednica u Kragujevcu Preduzeće za puteve rekonstruisaće ukupno 55 ulica oštećenih u junskim poplavama. Za te namene je iz gradske kase izdvojeno oko 150 miliona dinara. Radovi se trenutno obavljaju u naselju Šumarice, gde je već sanirana ulica Milana Nikolića, a sada se rade ulice Vovođanske brigade i Poskurički put. Za sada nije poznato kada će sanacija svih 55 ulica biti okončana, jer će to zavisiti od vremenskih uslova. Opširnije ovde: Evo kojih će 55 ulica u Kragujevcu biti rekonstruisano sa 150 miliona.

Ekonomski fakultet kragujevačkog Univerziteta uspostavio je zvaničnu saradnju sa Narodnom bankom Srbije. Tim povodom potpisan je i memorandum o poslovnoj saradnji u prostorijama Narodne banke Srbije u Beogradu. Cilj je da zajedničkim snagam ove dve ustanove, između ostalog, organizuju predavanja, praksu za studente, realizuju projekte. Opširnije ovde: Ekonomski fakultet uspostavio saradnju sa Narodnom bankom Srbije.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.