InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Rupa na Đačkom trgu, pritvor, čekanje na rezultate, odbornici, Verko, Fiat opet na pauzi...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 19 07 2020

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Muškarac upao u rupu koja se iznenada otvorila na Đačkom trgu, pritvor od mesec dana za 10 osoba privedenih tokom protesta, sve o testiranju na COVID-19 u našem gradu otkrio direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević, zakazana konstitutivna sednica gradskog parlamenta za 19. avgust, direktor Doma zdravlja Vasilije Antić govorio o čekanju na rezultate i funkcionisanju te ustanove tokom pandemije, Dom zdravlja čeka saglasnost Ministarstva za dodatno angažovanje medicinskih radnika, adaptacija nove Kovid ambulante u završnoj fazi, Šumadija sajam prva privremena bolnica u našem gradu, pomozimo Janji da prohoda, Zajedno za Šumadiju napustilo šest odbornika, radnici Fiata na pauzi do 28. avgusta, registrovani novi slučajevi zaraze Korona virusom u gradu, Fond za nauku, mobilni rendgen...

Jedan muškarac upao je prošlog vikenda u rupu koja se iznenada otvorila na Đačkom trgu kada se pod njegovim nogama urušio pločnik. Pitanje da li je jedno od omiljenih mesta okupljanja Kragujevčana bezbedno rešeno je nakon radova koje je izvelo JKP "Vodovod i kanalizacija", jer je upravo cevovod krivac za ovaj incident, rekli su za InfoKG u Gradskoj upravi. Opširnije ovde: Muškarac propao kroz pločnik na Đačkom trgu: Da li su nam pod nogama prikrivene opasnosti? i Zašto se otvorila rupa na Đačkom trgu u koju je upao muškarac i da li je sada bezbedan?

Sudija za prethodni postupak odredio je pritvor do 30 dana sedmorici od 11 osoba privedenih tokom protesta 8. jula u Kragujevcu, rečeno je agenciji Beta u Višem sudu u Kragujevcu. Oni su osumnjičeni za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i javnom skupu. Pored toga, sudija za maloletnike Višeg suda u Kragujevcu odredio je pritvor od mesec dana za trojicu maloletnika koji su priznali izvršenje krivičnog dela na protestu u Kragujevcu. Opširnije ovde: Pritvor do 30 dana SEDMORICI učesnika protesta u Kragujevcu i PRIZNALI krivično delo na protestu: Pritvor TROJICI MALOLETNIKA, koliko će vremena provesti iza rešetaka?

Institut za javno zdravlje Kragujevac nikada nije prestajao sa testiranjem i do sada je u svojoj laboratoriji “Kraguj” uradio oko 3.000 PCR analiza na Korona virus, rekao je direktor ove ustanove Dragan Vasiljević. Dodao je i da je u toku servisiranje aparata, pa Institut trenutno vrši uzorkovanje, a briseve prosleđuje u Beograd. Vasiljević je najavio i da će kragujevački Institut uskoro dobiti novu opremu, pa će znatno brže i više uzoraka moći da se analizira. Opširnije ovde: Direktor IZJZ Dragan Vasiljević o TESTIRANJU na COVID-19 u Kragujevcu i Uskoro stiže NOVA OPREMA za testiranje na COVID-19 u kragujevački Institut za javno zdravlje.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović sastao se danas sa prvim kandidatima izbornih lista koje će učestvovati u radu narednog saziva gradskog parlementa, nakon čega je zakazao konstitutivnu sednicu za 19. avgust. Opširnije ovde: Zakazana KONSTITUTIVNA SEDNICA novog saziva gradskog parlamenta

U Kovid ambulanti Doma zdravlja obavi se od 260 do 290 pregleda dnevno, a zbog sumnje na zarazu Korona virusom testira se između 150 i 190 ljudi. Na rezultate, koji se u poslednje vreme šalju u laboratorije u Beogradu, čeka se od 7 do 10 dana. U dve smene ove pacijente opslužuje 40 medicinara i od marta do danas samo je kod dve osobe posumnjano na zarazu, te su testirane i čekaju rezultate, rekao je za InfoKG direktor Doma zdravlja Vasilije Antić. On je u razgovoru za naš portal objasnio i razvojnu strategiju za predstojeći period, izneo očekivanja povodom otvaranja Kovid ambulante u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava, dao savet na koji bi posebno trebalo da obratimo pažnju i ispričao gde najčešće dolazi do zaražavanja.Opširnije ovde: ANTIĆ ZA INFOKG: O pacijentima koji rezultate čekaju do 10 dana, zaposlenima u Kovid ambulanti, razvojnoj strategiji.

Dom zdravlja Kragujevac zatražio je od Ministratsva zdravja saglasnost za dodatno angažovanje medicinskih radnika. Opširnije ovde: Dom zdravlja čeka saglasnost Ministarstva za dodatno angažovanje medicinskih radnika.

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava privodi se kraju adaptacija objekta za novu Kovid ambulantu, koja bi sa radom mogla da počne već od ponedeljka, ukoliko se epidemiološka situacija u našem gradu do kraja sedmice ne poboljša. Cilj je rasterećenje postojeće Ambulanta za febrilna stanja i respiratorne infekcije u zgradi ATD-a kako bi se smanjilo i čkanje na preglede. Opširnije ovde: Adaptacija NOVE KOVID AMBULANTE u završnoj fazi: Evo kada počinje sa radom ako se epidemioloka slika ne poboljša.

Hala Šumadija sajma odabrana je za prvu privremenu bolnicu u Kragujevcu odlukom Gradskog kriznog štaba, iako je prvobitno u medijima bilo najavljeno da će za te namene biti iskorišćen Dom učenika srednjih škola Artem. To je za RTS potvrdio direktor ovdašnjeg Kliničkog centra, Predrag Sazdanović. Opširnije ovde: Šumadija sajam prva privremena bolnica u Kragujevcu

Maloj Kragujevčanki, dvogodišnjoj Janji Stojanović, kojoj je konstatovan Jubertov sindrom, odnosno nerazvijenost malog mozga i moždanog stabla, potrebna je pomoć da prohoda. Zainteresovani mogu pomoći slanjem SMS poruke sadržine 767 na broj 3030, ali i uplatom novca na dinarski ili devizni račun. Opširnije ovde: POMOZIMO Janji da prohoda.

Zajedno za Šumadiju napustilo je šest odbornika zbog ličnog interesa i obećanja koje su dobili od kragujevačke Srpske napredne stranke. To je rekao lider Zajedno za Šumadiju, Veroljub Stevanović i dodao da ovo vidi kao pokušaj urušavanja njegove političke organizacije od strane kragujevačkih naprednjaka. Opširnije ovde: Verko: ZZŠ napustilo ŠEST odbornika zbog ličnih interesa

Radnici kompanije FCA Srbija, posle svega dve radne nedelje, ponovo odlaze na dužu pauzu od ponedeljka, 20. jula, koja će trajati do 28. avgusta, a uz korišćenje plaćenog odsustva i kolektivnog godišnjeg odmora, objavili su danas predstavnici sindikata, piše Beta, a prenosi Danas. Opširnije ovde: Radnici Fiata na pauzi do 28. avgusta.

Fond za nauku odobrio 198.615 evra za finansiranje projekta iz oblasti veštačke inteligencije pod nazivom "Artificial intelligence for managing workplace safety", čiji su nosioci istraživači sa Univerziteta u Kragujevcu. Opširnije ovde: Fond za nauku finansira projekat iz oblasti veštačke inteligencije čiji su nosioci istraživači iz Kragujevca

Nakon apela, odnosno poziva na humanitarnu akciju, koji je počeo da se širi na društvenim mrežama i u pojedinim medijima, da je Kliničkom centru Kragujevac hitno neophodan mobilni rendgen, javila se humanitarka i počasna građanka Kragujevca dr Mirjana Andrejević Kri, čija je organizacija „Prohuman“ iz Nemačke ovaj aparat donirala još u januaru, a isti još od maja stoji na carini. Ti povodom saopštenjima se oglasio i direktor KC Predrag Sazdanović. Opširnije ovde: Donirani MOBILNI RENDGEN Kliničkom centru od MAJA ČEKA NA CARINI, oglasio se i Sazdanović

U Kragujevcu su u nedelji za nama registrovani novi slučajevi zaraze Korona virusom. Opširnije o aktuelnoj situaciji sa virusom COVID-19 pročitajte u rubrici Info.  

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.