InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: U novoj Skupštini Srbije četvoro Kragujevčana, poništena Arsenijevićeva smena, stigao novi PCR aparat...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 09 08 2020

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Srbija dobila novu Skupštinu, a naš grad će 19. avgusta, pod znakom pitanja kupališna sezona na otvorenim bazenima i Šumaričkom jezeru, smanjen broj pregleda u KOVID ambulanti u ATD-u, parking za bicikle na još pet lokacija u gradu, u okviru Botaničke bašte formiran Školski biološki centar, permijerka Brnabić najavila da je kragujevački Fakultet medicinskih nauka u opticaju za otvaranje PCR laboratorije, Upravni sud poništio rešenje Ministarstva prosvete o Arsenijevićevoj smeni sa funkcije rektora Univerziteta, direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević izajvio da je epidemiološka situacija u gradu bolja, radnici Fiata odmoraju i čekaju spajanje FCA i PSA, uskoro počinje prodaja polovnih udžbenika na platou iza Robne kuće, Kovid laboratorija “Kraguj” dobila novi PCR aparat...

U Skupštini Srbije su potvrđeni mandati novih narodnih poslanika, među kojima je četvoro iz Kragujevac, koji su položili zakletvu, čime je zvanično konstituisan novi saziv parlamenta. U republičkom parlamentu narodni poslanici iz Kragujevca su Goran Kovačević, Danijela Veljović, Milan Urošević i Đorđe Kosanić. U Kragujevcu će konstitutivna sednica lokalnog parlamenta biti održana 19. avgusta. Opširnije ovde: Konstituisana nova Skupština Srbije, među poslanicima i četvoro Kragujevčana i Srbija dobila novu Skupštinu, evo kada će Kragujevac

Postoje indicije da bi otvoreni bazeni u Kragujevcu uskoro mogli da počnu da rade, ali sve to zavisi od odluke Vlade Republike Srbije, rekao je direktor Sportskog privrednog društva Radnički, Bojan Ilić. Iako ni na Šumaričkom jezeru nije otvorena kupališna sezona, pojedini građani se na sopstvenu odgovornost kupaju. Opširnije ovde: Kada možemo da očekujemo da otvoreni bazeni počnu da rade? 

U Ambulanti za febrilna stanja i respiratorne infekcije kragujevačkog Doma zdravlja u ATD-u dnevno se u proseku pregleda oko 150 ljudi, a to je za oko 50 manje u odnosnu na pre desetak dana. To je potvrdila za InfoKG PR Doma zdravlja Kragujevac, Danijela Petrović i dodala da većina ljudi dolazi zbog retestiranja, a da oni koji po prvi put dolaze uglavnom imaju blage simptome. Naglašava da je do smanjena broja pregleda i pozitivnih na Korona virus došlo, jer Kragujevčani poštuju mere, pa apeluje na građane da to i dalje čine. Opširnije ovde: Smanjen broj pregleda u KOVID ambulanti u ATD-u, većina dolazi na retestiranje

Javno komunalno preduzeče “Šumadija” postavilo je na još pet lokacija u Kragujevcu parking za bicikle i to kod hotela „Zelengora“, zgrade Biznis inovacionog centra, “Krsta” i na ulazu u Veliki i Kreativni park. Opširnije ovde: Parking za bicikle na još pet lokacija u Kragujevcu.

U okviru Botaničke bašte formiran je Školski biološki centar, a na tom prostoru će za decu predškolskog i školskog uzrasta biti organizovane radionice na kojima će sticati nova ili proširiti postojeća znanja o procesima u prirodi i zaštiti životne sredine. Reč je o projektu kragujevačkog Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, čiju realizaciju su finansirali Evropska unija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj sa gotovo 22.000 evra, a podršku je pružila i lokalna samouprava. Plan je da Školski biološki centar u Botaničkoj bašti bude svečano otvoren 4. oktobra na Svetski dan zaštite životinja. Opširnije ovde: Kragujevac dobio Školski biološki centar.

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu je jedan od devet lokacija u Srbiji u kojima bi trebalo da u narednom periodu budu otvorene nove PCR laboratorije za testiranje građana na Korona virus. To je najavila premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da će Radna grupa, koju je formirala Vlada, obići te lokacije, a potom i dati svoje preporuke Kriznom štabu o mogućnosti otvaranja PCR laboratorija. Opširnije ovde: Brnabić: Kragujevački Fakultet medicinskih nauka u opticaju za otvaranje PCR laboratorije

Presudom Upravnog suda u Kragujevcu poništeno je rešenje Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja kojim je Nebojša Arsenijević razrešen dužnosti rektora Univerziteta u Kragujevcu. To je za InfoKG potvrdio i sam Arsenijević i naglasio da ovo nije njegova pobeda, nego univerzitetske javnosti. Opširnije ovde: Upravni sud PONIŠTIO REŠENJE Ministarstva prosvete O ARSENIJEVIĆEVOJ SMENI sa funkcije rektora Univerziteta.

Epidemiološka situacija u Kragujevcu je poslednjih dana bolja, ali je još uvek nesigurna, zato i dalje moramo da budemo disciplinovni i poštujemo propisane mere. To je za InfoKG izjavio direktor Instituta za javno zdravlje, Dragan Vasiljević. Dodao je i da se trenutno na rezultate PCR testova čeka dan do dva. Opširnije ovde: Vasiljević: Epidemiološka situacija u Kragujevcu bolja, ali i dalje nesigurna.

Radnici Fiata u Kragujevcu su tokom avgusta na odmoru, kao i svake godine, rekao je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata fabrike FCA Srbija, Zoran Marković, prenosi RTV. Radnici, kaže, čekaju najavljeno spajanje FCA i PSA Pežo grupe - u čijem su vlasništvu Pežo, Sitroen i Opel. Opširnije ovde: Radnici Fiata na odmoru, čekaju spajanje FCA i PSA.

Prodaja i razmena polovnih udžbenika za osnovce i srednjoškolce biće organizovana od 15. avgusta do 15. septembra u Kragujevcu, a za te namene će biti postavljeno 16 pultova na platou između Suda i Robne kuće. Opširnije ovde: Uskoro počinje prodaja polovnih udžbenika na platou iza Robne kuće.

Kovid laboratorija „Kraguj“ Instituta za javno zdravlje počeće ponovo sa testiranjem do 200 uzoraka brisa dnevno, pošto je opremljena sa novim PCR aparatom, uz postojeći koji je nedavno servisiran, piše Beta. Opširnije ovde: Institut za javno zdravlje dobio novi PCR aparat.

U Kragujevcu su u nedelji za nama registrovani novi slučajevi zaraze Korona virusom. Opširnije o aktuelnoj situaciji sa virusom COVID-19 pročitajte u rubrici Info.  

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.